Nieten gebruik je niet alleen om velletjes papier aan elkaar te hechten, maar ook om bijvoorbeeld gipsplaten vast te zetten, elektrische draden aan de muur te bevestigen of om stoelbekledingen vast te zetten. Dit gebeurt meestal met een nietpistool. Nieten kunt u dus voor vele toepassingen gebruiken.
Het schroeven van een gipsplaat
Gipsplaten moeten minimum op 1cm van de rand worden vastgeschroefd. Duw de gipsplaat daarbij altijd goed tegen de onderstructuur. Gipsplaten moeten met een afstand van maximum 25cm tussen de schroeven (verspringend van de ene plaat op de andere) worden vastgeschroefd.
Gebruik bij het monteren van gipsplaten altijd gipsplaatschroeven, deze zijn gefosfateerd dit zorgt ervoor dat ze na het stucen niet roesten. U kunt kiezen tussen een fijne draad en een grove draad op de schroef of zelfs op band.
De gipsplaatschroeven worden om de 25- 30 centimeter in de plaat geschroefd. Hierbij dient erop gelet te worden dat de schroeven niet te diep in de plaat geschroefd worden. Een speciale schroefbit kan te ver doorschroeven voorkomen.
te bevestigen zijn schilderijhaakjes het meest geschikt. Gebruik schroefpluggen voor gipskartonplaten. Hiermee kunnen belastingen tot ongeveer 20 kg tegen de wand worden bevestigd. Middelzware voorwerpen tussen de 20 en 30 kg kunt u met metalen wandpluggen (paraplupluggen) voor gipsplaten bevestigen.
Kan ik mijn TV ophangen aan gipsplaat of holle wand? Zeker! Je kunt je televisie veilig ophangen aan een holle wand die is gemaakt van gipsplaten. Hou wel rekening met de dikte van de gipsplaat en het type muurbeugel.
Voor het vast maken van de gipsplaten tegen het frame, dient u speciale gipsplaatschroeven te gebruiken. Deze schroeven (meestal zwarte uitvoering) gaan niet roesten en zorgen voor een trillingsvrije / brandwerende verbinding. Daarnaast raden wij aan om een speciaal bitje voor de gipsplaatschroeven aan te schaffen.
Gipsplaten dienen op minimaal 1 centimeter van de rand van de gipsplaat te worden vastgezet. De gipsplaatschroeven moeten op een afstand van maximaal 25 centimeter van elkaar worden vastgeschroefd. Zorg dat u bij het vastschroeven de gipsplaat goed tegen de ondergrond aanduwt.
Gipsplaatschroeven lijken op universele schroeven, maar zijn uitsluitend geschikt voor het bevestigen van gipsplaten. Gipsplaatschroeven zijn gefosfateerd en daardoor zwart. Dit betekent dat deze schroeven niet roesten als je stucwerk of latexverf aanbrengt, en zorgt er ook voor dat het stucwerk of de verf beter hecht.
Ze zijn ideaal om lichte objecten zoals bijvoorbeeld schilderijen, lampen, planken en plinten te monteren. Afhankelijk van het soort wand kan een hollewandplug een gewicht van 10 tot 15 kilo dragen.
Zorg ervoor dat de langsnaden tussen de stucplaten minimaal 5 mm en maximaal 8 mm open staan. Zorg ervoor dat de kopse kanten van de stucplaten passend tegen elkaar aansluiten.
Neem spijkers van ongeveer 30 mm lang voor het bevestigen van de gipsplaten. De maximale spijkerafstand is 20 cm. Aan de plaatkanten houd je een minimum afstand van 1 cm aan. Het bevestigen kan ook met een tacker voorzien van spijkers.
Een gipsplaat is een plaat die bestaat uit een kern van gips en die aan voor- en achterzijden en de zijkanten voorzien is van een goed hechtend, speciaal karton.
De naden van de gipsplaten kunt u met een brede spaan of plamuurmes dichten nadat u er gaas ( tegen de scheurvorming ) op heeft aangebracht. Snel een prijsindicatie? Als u alles gedicht heeft met een laagje gipsmortel kunt u na het drogen dit nog eens herhalen. Dit in verband met inkrimpen van de gips.
Pluggen voor gipsplaat
Voor muren of plafonds van gipsplaten adviseren wij gipsplaatpluggen te gebruiken. Deze soort pluggen is spreciaal geschikt voor gipsplaten en niet voor gipspblokken. Omdat gipsplaten dunner en zachter zijn dan gipsblokken zorgen gipsplaatpluggen in gipsplaten voor een stevigere bevestiging.
Gipsplaat lijmen, of tempex / piepschuim lijmen. Deze materialen kunnen met Soudal Bouwlijm gemakkelijk en zonder geknoei worden gelijmd. Dit is een lijmschuim dat kant en klaar uit de bus komt en dat je als een normaal purschuim kunt uitspuiten.
Maak de gipsplaten op maat
Dit om de naden goed af te kunnen werken. Zorg ervoor dat de dwarsnaden minimaal 25 cm verspringen. Tip! Vul de schroefgaten en de naden tussen de platen met nadenvuller.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.
Breng de rachels om de 40 cm (hart-op-hartafstand) haaks op de balklaag aan met snelbouwschroeven 25 mm. De maximale hart-op-hartafstand van de balken bedraagt 60 cm. Laat rondom 1 cm ruimte tussen rachel en muur in verband met het werken van de omringende constructie.
Met gipsplaten worden op eenvoudige manier wanden en plafonds gemaakt, tegen een regelwerk van houten balkjes of metalen U-vormige profielen. Volgens EN-520 zijn "gipskartonplaten vlakke, rechthoekige platen, die bestaan uit een gipskern en een stevig daaraan hechtend, duurzaam karton aan beide zijden.
Meest toegepast is 9mm multiplex, underlayment of osb.