De Middellandse Zee blijft een van de meest vervuilde zeeën ter wereld. Er drijft vier keer meer zwerfafval in rond dan in de Noordzee, blijkt uit een net gepubliceerde studie van het gezaghebbende Franse zeeonderzoeksinstituut Ifremer.
Bovendien lijkt het water minder helder omdat je de bodem niet makkelijk kunt zien. Maar vergis je niet, het zeewater langs de Nederlandse kust is van hoge kwaliteit. Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
De enorme hoeveelheid plastic in het water maakt de Middellandse Zee een van de meest vervuilde zeeën ter wereld. Doordat de zee vrijwel geheel door land wordt omringd en slechts enkele beperkte doorstromingen naar andere wateren heeft, spoelt zo'n 80 procent van het afval na zo'n tien jaar weer ergens rond de zee aan.
De Noordzee is in het gebied voor de Nederlandse kust een van de minst zoute zeeën op aarde. Per liter water bevat deze 31 tot 35 gram zout. Ter vergelijking: de Middellandse zee bevat zo'n 38 gram zout per liter water, de Dode Zee maar liefst 332 gram per liter.
De Nederlandse stranden aan de Noordzee worden steeds schoner. Uit onderzoek van Stichting De Noordzee blijkt dat er een kwart minder afval op de stranden ligt dan tien jaar geleden. De stichting analyseerde data van twintig jaar onderzoek naar strandafval op niet-toeristische stranden.
Het schoonste zwemwater in Europa is te vinden aan de kust van Cyprus. Ook in Malta, Griekenland en Kroatië is het zeewater van "excellente" kwaliteit, evenals het water in de meren van Oostenrijk. In Nederland is 93,4 procent van het kustwater goed of uitstekend.
Zandvoort en Scheveningen zijn mooi, maar ook zeker afgeladen vol. De stranden in de kop van Noord-Holland kunnen worden gerekend tot de meest rustige stranden van Nederland! Bezoek daarom eens de stranden van Callantsoog, Sint Maartenszee, Groote Keeten of Julianadorp aan Zee.
Daarom is zie je vaak mooie blauwe zeeën omdat de kleur blauw wordt weerkaatst. Maar de Noordzee zit vol stofdeeltjes en plantdeeltjes. Daardoor kunnen de blauwe stralen niet goed door het water dringen en wordt het licht niet weerkaatst en lijkt het water groengrijs.
De groenbruine Noordzee
Troebel water kaatst juist gele en groene lichtdeeltjes terug, waardoor er een geelgroene kleur ontstaat. Zo heeft de Noordzee bijvoorbeeld een groenbruine kleur. Dit komt door de vele algen die in de Noordzee leven.
'Het zand bepaalt alleen de kleur, niet hoe schoon het water is. In het heldere water kan meer vervuiling, bijvoorbeeld fosfaat of nitraat, zitten dan in het donkere water. Om dit echt zeker te weten, moet het water geanalyseerd worden', legt Willem uit.
De Middellandse Zee blijft een van de meest vervuilde zeeën ter wereld. Er drijft vier keer meer zwerfafval in rond dan in de Noordzee, blijkt uit een net gepubliceerde studie van het gezaghebbende Franse zeeonderzoeksinstituut Ifremer.
Er komen tientallen haaiensoorten voor in de Middellandse Zee, maar ze worden doorgaans niet veel gezien langs de stranden. Als er wel een haai wordt gespot, gaat het meestal om de blauwe haai.
Het water van de Middellandse zee is helder omdat er weinig of geen sediment (zand en klei) in aanwezig is en dit in tegenstelling tot de Noordzee waar de zeebodem uit zand (en klei op sommige plaatsen) bestaat dat omgewoeld wordt door de golven. De kleur van het water reflecteert trouwens de kleur van de lucht.
Het eiland Cozume ligt in de Caribische Zee, net voor de kust van Mexico. Duik je hier de zee in, dan zul je versteld staan van hoe helder het water hier is.
Met stip op nummer één: Bora Bora. Daar hoeven we eigenlijk geen woorden aan vuil te maken, maar we zullen je toch wat vertellen over deze sprookjesachtige bestemming. Bora Bora is een klein eiland dat bij Frans-Polynesië hoort.
Dit blauwe water is een natuurlijk verschijnsel bij het Italiaanse eiland Capri. Het heet Grotta Azzurra, wat de blauwe grot betekent. Vroeg in de ochtend en rond de middag is de grot op zijn blauwst.
Slibdeeltjes blijven circuleren
Langs de Belgische (en ook de Nederlandse) kust kan je vanuit de lucht een hele strook van troebel water waarnemen, die veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van slib.
Dat is dus ook het geval bij de Noordzee. De bodem wordt steeds omgewoeld door golven en daardoor wordt er veel bruin zand en kleideeltjes in het water zweven. Licht dat tegen die deeltjes botst en dus wordt teruggekaatst ziet er dus bruin uit.
In het Brabantse land vind je vlak bij Loon op Zand het Blauwe Meer. Een zoetwaterplas die zijn naam dankt aan de groen blauwe gloed van het water. Afhankelijk van het weer en de thermocline is een zicht tot 15 meter niet uitzonderlijk en dat maakt deze plas, naast de lichtblauwe kleur van het water erg bijzonder.
Een blauwe zee kan dus ook vervuild zijn, maar de vervuiling bestaat uit kleinere deeltjes dan de vervuiling in een zee die er bruin of groen uitziet. Je denkt nu misschien: maar hoe zit het dan met een plas regenwater? Die is echt wel vervuild, maar toch doorzichtig.
Als het water schoon is worden de blauwe stralen gereflecteerd, waardoor het water blauw lijkt. Hoe dieper en groter het water is, hoe blauwer de zee lijkt. Dit komt doordat er midden in de zee bijna geen vervuiling is, waardoor de blauwe stralen helemaal terugkaatsen.
Dat zout in het zeewater komt van rivieren die in de zee uitmonden. Voordat ze dat doen stromen ze eerst door allerlei gebergten en landschappen. Daarbij voeren ze kleine stukjes gesteente mee. Die steendeeltjes kunnen chemische verbindingen met elkaar aangaan waardoor er zout wordt gevormd.
Zoutelande: aan de kust, de Zeeuwse kust (Zeeland)
Het meest bezongen strand uit de lijst. Het plaatsje Zoutelande zelf niet zo groot, maar je vindt er wel een van de mooiste stranden van ons land. Het is het enige strand in Nederland dat naar het zuiden ligt en wordt daarom ook de Zeeuwse Rivièra genoemd.
Het 3,5 kilometer lange strand van Callantsoog wordt door velen het mooiste strand van Nederland genoemd. Veel mensen komen naar de kop van Noord-Holland om zeehonden te spotten. Grote kans dat je er eentje ziet tijdens je stranddag hier.