Goud is een scheikundig element met symbool Au en atoomnummer 79. Het is een geel metalliek overgangsmetaal. Het is al sinds de stroomculturen zeer gewaardeerd. Het kan niet oxideren, daarom wordt goud soms "de koning der metalen" genoemd.
Goud kan niet verbranden en as worden. Het smelt, het wordt vloeibaar bij extreme hitte en weer vast als je het laat afkoelen. Het kan zijn dat er vuiligheid of vet op je sieraad zitten dat wel verbrand.
Goud smelten
In het geval van deze smelterij is dit een gasoven, fijnmetalen worden gesmolten in een inductieoven die hitte opwekt met magnetische straling. Naast het sloopgoud gaat er ook een hoeveelheid borax en soda in de oven, omdat daarmee het vuil van het metaal gescheiden kan worden.
Het smeltpunt van goud is ongeveer 1064 °C, wat betekent dat je deze hete temperaturen nodig hebt om het te kunnen smelten. Het is dus erg belangrijk dat je niet zomaar een houder kiest. Naast een kroes heb je ook een tang nodig om de kroes te vast te kunnen houden en te kunnen verplaatsen.
Het smeltpunt voor goud ligt op 1337 °C.
De waarde van uw gouden sieraden
Wanneer u kiest voor een ingewikkeld sieraad van 14 karaat goud, kan deze duurder zijn dan een sieraad van 18 karaat goud dat makkelijker gemaakt kan worden. Ook is de kwaliteit van een sieraad niet altijd beter wanneer het meer goud bevat.
Als uw sieraden van geelgoud zijn en dat is niet uw favoriete goudkleur dan is het mogelijk om daar witgoud of roségoud van te maken. Door het goud met hoog gehalte palladium-witgoud of met roodgoud door te legeren kunnen we het van kleur veranderen en ook dat filmen we!
Met behulp van een elektrisch veld wisten onderzoekers goud bij een kleine 20 graden Celsius te smelten in plaats van bij de gebruikelijke 1060 graden. IJs plus warmte is water, water plus warmte is waterdamp.
Sommige oude sieraden lenen zich niet goed voor omsmelten, witgoud wordt bijvoorbeeld niet omgesmolten. Toch kan witgoud soms wel hergebruikt worden door het te vervormen tot een nieuw sieraad. Deze ring is bijvoorbeeld gemaakt van oude witgouden ringen die tegen elkaar zijn gesoldeerd.
Veel goud wordt gevonden in Noord-Amerika en in diverse Zuid-Amerikaanse landen, maar ook in Australië, Rusland, China, Indonesië en in diverse Zuid-Amerikaanse landen. Op het Afrikaanse continent heeft Zuid-Afrika met afstand het meeste goud geproduceerd.
Goudchemie. Goud staat bekend als een inert edelmetaal dat weinig reactiviteit vertoont; het reageert bijvoorbeeld niet met zuurstof.
Hoeveel goud zit er nog in de grond? Volgens schattingen van de US Geological Survey zit er wereldwijd nog iets meer dan 50.000 ton aan economisch winbaar goud in de grond.
Een edelsmid weet er wel raad mee
We snappen best dat het een beetje eng is om 'oud goud' in te leveren en om te laten smelten tot een nieuw sieraad. Een broche van oma, de zegelring van opa, de trouwring van je overleden vader, het geboortesieraad van je geliefde tante, de ring van je overleden zus.
Voorbeelden vermaakte trouwringen
Ten eerste kunt u denken aan het samenvoegen van 2 ringen tot 1 ring. Hierbij kan er een briljant of andere steen aan de ring toegevoegd worden. Een tweede optie is het ombouwen van een ring naar een hanger. De ring kan in zijn geheel intact gehouden worden of doorgezaagd worden.
Zilver is een zacht metaal, makkelijk te smeden, zagen en buigen, maar pas op met solderen. Het smeltpunt van zilver is veel lager dan koper, messing en alpaca, laat de vlam niet te lang op het werkstuk branden. Zodra deze licht rood wordt zit je al snel op het smeltpunt en kan het werkstuk op deze plek gaan smelten.
Vaak krijg ik de vraag of het mogelijk is om van geelgoud witgoud te maken. Helaas is dit niet mogelijk. Beide legeringen worden in Nederland veelal op 14 krt (karaat) geleverd.
Maak een sopje van vloeibaar afwasmiddel en warm water. Leg het sieraad in het sopje en borstel het voorzichtig met een zachte tandenborstel. Leg het sieraad in een zeef en spoel af met lauwwarm stromend water. Laat uw sieraad goed drogen door het te deppen met een zachte doek, dat niet pluist.
Stenen smelten bij een temperatuur tussen de 650 en 1200 graden Celsius. 1200 graden Celsius is bijna vijf keer zo warm als de hoogste stand van de oven thuis. Een steen smelt dus niet zomaar. Elke steen is opgebouwd uit allemaal kleine deeltjes, moleculen.
Roodgoud is doorgaans niet duurder dan geelgoud. Meestal zijn deze goudsoorten even duur. Witgoud is wel duurder, dat komt omdat de metalen die bij witgoud worden toegevoegd veel kostbaarder zijn.
Witgoud heeft precies dezelfde waarde als gewoon goud, Als u witgouden voorwerpen in de winkel koopt, zijn deze meestal net iets duurder dan de traditionele gouden voorwerpen met de gele kleur, maar deze prijsverhoging heeft te maken met de extra arbeid die verricht moet worden om het witgoud de witte kleur te geven.
Goud is een edelmetaal
Edelmetaal verbind zich niet of nauwelijks met zuurstof (roesten ofwel oxideren). Hierdoor blijven edelmetalen altijd mooi. Ze zijn daarom uitermate geschikt om sieraden mee te vervaardigen.
Het verkleuren van goud komt door het oxideren van het materiaal waarmee het vermengt is, of in het geval van vergulde sieraden door het oxideren van het materiaal dat eronder zit. Het goud kan daardoor doffer worden of verkleuren.
Sleep je gouden voorwerp over een keramieken bord (of ander voorwerp) zonder een glazuurlaag erop. Als het voorwerp een zwarte streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met nepgoud, maar als het voorwerp een gouden streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met echt goud.
Ongeveer 16.100 dollar of ruim 13.200 euro: zoveel moet je vandaag op tafel leggen om 1 ounce (zowat 30 gram) rodium te kopen, meer dan het dubbele van de prijs begin 2020. Daarmee is het momenteel het duurste edelmetaal ter wereld, veel duurder dan goud, palladium en platina.