Je hoeft het alleen maar in de magnetron te schuiven en het magische apparaat zorgt ervoor dat je maaltje er warm uit komt. Ideaal. Echter is het verstandig om niet alles in de magnetron te verwarmen. Kip kun je beter niet in de magnetron opwarmen.
Ja, dat kan. Op één voorwaarde: de kip moet gloeiendheet zijn, zowel de binnenkant als de buitenkant moet maar liefst 75 °C zijn. Dit kun je alleen meten met een keukenthermometer, dus haal zo'n ding in huis (ook handig voor een perfect rosé gebraad of biefstuk).
Opwarmen van een gegrilde kip
Geen nood, wij helpen je ook wanneer je thuis bent! Gebruik je een microgolf? Gewoon zak dichthouden en kort maar krachtig opwarmen! 750 – 900 watt gedurende 3 minuten! (kleine stukken ga je uiteraard korter moeten opwarmen).
Wanneer de kip een temperatuur van 75 °C heeft kun je hem veilig opeten. Warm de kip vijf minuten op in de oven als je knapperige kip wilt. Als je wilt dat de hele kip knapperig wordt, warm hem dan op in een oven met een temperatuur van 180 °C. Zorg dat de kip op een ovenbestendig bord ligt en verwarm hem vijf minuten.
De gezondheidswebsite waarschuwt: Salmonella ligt altijd op de loer, en de besmetting van rauwe kip naar gare kip vormt ook een risico. Rauwe kip mag je van Healthline maar een of twee dagen bewaren in je koelkast, gare kip blijft max vier dagen goed.
Gegrilde produkten zoals gegrilde borrelhapjes, karbonades, drumsticks, bouten, kippeling en hele kippen kunnen het beste opgewarmd worden in de airfryer of in de heteluchtoven. Zo worden ze goed warm en het velletje wordt lekker krokant. Zet de airfryer op 180 graden en verwarm de kip ongeveer 8 tot 10 minuten.
Naast het feit dat je kip altijd goed moet bakken en nooit rauw moet eten, kun je het beter ook niet voor een tweede keer verwarmen. Als je afgekoelde kip namelijk opnieuw opwarmt, verandert de eiwitsamenstelling, wat kan leiden tot vervelende spijsverteringsproblemen.
Bereide kip
Laat de restjes nooit langer dan twee uur buiten de koelkast staan. Zorg ook hierbij ervoor dat je koelkast 4,5°C of kouder is. Zo kun je de kip zo'n drie tot vier dagen bewaren.
De structuur van de proteinen in kip veranderen bij afkoeling. Koud kun je kip na een dag prima eten, maar je moet kippenvlees niet opnieuw verhitten.
Gebakken kip bewaar je eenvoudig in een afsluitbare en luchtdichte diepvriesbak of -zak. Wanneer je de kip invriest kan deze tot wel een maand goed blijven. Gebruik deze kip niet om koud te serveren, maar warm de kip op voordat je deze weer gaat eten.
U kan deze in de verpakking opwarmen in een pannetje met water tegen de kook aan gedurende 20 minuten. U kan ook deze verpakking loshalen, en de kipsaté op een bord leggen en in de magnetron verwarmen.
Zet onder het rooster een schaal die het afdruppend vet kan opvangen. Rooster de drumsticks in de combimagnetron gaar: ik gebruikte in totaal 15 minuten op 180C en 600 Watt en daarna nog 5 minuten onder de grill. Keer halverwege. Als je alleen een oven gebruikt, moet je rekenen op zo´n 40 minuten.
Zet de magnetron op het volle vermogen en warm de producten ongeveer 3 minuten op. Als je de producten liever in de oven opwarmt haal je deze uit de verpakking en plaats je ze op een ovenschaal of iets dergelijks. Verwarm de oven voor op 150 graden en warm de Kippie producten ongeveer 15 minuten op.
Zo geeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw als advies drie tot vier dagen aan te houden als bewaartijd voor gebakken kip en vlees en pizza en zelfs drie tot vijf dagen voor ei, tonijn en macaroni-salade.
Verse, rauwe kip heeft een roze, vleesachtige kleur. Als kip niet goed meer is zal het vlees grijs worden. Als je ziet dat het vlees valer van kleur wordt, moet je het binnen korte tijd bereiden voordat het niet goed meer is. Als het vlees meer grijs dan roze is, ben je al te laat.
Rundvlees en kip kunt u het langst bewaren in de vriezer, namelijk tot 9 en 12 maanden.
Bereiding: De kippenpoten worden in de winkels gegrild en zijn dus kant en klaar. Enkel even opwarmen en je kunt ervan smullen! Opwarmen kan in de magnetron (ongeveer drie minuten op 800 watt in de papieren zak) of in de oven (ongeveer 10 minuten op 180 graden, uit de zak halen).
Hoe je het doet:
Je kunt ook altijd de ontdooistand op je magnetron gebruiken. Ontdooi de kip met pauzes van twee minuten, draai hem om en controleer of hij ontdooid is. Herhaal dit totdat de kip niet meer bevroren is. Dit kan tot 10 minuten duren, afhankelijk van je magnetron.
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.