Door overbemesting met sommige andere meststoffen kan verbranding ontstaan. De zouten uit deze kunstmest zuigen letterlijk het vocht uit de wortels van het gras en het gras gaat dood. Met organische meststoffen is dit niet het geval.
Ook het gazon kun je het beste twee keer per jaar bemesten. Gebruik nooit te veel mest, want dat verzwakt je planten juist. Bovendien spoelt de overtollige mest weg als het regent en dat vervuilt het grond- en oppervlaktewater.
Overbemesting. Kijk altijd op de verpakking voor de juiste hoeveelheid meststof voor uw gazon. Bij teveel mest of strooien op het verkeerde moment kan het gras aantast worden en zelfs verbranden, dit is eigenlijk alleen bij kunstmest het geval.
Ons advies is om je gazon 3 keer per jaar te bemesten. De beste tijd voor het bemesten van je gazon is in het voorjaar (maart/april), in de zomer (mei/juni) en het najaar (september/oktober). Door te bemesten ondersteun je het gras en maak je het beter bestand tegen mos, onkruid in het gazon, koud en grond insecten.
De juiste zuurgraad van de bodem is 5,5 - 6. Door kalk te strooien zal het gras sneller groeien dan mos. Kalk zorgt ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen. Om die reden dien je eerst kalk te strooien en pas daarna een meststof.
Zolang minimaal 50% van het oude gazon het overleefd heeft (levensvatbare wortels en groeipunten), kan het verdort gras volledig herstellen. Als het gras weer gaat groeien, na voldoende vocht, is het echter aanbevolen de grasmat door te zaaien en daarmee de graszode een opfrisbeurt te geven.
Belangrijke tips om het gazon correct te bemesten
De bodem moet vorstvrij zijn. Breng de meststof niet aan bij rechtstreekse zonneschijn. Geef na elke bemesting regelmatig en overvloedig water. Maai pas een paar dagen na het bemesten.
De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november).
Verticuteer je gazon of hark er handmatig het droge gras uit. Door lichtjes te verticuteren haal je ook het dode gras weg en wordt de bovenste laag grond opnieuw belucht. De bodem is nu ook losser, wat makkelijker is om bij te zaaien. Kies sterke en snel kiemende grassoorten om je gazon bij te zaaien.
Om het gazon gezond te houden bemest u het gazon drie keer per jaar met koemestkorrels of gedroogde koemest: In maart/april uw gazon bemesten zal zorgen voor een goede start in het voorjaar. Bemest uw gazon in juni/juli voor zodat het ook in de zomer groen en gezond bijft.
Kunstmest (anorganische mest) heeft een snelle werking en wordt hierdoor vaak als oppepper voor het gazon gebruikt. Let op: deze meststoffen bevorderen de bodem niet zoals de organische mest doen. Omdat kunstmest een boost geeft aan jouw gazon, moet je oppassen dat je niet te veel geeft.
Wil je milieuvriendelijk bemesten, dan kun je beter geen kunstmest gebruiken. Met kunstmest kun je gemakkelijk overbemesten. Overbemesting is slecht voor je planten, maar ook voor het bodemleven én voor het milieu. Bovendien kan gebruik van kunstmest leiden tot verzuring van je grond.
Het is afhankelijk van de hoeveelheid stikstof: hoe meer stikstof, hoe sneller de planten groeien. Ze worden als het ware snel opgedreven (net een plofkip). Met kunstmest zie je na een week tot tien dagen al verschil, met organische meststof duurt dat wel twee tot drie weken.
Gecomposteerde kippenmest is een uitstekende meststof voor groenten, kruiden, bomen en andere gewassen. Het levert stikstof, fosfor en kalium en verbetert de bodem op verschillende manieren.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Zuurminnende planten houden niet van kalk, denk aan heide, veenbes en rododendron. Kalk verspreidt zich ook door de bodem, dus zorg dat je flink ver van deze planten blijft tijdens het strooien.
Maar let op: strooi je ieder jaar te veel kalk, dan wordt de pH te hoog. In dat geval moet je een bodemverbeteraar toevoegen die de zuurtegraad verlaagt.
Dit doe je door het strooien van kalkkorrels in nov/dec of jan/febr. De natuurlijke verzuring ga je hierdoor tegen en de graswortels nemen beter voedingsstoffen op. Het voordeel van extra magnesium is dat je sneller een groen gazon krijgt. Planten hebben net als mensen voeding nodig.
Zeker Blauwe korrel is heel bekend bij tuiniers en wordt dikwijls aangeraden om bij te geven bij planten die achterblijven in groei of wat minder mooi groen staan. Blauwe korrel bevat immers veel stikstof die zeer snel beschikbaar komt voor de planten. Deze stikstof zorgt voor een sterke groei en mooie groene kleur.
Hoe gazon herstellen na verticuteren? Zaai na het verwijderen van de mos- en viltlaag DCM Graszaad Herstel. De grasmat zal na enkele weken weer stevig en dicht zijn.
Kalk strooien gazon
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Kalk is bedoeld om de bodem te verbeteren onder andere om ervoor te zorgen dat de meststof beter opgenomen kan worden. Het voordeel van kalk is dat het ook bij koude temperaturen toegepast kan worden. Kalk kan daarom het beste gestrooid worden in de maanden november tot en met januari.
Die kan worden vastgesteld d.m.v. een bodemtest. Een pH-resultaat van tussen de 5,5 en 6 classificeert als een licht verzuurde bodem, 1 keer per jaar kalk strooien is dan voldoende. Bodems met een pH onder de 5 zijn zwaar verzuurd en kan je zowel in het voorjaar als het najaar een kalkbeurt geven.