Geen zorg: een waterdichte jas kun je gewoon wassen. Daarbij is je waterdichte jas wassen – mits het op de juiste manier gebeurt – alleen maar goed. De poriën blijven dan schoon waardoor het ademend vermogen optimaal blijft. Om het maximale uit je jas te halen, is het dus belangrijk om deze regelmatig te onderhouden.
Was de jas op een mild programma. 30 graden is voldoende. Een waterdichte jas hoeft niet veel te centrifugeren. Terwijl je deze jas wast, kun je nog maximaal twee andere kledingstukken wassen, maar wij raden aan om de waterafstotende jas apart te wassen.
15000 tot 30000 waterdicht zelfs bij complete onderdompeling. Let op: het aantal waterkolommen van de stof geeft niet aan of dat de stof bij de naden ook waterdicht is. Bij een goede waterdichte jas zijn de naden aan de binnenzijde getaped/ sealt waardoor de regen niet hierdoor naar binnen kan dringen.
Was kledingstukken die alleen chemisch gereinigd mogen worden en die fijn kant of kralen, of speciale vouwen, plooien of stiksels hebben, nooit in de wasmachine. Over het algemeen geldt dat je kledingstukken gemaakt van acetaat, leer of suède altijd chemisch moet laten reinigen en nooit moet proberen te wassen.
Gebruik nooit een poederwasmiddel (vanwege zeepresten) of een wasverzachter. Was de regenjas uitsluitend met een wolwasmiddel voor fijne was. In outdoorspeciaalzaken kun je speciaal voor regenjassen geschikte wasmiddelen kopen.
HG waterdicht 100% synthetisch textiel is de oplossing om uw jas doeltreffend te impregneren. De kleding wordt niet alleen waterdicht, maar het middel beschermt textiel ook nog eens doeltreffend en eenvoudig tegen de meeste vlekken.
Gore-Tex is fantastisch materiaal dat lang meegaat en in principe altijd waterdicht blijft. Het is hoogwaardig materiaal dat u in de regel aantreft in de uitrusting en kleding van de betere merken, dus u verwacht ook kwaliteit.
Wol is een pluizige stof. Toch wil je deze bij het wassen voorkomen. Door wrijving ontstaan pluisjes bij bijvoorbeeld de ellebogen. Deze pluisjes kun je verwijderen door gebruik te maken van een pluizentondeuse of een pluizenkam.
U wilt dat uw gewatteerde jas vorm behoudt, en u wilt hem aan het einde van het seizoen toch graag wassen. Was de jas dan op een wolwasprogramma, maximaal op 30°C, en centrifugeer maar kort. Gebruik een speciaal wasmiddel voor dons, dit is verkrijgbaar bij Dirk de Wit.
Stomen is minder schadelijk
De stomerij van tegenwoordig gebruikt groene producten en die zijn minder schadelijk voor je kleren dan het ouderwetse thuis wassen en drogen. Je delicate kleren die speciale aandacht nodig hebben, worden altijd behandeld met de beste zorg.
Volgens de Europese norm genaamd EN 343: 2003 is een product zoals een regenjas of een andere waterdichte jas met een waterkolom van 800 mm "waterdicht, klasse 2" en met een waterkolom van 1300 mm "waterdicht, klasse 3." Tussen deze twee aantallen wordt een jas dus waterdicht genoemd.
Gebruik daarom een goed oplosbaar wasmiddel bij het wassen en gebruik geen wasverzachter. Bovendien houdt een softshelljas niet van hoge temperaturen in de wasmachine en van centrifugeren. Je kunt de jas het beste aan een kledinghanger laten drogen. Na het reinigen moet je de mantel regelmatig impregneren.
Impregneren betekent letterlijk dat je kleding waterafstotend maakt. Dit doe je met een speciaal impregneermiddel in het Outdoor + Impregneren-wasprogramma op je Siemens wasmachine. De kleding één keer per jaar opnieuw impregneren helpt om ze veel langer mee te laten gaan.
Was in de wasmachine op 40 graden en gebruik een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel. Spoel twee keer en centrifugeer minimaal om kreukels te voorkomen. Gebruik geen waspoeder, wasverzachters, vlekkenverwijderaars of bleekmiddel. Was het product niet samen met zwaar vervuild wasgoed.
Gebruik een mild waspoeder en geen vloeibaar wasmiddel en kies voor een koude cyclus voor fijne was. Om er zeker van te zijn dat al het wasmiddel is opgelost, raden we aan om de jas twee keer door een spoelprogramma te halen voordat je het uit de machine haalt.
Gebruik een wolwasprogramma of een dons wasprogramma en zet de temperatuur op maximaal 30 graden. Centrifugeer zo kort mogelijk. Zorg dat alle ritsen dicht zijn en doe de jas in de wasmachine. Zorg dat de jas voldoende ruimte krijgt in de trommel en doe geen andere kledingstukken erbij.
Het wordt aangeraden om je jas ongeveer 1 keer per seizoen te wassen. Ook al ziet je jas er nog goed uit en ruikt hij normaal, probeer je jas wel in de wasmand te doen. T-shirts, truien en tops zijn kledingstukken die in het algemeen het meest worden gewassen.
Niet te heet: Je kunt je winterjas in de wasmachine wassen – de wastemperatuur dient echter niet hoger te zijn dan 40 graden.
Wist je dat je wollen jassen gewoon in de wasmachine kunt stoppen? Het principe is hetzelfde als dat van een trui wassen: je draait 'm binnenstebuiten, steekt 'm in een wasnetje en wast hem op een koude temperatuur of wolwasprogramma, mét een wasmiddel dat speciaal geschikt is voor wol.
Door de eigenschappen van wol is een wollen jas ook geschikt voor regen en wind. Wol kan vocht opnemen zonder nat aan te voelen en tot 33 procent van zijn eigen massa. Wol is goed tegen wind omdat de juiste dikte en de juiste voering de wind buiten kunnen houden.
Was je GORE-TEX®-kledingstuk in de wasmachine in warm (40 °C) water. Gebruik voor het beste resultaat een klein beetje vloeibaar wasmiddel. Gebruik geen poeder, wasverzachter of chloorbleekmiddel.
Wassen & Reinigen
Na 2 tot 3 keer wassen (bij een nieuwe jas) kan het nodig zijn dat je de jas ook weer moet impregneren. Dit is nodig zodra de jas niet meer mooi afparelt, maar het water als het ware opgenomen wordt. Om dit te herstellen gebruik je de Grangers XT Proofer spray of de Grangers Proofer 300ml.
Om het goed schoon te maken, kun je een Gore-Tex schoen dus volzetten met water. Doe dit met handwarm water. Hierdoor kunnen de poriën van het Gore-Tex membraan zich legen in het water en lost zout erin op. Als je de schoon leegt is het membraan weer goed schoon en ventileert 'ie weer maximaal.