Bij beits dat diep in het hout trekt, heeft u weinig keuze. U dient dan de bovenste laag van het hout weg te schuren tot dat de houtkleur weer boven komt. Het beste is om te beginnen met een groffe korrel en te eindigen met een fijna korrel voor het beste en fijnste resultaat.
Afbranden
hierbij verhit u de beits of lak. Vervolgens schraapt u het er af. Dit werkt niet altijd, zeker niet bij diep penetrerende beitsen. Met een professionele schraper en een goede fohn kunt u in sommige gevallen de beits en het lak er af schrapen.
Over een beits kan prima een hoog of zijdeglansverf worden aangebracht. Wel eerst ontvetten met Alabastine Verfreiniger, schuren en stofvrij maken en nogmaals ontvetten. Bij een buitensituatie kan de vochtregulerende eigenschap van beits verloren gaan.
Verven Over Beits. Ja, dat kan prima. Ontvet het hout eerst met ammonia. Schuur het hout dan goed tot op blank hout.
Als je schutting gemaakt is van kaal of onbewerkt hout, dan kun je direct beginnen met beitsen. Is de schutting recent nog gebeitst, gelakt of geverfd, dan moet je deze wellicht kaal schuren voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Is de huidige verflaag goed gehecht en helder of licht van kleur, verf er dan overheen.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Als het hout al eens gebeitst is, volstaan twee lagen. Nieuw, onbehandeld hout heeft vaak wel drie lagen beits nodig. Voor transparante beits geldt: hoe meer lagen, hoe dieper de kleur.
Bij beits dat diep in het hout trekt, heeft u weinig keuze. U dient dan de bovenste laag van het hout weg te schuren tot dat de houtkleur weer boven komt. Het beste is om te beginnen met een groffe korrel en te eindigen met een fijna korrel voor het beste en fijnste resultaat.
Mits een grondige voorbereiding kan je zowel gevernist als gebeitst hout overschilderen. Ontvet eerst de ondergrond grondig. Schuur vervolgens het oppervlak mat.
Beits dringt slechts deels tot in het hout. Het verzorgt en beschermt het hout en heeft een vochtregulerende werking. Lak vormt een duurzame beschermlaag op het hout. Het dringt minder door tot in het hout en is minder vochtregulerend.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Let erop dat je bij het beitsen altijd met de houtnerf mee schildert. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat. Vaak heb je twee of drie lagen beits nodig om het hout goed te beschermen.
Probleem is dat hechting van beits of verf vaak onvoldoende is, wanneer de ondergrond niet goed gereinigd en geschuurd is. Vooral dit voorbehandelen moet zeer grondig gebeuren. Schoonmaken met bijvoorbeeld Sint Marc of Universol en schuren met fijn schuurmateriaal (Scotch Brite e.a.).
Gelukkig zijn er manieren om de kleur lichter te maken totdat je er tevreden mee bent. De best werkende manier om een lichtere kleur beits te krijgen is om het hout te bleken met chemische stoffen. Met staalwol en terpentine kun je de kleur enigszins lichter maken als het hout maar iets te donker is.
“Met een verfafbijtmiddel kan je de oude beits verwijderen. Op het houtoppervlak zal dat wellicht goed lukken, maar in de poriën is het moeilijk om de oude beits te verwijderen. Duw dus ook wat afbijtmiddel in de poriën met een metalen messing borstel.
Bij de meest gebruikelijke vormen van impregneer is het hout redelijk overschilderbaar na 8 tot 16 maanden. In uw geval is deze tijd ruim overschreden dus zou het hier redelijkerwijs niet aan kunnen liggen. Een ander merk verf -of beits gaat hoogstwaarschijnlijk exact hetzelfde eraf bladderen.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Waarom niet eerst schuren en dan pas het hout ontvetten? Er zit altijd vet en ander vuil op het oppervlak dat je gaat schilderen. Wanneer je eerst gaat schuren en dan pas ontvetten, verspreid je het vet en vuil over het oppervlak tijdens het schuren.
Maar lak/vernis over beits kan op zich wel? of gaat dat elkaar opvreten? Dat kan prima, als je het maar op dezelfde basis houd. In jouw geval dus watergedragen lak gebruiken.
De juiste beits kiezen
Als het hout dat je wilt schilderen al nat is of nat gaat worden, kies dan voor een beits met een hoge vochtregulering, zoals tuinbeits. Hierdoor kan het natte hout beter ademen, terwijl het toch beschermd is tegen regen.
Maak de keuze: je houten schuur beitsen of schilderen
De beits trekt namelijk in het hout van de schuur. Dit biedt bescherming tegen verwering. Kies bijvoorbeeld voor Wijzonol Transparant Tuinbeits. Deze matte en transparante beits beschermt het hout tot wel drie jaar en bladert niet.
Over het algemeen is één laag beits voldoende. Vooral als je schutting uit zachthout bestaat. Toch kan het zijn dat je nog een tweede laag beits wil aanbrengen. Bijvoorbeeld om een betere dekking te krijgen of om de kleur nog beter uit te laten komen.
Het biedt bescherming tegen vocht, vlekken en krassen. En bij transparante beits blijft de natuurlijke structuur van het hout ook nog goed zichtbaar. Met beits kan je daarnaast tweedehands meubels, antieke erfstukken of oude kozijnen opknappen.
Daarna kun je er een tweede laag met beits op aanbrengen, eventueel door het hout weer licht te schuren. Breng er een tweede laag op aan, voor een uitstekende bescherming tegen de verschillende invloeden van het weer. Tip: gaat het om onbehandeld hout? Werk dan in 3 lagen, waarmee je de beste bescherming creëert.
Het beitsen van een tuinhuisje is niet moeilijk, maar er is wel een goede voorbereiding nodig. Zo is het erg belangrijk dat u het hout eerst schoonmaakt en dat u groenaanslag, vet en stof verwijdert.