Als je stevige yoghurt hebt, zoals Griekse yoghurt, dan kun je deze op een plat oppervlak scheppen en in de vriezer zetten. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld een kleine bakplaat. Wanneer de yoghurt op de plaat bevroren is, kun je deze in diepvrieszakken inpakken.
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Griekse yoghurt kun je gerust nog één à twee weken na vervaldatum opeten. Voorwaarde is wel dat je 'm al die tijd in de koelkast hebt bewaard.
Zuivel. Zure zuivel zoals yoghurt en karnemelk kan wel worden ingevroren, maar verliest dan zijn gladde structuur. Verse kazen zoals roomkaas en hüttenkäse kunnen prima worden ingevroren, ze kunnen zelfs een maand in het vriesvak overleven. En melk kan ingevroren, maar is daarna wellicht wat gescheiden.
Kwark kun je langzaam en rustig in de koelkast laten ontdooien. Kwark kun je echter het beste nog in bevroren toestand direct verwerken in gerechten, soepen, of sauzen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Zodra zuivel is geleverd moet het de koelkast in – Feit
Maar let op, want zuivel bederft snel. Zet melk en melkproducten daarom zo snel mogelijk in de koelkast. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met 1 dag.
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hoewel de kwaliteit van het product na de THT-datum achteruit kan gaan, kun je het product vaak nog wel veilig eten of drinken. Hoe je dat kunt weten? Door je zintuigen te gebruiken. Als het product er nog goed uitziet en normaal ruikt, kun je er een beetje van proeven.
Je kunt dus stellen dat vetarme yoghurt zijn structuur het best behoudt. Ingevroren yoghurt kun je tot zo'n een à twee maanden na het invriezen consumeren. Het is verstandig om je yoghurt te labelen, zodat je terug kunt zien tot wanneer je deze veilig kunt gebruiken.
Per ijsjesvorm kun je bepalen hoe het ijsje eruit komt te zien. Je kunt bijvoorbeeld laagjes maken waarbij je het yoghurtmengsel afwisselt met een laagje cranberry. Doe waar je zin in hebt. Zet de vormpjes minimaal 3 uur in de vriezer.
Als onze producten niet zijn verwerkt in een recept, raden we het niet aan om de Alpro producten in te vriezen. Hoewel de diepvries geen afbreuk doet aan de veiligheid of voedingswaarde van de producten, verandert de textuur wanneer ze worden ontdooid.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
En wat moet je ermee: weggooien of door je yoghurt roeren? Het laagje water dat boven op de yoghurt kan komen, wordt veroorzaakt door synerese. Dit is een normaal proces bij yoghurt waarbij vocht vrijkomt. Dit vocht wordt ook wel 'wei' genoemd en bevat naast water voedingsstoffen als lactose, zout, eiwitten en calcium.
Boter in de koelkast bewaren
In de koelkast is roomboter ongeveer een maand houdbaar. Meestal kan het echter nog wel langer wat bewaard worden. Let er dan vooral op of het nog goed ruikt, eruit ziet en smaakt. Een beetje geel is geen probleem.
Zuivelproducten zoals yoghurt bestaan voor een groot gedeelte uit schimmels die gewoon te eten zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze niet kunnen bederven. Yoghurt, kaas, melk en room moeten absoluut worden weggegooid als u hier schimmel op vindt.
Voor yoghurt en kwark geldt een houdbaarheid van zo'n 5-7 dagen. Voor melk is dit wat korter (3-5 dagen). Ook hier geldt weer: als je het niet zeker weet, gebruik dan je zintuigen (kijk, ruik en proef).
Uiteraard horen zuivelproducten in de koelkast. De ideale koelkast temperatuur is 4ºC, op dat moment blijven de producten langer vers. Pakken melk, yoghurt en vla horen in de deur van de koelkast. Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard.
Smakelijk is vriesbrand niet, maar u kunt de producten nog gewoon eten. Een kleine kanttekening, want de producten verliezen door de uitdroging wel hun smaak en structuur. Zeker vlees is hier gevoelig voor. Maar gooi ze niet weg, laat de producten rustig ontdooien en bereid ze zoals u gewend bent.
Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet. Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed. Tip: maak er eerst puree van en vries die in.
Je kunt gekookte eieren in principe wel invriezen, maar de smaak komt niet echt ten goede. Het eiwit wordt namelijk hard en rubberachtig en er komt vocht vrij. Je kunt het eigeel daarentegen wel goed invriezen, gewoon in een zakje.