Opwarmen/bereiden en bewaren Verwarm de erwtensoep in een pannetje langzaam op een matig vuur, let op af en toe moet er geroerd worden! Opwarmen in de magnetron kan eventueel ook, ca.3 à 4 minuten op 600 Watt. Roer de soep halverwege de opwarmtijd eventueel even om.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Hoe spliterwtensoep bewaren en opwarmen. Koelkast: laat de soep afkoelen en bewaar hem goed afgedekt tot 1 week. Verwarm hem op het fornuis tot hij helemaal warm is . Vriezer: vries hem in een diepvriesbestendige hersluitbare zak of container tot 3 maanden in.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Spliterwtensoep kan ongeveer een week in de koelkast bewaard worden, of tot drie maanden ingevroren . Om in te vriezen, laat de soep volledig afkoelen en doe hem dan in diepvriescontainers of -zakken. Laat de soep een nacht ontdooien in de koelkast, of verwarm de bevroren soep voorzichtig in een pan op laag vuur op het fornuis.
Soep met room of melk kan schiften als je ze opnieuw opwarmt. Dikwijls kun je dat wel verhelpen door je mixer er nog een keer in te zetten.
De term reheated rice syndrome verwijst naar een voedselvergiftiging die veroorzaakt wordt door de bacterie Bacillus cereus. 'Deze bacterie komt veel voor in zetmeelrijke producten zoals rijst of pasta. Ze kunnen het zetmeel namelijk omzetten in glucose en daar houden de bacteriën van', vertelt Van der Vossen.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Let op dat soep dikker wordt naarmate het rust en afkoelt . De volgende dag kan het, indien nodig, verdund worden met meer water.
Om helemaal veilig te zijn, moet je de soep 10 minuten lang flink koken . Dit doodt niet alleen alle actieve bacteriën, maar het inactiveert ook botulinumsporen, maar vernietigt ze niet.
Ham, spek en worst passen allemaal uitstekend bij erwten. Een van de meest traditionele manieren om spliterwtensoep te maken, is om het op smaak te brengen met hambotten . De meeste recepten bevatten ui, selderij, wortelen en aardappelen. In de kruidenafdeling zijn laurierblaadjes, tijm, munt, marjolein, rozemarijn en peterselie allemaal heerlijke toevoegingen.
Restjes die je prima kunt invriezen zijn pasta's, soepen en stoofpotjes. Ook van ovenschotels, quiches of lasagnes kan je restjes invriezen. De toppings van soep laat je beter achterwege. Je kunt ontdooide gerechten bovendien opnieuw invriezen als ze opgewarmd werden.
Week de erwten een nacht in water; gooi het water weg als het klaar is . Deze stap zorgt ervoor dat alle gas in de erwten verdwijnt en ze gemakkelijker te verteren zijn, plus minder winderigheid. Volg de soepinstructies.
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Iedere keer als de soep weer opwarmt, dood je de aanwezige bacterien. Het aantal bacterien neemt door deze actie niet toe. Die nemen alleen toe als je de afgekoelde soep een tijd laat staan.
Reheated rice syndrome is voedselvergiftiging veroorzaakt door Bacillus cereus, een bacterie die zich verspreidt in onjuist gekoelde zetmelen . Gooi rijst en andere zetmeelrijke voedingsmiddelen weg die langer dan een paar uur op kamertemperatuur hebben gestaan.
Waarom de room? Er is een misvatting dat room en boter eten lekker laten smaken, maar dat is niet per definitie waar. Room en boter voegen vet toe en de belangrijkste bijdrage van vet aan soep is textuur . De textuur die vet biedt, is een belangrijke bijdrage.
Dezelfde restjes of soep meerdere keren opnieuw opwarmen raden wij ten stelligste af. Het bevordert de groei van bacteriën en verhoogt het risico op voedselvergiftiging.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Kun je soep een nachtje laten staan? In de meeste gevallen moet je soep niet een nachtje laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren.
Rijk aan vezels: Splitgroene erwten bevatten veel vezels, één portie van deze soep bevat ongeveer 18 gram vezels. Vezels helpen de spijsvertering te bevorderen, de bloedsuikerspiegel te reguleren en het risico op hartziekten te verminderen. Laag in vet: Splitgroene erwten bevatten weinig vet en geen cholesterol, waardoor ze een hartgezonde voeding zijn.