De schil en pit van de groene mango kun je niet eten, dus deze moet je verwijderen voordat je hem gaat bereiden. In de koelkast kun je deze tropische vrucht wel een paar dagen goed houden, bewaar je 'm daar buiten, dan rijpt hij verder waardoor de frisse zuurheid minder wordt.
Je legt de mango in een papieren zak, vouwt hem dicht en legt het op het aanrecht. Mango's scheiden etheen uit, een reukloos gas dat het rijpingsproces versnelt. Door de papieren zak gaat dat nog sneller.
De beste voorbeelden zijn mango en papaja. De rijpe mango is van binnen en buiten geel-oranje en is heerlijk zoet. De onrijpe, groene mango is zurig en hard. Ook die onrijpe variant is erg geliefd in Thailand en wordt vaak als snack gegeten, geraspt met een mengsel van peper, zout en suiker, voor de smaakkick.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De mango is beschimmeld, uitgedroogd of heeft smaak verloren. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Afhankelijk van de soort is een rijpe mango groen, oranje of geel van kleur en hij geeft een beetje mee als je erop drukt.
Antwoord. Een mango is klaar om te eten wanneer de schilkleur verandert van helemaal groen. Naarmate mango's rijper worden, worden ze geel, oranje, rood en paars of een combinatie van deze kleuren . Selecteer licht stevige mango's (geven een beetje mee als je ze knijpt) met een zoete geur bij het uiteinde van de steel.
De schil en pit van de groene mango kun je niet eten, dus deze moet je verwijderen voordat je hem gaat bereiden. In de koelkast kun je deze tropische vrucht wel een paar dagen goed houden, bewaar je 'm daar buiten, dan rijpt hij verder waardoor de frisse zuurheid minder wordt.
Als de vrucht bijna geen geur afgeeft, is het waarschijnlijk nog niet rijp. Aan de andere kant, als de geur te sterk en bijna zwaar is, kan dit een teken zijn dat de mango begint te overrijpen. Zo'n mango kan een melige structuur hebben en de smaak kan flauw zijn, wat niet ideaal is.
Interne vleesafbraak
Deze worden zichtbaar wanneer de vrucht doormidden wordt gesneden. Het aangetaste vruchtvlees is bruin. Deze aandoening kan meestal worden gekoppeld aan omstandigheden vóór de oogst (voedingstekort). Overrijp fruit ontwikkelt ook interne vruchtvleesafbraak, het is een gevolg van veroudering.
Voelen. De vrucht moet vol, stevig en rond zijn en een mooie gave schil hebben. Bij indrukken voelt een rijpe mango een klein beetje zacht. Druk niet te hard, want dan creëer je bruine vlekken.
Net als bij groene papaja is er een waarschuwing. Vermijd het eten van meer dan één onrijpe mango per dag, omdat het keelirritatie en/of indigestie kan veroorzaken als het in overmaat wordt gegeten . Vermijd ook het drinken van koud water direct erna, omdat het het sap stolt, waardoor het risico op irritatie toeneemt.
Daarnaast verlaagt het risico op o.a. diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Deze mango bevat verschillende antioxidanten, en erg veel vitaminen, mineralen en vezels. Het wordt geadviseerd om zo'n 200 gram fruit per dag te eten, hoe gevarieerder hoe beter.
Mango's zijn veilig om 's avonds te eten zonder dat het ongemak of problemen voor het lichaam veroorzaakt . Ze zitten boordevol voedingsstoffen die helpen om een gezond lichaam te behouden. De zoete smaak zal niet alleen uw verlangen bevredigen, maar de voedingsstoffen in elke hap zullen u veel gezondheidsvoordelen bieden.
Maar in Aziatische landen, waar veel mensen waakzaam zijn over voedselverspilling, worden onrijpe mango's die vroeg van de boom vallen, gebruikt in augurken, sauzen en geweldige salades . Groene mango's hebben knapperig vruchtvlees dat lekker cruncht.
Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in.
Onrijpe mango's: Bewaar onrijpe rauwe mango's op kamertemperatuur in een goed geventileerde ruimte . Vermijd direct zonlicht en bewaar ze op een koele, droge plek. Rijping: Als u ze wilt laten rijpen, kunt u ze in een papieren zak doen, wat helpt om het ethyleengas dat ze produceren te concentreren en het rijpingsproces te versnellen.
Kleur van het vruchtvlees
Naarmate de vrucht verder rijpt wordt dit steeds meer geel/oranje. De vruchtvleeskleur kan ook een indicator zijn voor kwaliteitsproblemen. Bruinverkleuring is een ongewenst gebrek en kan aangeven dat de mango overrijp is of niet goed is opgeslagen (bijv.
Het kan een ernstige ziekte zijn voor mango's, in sommige gevallen wordt tot 90 procent van het fruit weggegooid vanwege vlekken op het fruit, waardoor het onacceptabel wordt geacht voor de markt . Raadpleeg de onderstaande links voor meer informatie over zwarte vlekken in andere gewassen.
Voordat je die overrijpe mango's weggooit, maak er dan wat verse puree van ! Ik heb het alleen als sap, maar je kunt het voor zoveel andere dingen gebruiken! Smoothies, ijs, taarten, brood en nog veel meer. De mogelijkheden zijn eindeloos!
De groene mango is een onrijpe mango. In tegenstelling tot rijpe mango's is het vruchtvlees van groene mango's hard, zuur en lichtgroen van kleur. De groene mango is qua formaat ook wat kleiner.
Als het daarentegen te veel meegeeft, zacht aanvoelt in je hand of een heleboel zachte plekken heeft , is het te ver gegaan.
De top 5 meest ( in grammen) gegeten fruitsoorten zijn, appels, bananen, peren, mandarijnen en sinaasappels.
Temperaturen en Ethyleenbehandeling tijdens het rijpen hebben een groot effect op de hoeveelheid groen op rijp fruit . Het optimale bereik voor de ontwikkeling van gele kleur is 18-22°C. Als fruit rijpt bij temperaturen boven de 22°C of bij temperaturen onder de 18ºC, kan de hoeveelheid groen op de schil hoger zijn.
Deze voorgerijpte vruchten worden gebruikt in gerechten in zowel Zuid- als Zuidoost-Azië. In delen van India wordt groene mango bijvoorbeeld ingelegd en geserveerd als bijgerecht . Bepaalde Zuidoost-Aziatische keukens gebruiken het in salades en andere gerechten; geraspte groene mango wordt gebruikt om gerechten een heerlijke zuurheid te geven.
Bewaar onrijpe mango's op kamertemperatuur. Mango's mogen niet in de koelkast worden bewaard voordat ze rijp zijn. Mango's rijpen verder op kamertemperatuur en worden zoeter en zachter in de loop van meerdere dagen. Om het rijpen te versnellen, doe je mango's in een papieren zak op kamertemperatuur .