De goudreinette heeft een stevige, friszure smaak en een heel goed aroma. Daarom is hij uitermate geschikt voor het maken van appeltaart. Ook in appelmoes, gebak, salades en als sapje smaakt de goudreinette heerlijk.
Waarom zijn appels goed voor je gezondheid:
Dit komt onder andere doordat ze veel vezels bevatten. De schil van een appel bevat zelfs nóg meer vezels dan het vruchtvlees, een goede reden om je appel met schil te eten dus! Daarnaast is een appel handig mee te nemen als gezonde snack.
Goudreinet appel bereiden & bewaren
Je bewaart ze het beste op een koele plaats of in de koelkast. In de koelkast kun je makkelijk tot 4 weken bewaren.
Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels voor appeltaart. Zij laten namelijk niet al te veel vocht los tijdens het bakken en behouden hun stevigheid en smaak. Het resultaat is een lekkere, stevige appeltaart met minder vochtig deeg. Je kunt natuurlijk ook appelsoorten combineren.
De Goudreinet is een zoetzure appel met zacht vruchtvlees. Deze appelsoort staat bekend om de verwerking tot appelmoes, maar is ook geschikt voor het maken van sap, appelballen, gebak en salades. De kleur varieert van groengeel tot bronsachtig met vaak een blos. De Goudreinet wordt ook wel Rode Boskoop genoemd.
Jonagold
Dit is een stevige appel met een zoetzure smaak. De stevigheid, heeft de appel te danken aan zijn hoge cellulosegehalte. Dit betekent dat het fruit niet afbreekt tijdens het bakken. Wel verliest deze appel, net als de goudreinet, veel vocht tijdens het bakproces wat zompig deeg kan opleveren.
Schone van Boskoop, ook goudrenet, goudreinet of goudreinette genoemd, is een appelras. Het is niet helemaal zeker of het ras een afgeleide van Reinette van Montvoort is of dat het een zelfstandig ras is dat vanaf 1853 in Boskoop door boomkweker P.A. Ottolander is ontwikkeld.
De donkerrode goudreinette die je bij Groentebroer.nl kunt kopen is lekker zuur en uitstekend om te gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld appeltaart.
Het is het beste om appels die zacht zijn of andere fysieke tekenen van bederf vertonen, weg te gooien, omdat opgehoopt vocht onder de schil kan duiden op besmetting met schimmel (5). Kortom: Je kunt meestal zien of een appel slecht begint te worden door zijn uiterlijk te onderzoeken.
Waar komt de Granny Smith vandaan:
De Granny Smith is ontdekt in Australië en groeit nu over heel de wereld. De appel wordt voornamelijk gekweekt in Frankrijk, Spanje, Italië, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.
Om te beginnen moeten appels altijd zorgvuldig worden geplukt. Ruk ze dus niet van de takken. Een appel is pas rijp om te oogsten wanneer deze gemakkelijk kan worden geplukt, d.w.z. dat het steeltje van de appel gemakkelijk van de tak loslaat als u deze draait.
Ook kunt u geschilde stukjes afgesloten in de koelkast bewaren. Door een beetje citroensap toe te voegen, voorkomt u dat de appel melig wordt en een bruine kleur krijgt. Wanneer u de geschilde stukjes op dezelfde manier invriest, kunt u de appels wel 8 tot 12 maanden bewaren.
Wat zijn zure appels? Zure appels hebben een groene kleur en staan lijnrecht tegenover de zoete appels qua smaak. Deze appels hebben als kenmerk dat ze lekker stevig zijn en veel smaak afgeven waardoor ze bijvoorbeeld perfect zijn als hoofdingrediënt van een smeuïge appeltaart.
Herfstappels worden geoogst vanaf midden augustus, maar vooral in september. De appels die je doorgaans in de supermarkt vindt, zijn winter-of bewaarappels: Jonagold, Jonagored, Kanzi, Greenstar, Boskoop, Elstar, Golden Delicious, enzovoort. Ze worden geplukt in september of oktober en kunnen vaak lang bewaard worden.
Deze appel is gemakkelijk te herkennen aan de geelgroene schil met een gestreepte helderrode blos. De Elstar is een sappige en knapperige appel met een lichtzoete smaak en is ideaal om uit het vuistje te eten op kantoor. Wij proeven er zelfs een lichte honingsmaak in.
uitspraak (info / uitleg)) is een plaats in Zuid-Holland, die gelegen is aan (gekanaliseerde) rivier de Gouwe tussen Alphen aan den Rijn en Waddinxveen. Tot 1 januari 2014 was het een zelfstandige gemeente, per die datum is ze opgegaan in de fusiegemeente Alphen aan den Rijn.
Er zijn veel verschillende appelsoorten
De meeste mensen kennen de bekendste soorten in Nederland wel, zoals Elstar, Pink Lady, Golden Delicious en Granny Smith. Er zijn er echter nog veel meer. Zo zijn er duizenden verschillende appelrassen. En er komen er ook nog steeds meer bij.
Toch zijn rode appels nog net wat gezonder dan de groene variant. Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
Daarbij hoort natuurlijk ook een verleidelijke appeltaart. De Pink Lady® appels zijn ideaal voor dit appel-amandelrecept. Ze geven de perfecte zuurgraad en frisheid in combinatie met de zachte en zoete smaak van de amandelcrème voor een verrukkelijk geheel!
Tuurlijk, wat de 'lekkerste' appel is, hangt af van je eigen voorkeuren en het appelras dat je kiest. Al is er wel een duidelijke publiekslieveling: de Elstar. “Als je 100 mensen verschillende appels laat eten dan vinden 35 de Elstar het lekkerste,” vertelt Wil Sturkenboom van de Fruittuin van West in Amsterdam.
Zoetzure appels zijn het beste voor appelbeignets. Mooie appels voor appelbeignets zijn Elstar, Jonagold of Cox-Orange. De goudrenet is minder geschikt, omdat het een 'moesappel' is. Deze bevat veel vocht en dat zorgt voor een zompige boel – en gespetter.
Granny Smith, Cox, Gala en Golden Delicious zijn andere appelrassen die ook geschikt zijn om mee te bakken. Over het algemeen stevige friszure appels. Behalve de Golden Delicious, dit is een wat zoetere appel.
De Gala is de zoetste appel die er maar is. Het vruchtvlees is stevig en lekker sappig, de smaak is dus intens zoet.