Het opzeggen van een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren: mondeling, per brief of fax, of per e-mail. De opzeggende partij moet wel kunnen bewijzen dat de opzegging de andere partij ook echt bereikt heeft. Daarom is het gebruikelijk en wenselijk om een arbeidsovereenkomst altijd schriftelijk op te zeggen.
"Opzeggen kan alléén schriftelijk", zo staat in menig contract. Op zich is dat rechtsgeldig, en de wederpartij zal dan ook een stuk papier moeten opsturen. Recent echter oordeelde de rechtbank Leeuwarden dat opzeggen per e-mail rechtsgeldig is, óók als de voorwaarden voorschrijven dat dit schriftelijk moet gebeuren.
Onderwerp: opzegging abonnement
Geachte heer of mevrouw, Met deze brief wil ik u laten weten dat ik mijn abonnement op [product / dienst] wil opzeggen. Ik zeg mijn abonnement op per [einddatum van uw vaste abonnementsperiode]. Hierbij houd ik rekening met de opzegtermijn.
Bijna álle overeenkomsten kunnen digitaal
Een overeenkomst kan zowel schriftelijk, mondeling als dus ook elektronisch tot stand komen, zolang er maar sprake is van aanbod en aanvaarding. Voor sommige overeenkomsten eist de wet echter dat deze op schrift moet.
Als u ontslag wil nemen, moet u dat schriftelijk doen. U moet zich houden aan de afgesproken opzegtermijn. Deze staat in uw arbeidsovereenkomst.
Hoe moet de opzegging gebeuren? De opzegging moet schriftelijk gebeuren met een opzeg- of ontslagbrief. Daarin moet de start en de duur van de opzegtermijn vermeld worden. Opzegging door de werkgever: de werkgever moet je opzegging meedelen met een aangetekend schrijven of een deurwaardersexploot.
In het kader van de bewijsvoering dient de e-mail dient beschouwd te worden als zijnde een gewoon onderhands geschrift. Strikt gezien zou de e-mail zelfs enkel een niet-ondertekend geschrift betreffen.
Het communiceren via e-mail is voortaan wettelijk erkend als geldige kennisgeving. Dat blijkt uit de herziening van het Burgerlijk Wetboek. In de rechtspraak worden e-mails al dagelijks ingeroepen als bewijsmateriaal.
Wat zegt de wet over de rechtsgeldigheid van het digitaal ondertekenen van een arbeidsovereenkomst? Een digitale handtekening is rechtsgeldig.
U kunt een tijdelijk contract niet zomaar voor de einddatum opzeggen. Uw werkgever mag dit ook niet doen. Opzeggen voor de einddatum mag alleen tijdens de proeftijd en daarna alleen als u daarover in het contract afspraken heeft gemaakt met uw werkgever (dit heet ook wel: tussentijds opzeggen).
Opzegging van een contract is niet in de wet geregeld, behalve wanneer het gaat over specifieke contracten zoals een huur- of arbeidscontract. Vaak staat er in het contract dat u heeft gesloten en/of de bijhorende algemene voorwaarden iets over het opzeggen, meestal staat er dan dat u een boete moet moet betalen.
Aanbieders kunnen uw abonnement ook stilzwijgend voor onbepaalde duur verlengen. Ook dan heeft u een opzegtermijn van ten hoogste 1 maand. Alleen bij tijdschriften die minder dan 1 keer per maand verschijnen geldt een opzegtermijn van maximaal 3 maanden.
Volgens de wet moet een werkgever een arbeidsovereenkomst schriftelijk opzeggen. Aangezien we niet meer echt 'schriftelijk' communiceren is de vraag of moderne communicatiemiddelen, zoals e-mail en WhatsApp, ook onder dit schriftelijkheidsvereiste vallen. Het simpele antwoord daarop is: ja!
Voor elk nieuw abonnement ga je een contract aan voor onbepaalde tijd met een minimale looptijd van 1 of 2 jaar. Na afloop van deze periode wordt het contract automatisch maandelijks verlengd. Houd rekening met 1 maand opzegtermijn.
Voor een overeenkomst is een aanbod nodig en dit aanbod moet ook aanvaard worden. Dit kan schriftelijk, maar dus ook mondeling. De afspraken die u mondeling heeft gemaakt zijn dus rechtsgeldig.
Mondeling, schriftelijk, per e-mail of WhatsApp, het is allemaal prima. In de wet staat dat sommige overeenkomsten alleen schriftelijk geldig kunnen worden aangegaan. Dit is bijvoorbeeld het geval als een particulier een huis koopt.
Een digitale factuur moet voldoen aan dezelfde eisen als een gewone factuur en als bijlage (PDF) verzonden worden. Meer informatie over digitaal factureren vindt u op de website van de belastingdienst.
Schriftelijke communicatie is simpelweg communiceren via geschreven woorden. Alle manieren waarop woorden geschreven of getypt zijn en bedoeld zijn om informatie over te brengen, is geschreven communicatie.
In het Nederlands krijgen samenstellingen met een losse letter of een initiaalwoord altijd een koppelteken: e-mail, tv-zender, gsm-netwerk, tl-lamp.
De opzegging is een eenzijdige rechtshandeling waarbij een contractant aan zijn medecontractant ter kennis brengt dat hij besloten heeft een tussen hen bestaande overeenkomst dadelijk of na verloop van tijd ex nunc definitief te beëindigen.
Schriftelijke arbeidsovereenkomst
U kunt een arbeidsovereenkomst schriftelijk of mondeling afsluiten. Het is wel verstandig een arbeidsovereenkomst schriftelijk vast te leggen.