Hoewel sommige zwerfkatten zelf iemands huis in komen lopen, hebben de meeste zwerfkatten vertrouwensissues. Een katvriendelijke val is vaak de beste manier om de kat veilig je huis in te krijgen. De dierenbescherming en de dierenambulance bieden vaak veilige vallen aan bezoekers aan om zwervers te vangen.
Een asiel of dierentuin moet het dier minstens 15 dagen te beschikking houden van de eigenaar. Bij een particulier is dat ten minste 45 dagen. Behalve als het om een hond gaat, dan is het ook 15 dagen. De eigenaar is verplicht om de kosten, zoals verzorgingskosten, te betalen.
Het dier moet minstens 15 weken oud zijn, het moet worden gechipt en een geldige vaccinatie tegen rabiës hebben gekregen. Bij aankomst in Nederland bent u verplicht dit te laten controleren bij de douane. Voldoet u niet aan deze eisen, dan wordt het dier direct teruggestuurd naar het land van herkomst.
Allereerst: er is geen reden om zwerfdieren als 'minder' te behandelen alleen maar omdat ze zwerfdieren zijn; ze zijn uiteindelijk direct of indirect door de mens zwerver geworden. Dus jaag ze niet weg, ze zijn over het algemeen niet gevaarlijk. Probeer hulp te bieden voor zover de situatie dat toelaat.
Misschien gaat het niet om jouw kat of heb je überhaupt geen katten, maar wil je wel wat doen voor zwerfkatten bij jou in de buurt. Meld hun aanwezigheid dan bij de Dierenbescherming. Samen met jou, buurtbewoners en de gemeente kan naar een diervriendelijke en goede oplossing gezocht worden.
Op onbekende plaatsen kan een kat net zo goed verdwalen als mensen. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis. Ook maken ze gebruik van geuren.
Katten weten dat ze in de dierenwereld relatief klein en kwetsbaar zijn, daarom slapen ze instinctief het liefst op een beschutte plek, waar ze zich een beetje kunnen 'verstoppen'. Dat geeft ze een veilig gevoel.
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat zowel katten als honden dankzij hun sterk ontwikkelde reukzin kanker kunnen detecteren bij soortgenoten, maar ook bij mensen (zie kaderstuk).
Het valt niet mee voor deze dieren om te overleven. Wanneer ze langere tijd geen contact met mensen meer hebben, verwilderen ze en de nakomelingen die ze krijgen worden uiteindelijk als wilde katjes geboren. Niet alle katten zullen voldoende voedsel of schuilplekken kunnen vinden en de kans op ziektes wordt groter.
Het is aangeleerd gedrag. Een kat heeft razendsnel door dat miauwen de allerbeste manier is om aandacht te krijgen. Katten onderling miauwen niet of nauwelijks. Vanwege hun solitaire verleden communiceren katten met elkaar door geur en lichaamstaal.
In het bijzonder is de staart van de wilde kat aanzienlijk langer en dikker dan de staart van een huiskat. Een ander verschil is de vacht: wilde katten hebben over het algemeen een dikkere, grijsbruine vacht met een typisch gestreept patroon. Dit is het belangrijkste verschil tussen een zwerfkat en een verwilderde kat.
Behalve voor de zoektocht naar krolse poezen zal de kater ook graag willen 'zwerven' om zijn territorium af te bakenen en op jacht naar voedsel. Soms raakt er daardoor helaas een kat vermist. Dat is vervelend, maar het hoort een beetje bij zijn natuurlijke gedrag.
Aarzel niet om uw gemeente of de opvangcentra voor dieren te contacteren. In veel gevallen, als u een kat in goede algemene conditie in uw tuin ziet, is het een kat die een eigenaar heeft en die gewoon op stap is.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Voordelen van het binnenhouden van uw kat zijn er ook: Minder gezondheidsrisico's. Een binnenkat heeft een uitstekende kans op een lang leven en een goede lichamelijke gezondheid, zonder de ziekten en gevaren van de buitenwereld. Minder kans op parasieten.
Houd je kat zeker 6 tot 8 weken binnen. Katten zijn omgevingsdieren en het zal niet de eerste keer zijn dat een kat op zoek gaat naar zijn oude huis. Laat de kat rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving alvorens hem de wijde wereld in te laten gaan.
Hebben ze het koud? Dan zoeken ze lekker warme plekjes op. Daarom moeten autobestuurders in de winter extra goed controleren of er geen kat onder hun auto ligt te slapen wanneer zij weg willen rijden. Katten kunnen dus wel goed tegen kou, maar houden er niet zo zeer van.
Katten kunnen vrij goed tegen de winterkou. In de winter hebben ze een dikkere vacht die een natuurlijke bescherming geeft tegen kou. De meeste katten zullen bij sneeuw en ijs binnen blijven, toch zijn er katten die eropuit trekken.
Dikwijls gaat het om afvalresten maar als poes geluk heeft dan krijgt zij dagelijks vers eten van mensen die zwervers proberen te helpen. Ook vangen ze zelf muizen of vogels om hun hoger te stillen.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Op onze schoot liggen is heerlijk comfortabel en helpt om hun lichaamstemperatuur verhoogd te houden. Eigenlijk zijn wij dus hun eigen persoonlijke radiator. Wanneer je kat zich op jouw schoot krult, betekent dat ook dat hij zich veilig voelt en je voldoende vertrouwt om zijn persoonlijke bewaker te zijn.
De beste manier om te beginnen met het tam maken van een wilde kat is door een val te zetten. Wilde katten kunnen blazen, spugen en krabben, dus laat het krat deze mishandeling opvangen. Gebruik een speciale val die voor katten is ontworpen. Gebruik geen vallen die voor andere dieren bedoeld zijn.
Als uw kat er vertrouwd mee is om regelmatig en dagelijks alleen te zijn, dan zal ze er waarschijnlijk goed mee kunnen omgaan als u haar een hele nacht of een hele dag alleen laat. Houd in dit geval rekening met de volgende extra tips: Zorg ervoor dat uw kat voldoende voer en water heeft.
Een watervast en winddicht schuilhokje op een veilige plek, bijvoorbeeld buiten in de tuin, biedt zwerfkatten bescherming tegen regen, sneeuw en wind. Let er wel op dat de opening niet op de wind staat en als het heel erg koud is, kan er wat hooi of stro in het hokje gelegd worden.