Van Zuid-Europa tot Centraal Azië en delen van Afrika, de vale gier kun je her en der spotten bij steile kliffen en bergwanden. Ze hebben de voorkeur voor droge valleien bij bergen en steppes. Onregelmatig rots- of bergachtig gebied is voor hun een thuis.
Om gieren te kunnen zien moet je vooral naar Midden-, Zuid- en Oost-Europa, maar ook in Nederland worden ze wel eens waargenomen.
Eet middelgrote tot grote zoogdieren, en vrijwel alleen de kadavers daarvan. De natuurlijke prooidieren zijn van oorsprong berggeiten en herten, maar ook landbouwhuisdieren worden gegeten. Op afval kunnen de gieren eveneens afkomen, bij een gebrek aan achtergebleven kadavers.
De Andescondor heet een uitzonderlijke levensduur van 50 jaar. De Andescondor is de grootste gier van de Nieuwe Wereld en tevens de vogel die, met de albatros, de grootste vleugelbreedte ter wereld heeft: 3m20. Hij kan tot 15 kg wegen.
In Florida is een 75-jarige man gedood door 's werelds gevaarlijkste vogel, de kasuaris. Dat melden lokale media. De kasuaris is een vleugelloze vogel die tot 1,7 meter groot kan worden. De vogel komt onder andere voor in het regenwoud van Australië en in Nieuw-Guinea.
Beste plekken om zeearenden te zien, zijn de Oostvaardersplassen, de oostelijke Randmeren, de Biesbosch en het Lauwersmeer.
De gieren kunnen dankzij aangepaste rode bloedcellen hoger vliegen dan andere vogels, om zo grote stukken land af te speuren naar aas. Elf kilometer is vermoedelijk wel een uitschieter, maar als de luchtstromen gunstig genoeg zijn kunnen ze dus voor Boeing spelen.
“Een gier ziet zijn prooi al op 6,5 kilometer afstand!”
Rüppells gier (Gyps rueppellii) is een vogel uit de familie van havikachtigen (Accipitridae). De soort komt voor in Afrika. De Rüppells gier is vernoemd naar de Duitse ontdekkingsreiziger en zoöloog Eduard Rüppell en is de hoogst vliegende vogel ter wereld, tot wel 11 km hoogte.
Gieren komen in ons land niet voor. Maar omdat het tegenwoordig in andere landen verboden is om dode dieren te laten rondslingeren, moeten gieren verder vliegen voor hun eten. Soms komen ze daarom naar Nederland en België.
De mest kan afkomstig zijn van drijfmest en van kunstmest. Kunstmest wordt gestrooid wanneer de gewassen groeien. Drijfmest wordt vooraf en volgend op het bebouwen van gewassen uitgereden.
Met hun enorme vleugels leggen vale gieren flinke afstanden af; zij vliegen ongeveer zeven uur per dag. Zij kunnen een snelheid van wel 70 kilometer per uur halen. Gieren zijn echte aaseters. Zij houden een gebied netjes door de dieren op te eten die zijn doodgegaan.
De Andescondor komt in Zuid-Amerika voor. Hij is met een spanwijdte van meer dan 3 meter de grootste roofvogel op aarde.
De lammergier voedt zich voor 80% met botten van kadavers. Door de grote snavelopening kan hij botten tot 18 cm groot in een keer doorslikken. Grotere botten neemt hij mee in de lucht om ze op rotsen kapot te laten vallen. Botten bevatten naast kalk tevens eiwit, en het merg is eveneens voedzaam.
In de schemering verzamelen de vogels zich en vliegen naar een hoogte van 3 km of meer, waar ze slapen, zwevend in de lucht. Tegen de avond verzamelen de gierzwaluwen die geen nest hebben, zich in groepen en stijgen dan op tot een hoogte van drie tot vijf kilometer.
Bij de meeste vliegtuigen leidt gieren tevens tot rollen, (beweging om de langsas). Als men een bepaalde richting op giert, komt de tegenovergestelde vleugel gunstiger in de luchtstroming te staan. Hierdoor ontwikkelt die vleugel meer liftkracht en ontstaat een rolmoment.
Er zijn twee hoofdsoorten gieren: de gieren van Amerika, dat wordt de Nieuwe Wereld genoemd en die van Europa, Azië en Afrika, dat noemen we de Oude Wereld. In Amerika leven zeven giersoorten, bijvoorbeeld de condor, de koningsgier en de kalkoengier.
Hij is de kampioen onder de trekvogels: de noordse stern. Gemiddeld vliegt hij 35.000 kilometer per jaar. In zijn hele leven – een noordse stern kan 30 jaar worden – kan hij de afstand afleggen van de aarde naar de maan en terug en dan nog een keer naar de maan.
De gieren van de Oude Wereld komen voor in Afrika, Azië en het zuiden van Europa. Deze gieren worden tot een andere familie gerekend dan de Amerikaanse gieren, namelijk die van de havikachtigen (Accipitridae). De meeste soorten worden in de onderfamilie Aegypiinae geplaatst.
Die achterste teen is de belangrijkste. Hiermee maakt hij zijn prooi dood. Met zijn snavel scheurt een zeearend het vlees van zijn prooi los. Omdat het vrouwtje groter is dan het mannetje, vangt het vrouwtje meestal ook grotere prooidieren.
De visarend broedt langs heldere meren, plassen en langs sommige zeekusten, in moerassen, moerasbossen en aangrenzende naaldbossen. Tijdens de doortrek in het voor- en najaar in Nederland in principe overal te zien, waar visrijk water is: rivieren, meren, plassen, vennen, soms aan de kust.
Bij de Kaliwaal slaapt de vogel in een ooibos met grote wilgen en populieren. Enkele malen werd gezien dat de zeearend met grote takken in het afgelegen bosje verdween. Van zeearenden is bekend dat ze in hun jeugd vaak al nesten bouwen en dat deze nesten in hun latere leven worden gebruikt om echt te gaan broeden.