Frituren doe je in een open frituurpan, dus zonder deksel! Het vocht wat tijdens het frituren ontstaat moet afgevoerd worden. Zoniet (door deksel) loopt het vocht terug in het hete vet, wat spetteren en in het ergste geval een overstroming van het vet kan veroorzaken.
Frituur altijd zonder deksel zodat de vrijgekomen stoom kan ontsnappen. Als techniek lijkt frituren het meeste op koken, aangezien ze beide met hete vloeistoffen werken. Het verschil is de temperatuur, deze is namelijk tweemaal zo hoog als het kookpunt van water.
Frituren – doe nooit een deksel op de pan als u frituurt, want de stoom die ontstaat verzamelt zich op het deksel en druppelt terug in de hete olie . Dit is gevaarlijk, want de hete olie kan uitbarsten en u kunt er brandwonden door krijgen.
Ook zijn er friteuses waarbij je het deksel kunt sluiten. Meestal moet je met het deksel open frituren, maar er bestaan ook frituurpannen die je met gesloten deksel kunt gebruiken. Heeft jouw frituurpan deze opties niet? Zet dan je frituurpan op het fornuis onder de afzuigkap.
Het doel van een deksel, zoals bij elke kookpan, is om warmte en, nog belangrijker, vocht vast te houden . Bij het frituren is vocht iets dat je zo snel mogelijk wilt verwijderen, omdat het karamellisatie en een knapperige textuur voorkomt.
Reductie wordt uitgevoerd door een vloeistof, zoals een bouillon, vruchten- of groentesap, wijn, azijn of saus, te laten sudderen of koken totdat de gewenste concentratie is bereikt door verdamping. Dit gebeurt zonder deksel , waardoor de damp uit het mengsel kan ontsnappen.
CHIPS MAKEN
Wees voorzichtig bij het frituren: Laat de pan niet onbeheerd achter. Als de pan te heet wordt, haal hem dan van het vuur. Zorg dat de pan altijd volledig bedekt is met een deksel of een bakplaat, voor het geval er brand ontstaat . Leun niet over de pan. Doe het voedsel voorzichtig in de pan, anders kan er hete olie op u spatten.
Oorzaken. Frituurbrand: Een van de meest voorkomende brand in de horeca. De brand ontstaat doordat het vet of de olie in de frituurpan zo heet wordt dat het vanzelf vlam vat. Denk bijvoorbeeld aan een frituurpan met een kapotte thermostaat.
Frituurbrand blussen
Blus brandend olie of vet nooit met water. Ook een branddeken of blusdeken is niet geschikt voor het blussen van vet- of frituurbranden. Een schuim-vetbrandblusser is geschikt voor het blussen van branden op basis van vetstoffen en zijn daarom onmisbaar in de keuken!
Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen en dan in de groene bak doen.
Dek je pan altijd af als je de warmte binnen wilt houden . Dat betekent dat als je iets aan de kook wilt brengen - een pan water om pasta te koken of groenten te blancheren, een portie soep of een saus - je dat deksel erop moet doen om tijd en energie te besparen.
Verwarm de olie tot de juiste temperatuur: maximaal 175 °C. Bij lage temperaturen nemen de producten veel olie op en zijn ze dus vetter. Ook bestaat dan de kans dat je product niet goed gaar wordt. Boven 175°C kan het product aan de buitenkant verbranden terwijl de binnenkant nog niet gaar is.
Gebruik geen deksel van een pan als u uw kalkoen bakt . Als er brand ontstaat, spuit er dan geen water op, want dit kan spatten en de brandende olie verspreiden. Laat uw pan, frituurpan of hete olie nooit onbeheerd achter. Laat uw olie volledig afkoelen voordat u deze weggooit.
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
Als u een frituurpan gebruikt, zorg er dan voor dat u de frituurmand niet te vol doet , want dat kan leiden tot onvoldoende gaarheid, ongelijkmatig koken en overlopen van de olie. Om te voorkomen dat u olie spettert of uzelf verbrandt, mag u de frituurmand niet aanraken of er voedsel in doen terwijl de mand in de olie is ondergedompeld. Het is belangrijk om uw frituurpan nooit onbeheerd achter te laten.
Voor het frituren
Zet de friteuse op een veilige, stevige ondergrond en een gewone pan achter op het fornuis, om omstoten te voorkomen. Leg een krant onder de friteuse voor het spatten. Vul de friteuse tot het maatstreepje. Vul een gewone pan tot maximaal de helft met frituurvet.
Water en heet vet mengen niet. Als je een heet vetvuur probeert te blussen met water, creëer je een explosieve vuurbal . Daarom mag je nooit water gebruiken om een diep vetvuur te blussen.
Gooi nooit water op het vuur, want dan explodeert de olie over alles rond de pan en verspreidt het vuur zich onmiddellijk. Probeer het vuur niet te blussen – verlaat het gebied, doe de deur dicht, haal iedereen uit het pand en bel 112.
Frituurbranden kunnen ontstaan bij het bakken van oliebollen, friet, kroketten, loempia's, etc. In sommige gevallen kan een blusdeken bij het blussen van een frituurbrand zelf vlam vatten.In andere gevallen kan de frituur na het blussen weer tot ontbranding komen. Gebruik daarom geen blusdeken voor frituurbranden.
Olie en water mengen niet. Water zorgt ervoor dat olie over de rand stroomt, waardoor brand of zelfs een explosiegevaar ontstaat.
Leg voorzichtig het doek of de branddeken op de friteuse. Het vuur zal doven door gebrek aan zuurstof. Een snellere mogelijkheid is het plaatsen van de metalen plaat uit uw oven die als deksel kan dienen om het vuur te doven.
Bewaar de gesneden friet in een bak koud water. Zo verkleuren ze niet en wordt er wat zetmeel aan de aardappel onttrokken, waardoor ze knapperiger worden.
Deze stap wordt vaak overgeslagen bij het maken van zelfgemaakte frietjes, maar het is misschien wel een van de belangrijkste! Door je frietjes in koud water te weken , verwijder je overtollig zetmeel, wat zorgt voor knapperige, goudbruine frietjes ! Het koude waterbad helpt de frietjes ook hun vorm te behouden en draagt bij aan een luchtige binnenkant.
Als u uw frituurpan overlaadt of te veel eten toevoegt tijdens het frituren, daalt de temperatuur van de olie. Daardoor worden de frietjes vetter en wordt er meer olie gebruikt. Als u manden gebruikt, mogen ze er niet meer dan halfvol uitzien. Zorg ervoor dat de temperatuur op uw fornuis nauwkeurig is.