De gevolmachtigde mag namens de volmachtgever handelen, maar de volmachtgever blijft daarnaast altijd zelf bevoegd om de handelingen te verrichten. Indien de volmachtgever geen vertrouwen meer heeft in de gevolmachtigde, kan de volmachtgever de volmacht intrekken.
Een onherroepelijke volmacht kunt u niet intrekken. Een onherroepelijke volmacht wordt vaak aan de bank gegeven in verband met een executieveiling.
Eindigen volmacht
Intrekken of herroepen: Door intrekking is de gevolmachtigde niet meer bevoegd om namens jou te handelen. Deze intrekking of herroeping moet schriftelijk aangeleverd door gevolmachtigde bij de notaris waar het destijds getekend is.
De volmacht is niet eeuwig geldig, maar kan beëindigd worden. Dit kan zowel gebeuren door het overlijden, de ondercuratelestelling, het faillissement of het van toepassing verklaren van de schuldsanering op de volmachtgever.
De gevolmachtigde persoon heeft toegang tot haar bankrekeningen inclusief spaarrekeningen. Ook mag hij het huis van je naaste verkopen, schenkingen doen en leningen afsluiten in naam van je naaste.
Heeft u iemand online gemachtigd voor uw rekening? Dan mag de gemachtigde ook alleen online uw bankzaken regelen. De gemachtigde mag bijvoorbeeld niet namens u papieren overschrijvingsformulieren of acceptgiro's ondertekenen.
Een volmacht is de bevoegdheid die een volmachtgever verleent aan een ander, de gevolmachtigde, om in zijn naam rechtshandelingen te verrichten (zie ook art 3:60 BW). De gevolmachtigde “valt er als het ware tussenuit”. Een volmacht wordt ook wel “machtiging” genoemd; de gevolmachtigde heet dan “gemachtigde“.
Als je naaste wil dat belangen en wensen in de toekomst goed geregeld zijn, is een volmacht of levenstestament een uitkomst. Zolang je partner of ouder de gevolgen van financiële beslissingen nog goed overziet, is je naaste wilsbekwaam. Je partner of ouder kan de regie in eigen hand houden.
De volmacht notaris kosten kunnen variëren van ruim honderd euro tot bijna 500 euro. Dat heeft ook te maken met het honorarium van de notaris en aan alles wat er bij het opstellen van de volmacht komt kijken.
Kun je iemand anders machtigen om je huis te verkopen? Ja, via een volmacht kun je iemand anders machtigen om jouw huis te verkopen. Dit biedt uitkomst wanneer je in het buitenland bent tijdens het verkoopproces, of wanneer je vanwege andere redenen (zoals ziekte) niet aanwezig kunt zijn.
Een gevolmachtigde zal rekening en verantwoording moeten afleggen over wat hij als gevolmachtigde doet. Als hij dat niet doet op de manier zoals je van hem had mogen verwachten is de gevolmachtigde aansprakelijk voor schade. Volmachten kunnen mondeling of schriftelijk worden gegeven.
De onherroepelijke volmacht
Een uitzondering op de regel dat een volmacht eindigt door overlijden, is de zogenaamde onherroepelijke volmacht. Deze eindigt niet door overlijden. Een onherroepelijke volmacht kan zinvol zijn in die situaties, dat er grote belangen op het spel staan en iemand onverhoopt komt te overlijden.
In onze levenstestamenten/volmacht staat bijvoorbeeld: “De verleende volmacht eindigt door schriftelijke herroeping van de volmacht jegens de gevolmachtigde. Van iedere herroeping of opzegging wordt ook schriftelijk mededeling gedaan aan de notaris die deze akte in bewaring heeft.
Een volmacht op een bankrekening komt van pas als je je partner of een familielid toegang tot je bankrekening wilt geven. Ook als je bejaarde ouders je hulp vragen bij het beheer van hun geldzaken, kunnen zij je toegang geven tot hun rekeningen met een volmacht.
De gevolmachtigde persoon heeft toegang tot alle bankrekeningen en spaarrekeningen, hij heeft zeggenschap over het verkopen van de woning. Ook mag hij leningen afsluiten en schenkingen doen in naam van de volmachtgever.
Geen volmacht? Als u geen gevolmachtigde heeft aangewezen in een volmacht of een levenstestament en u kunt uw eigen zaken niet meer regelen, dan stelt de rechter een mentor, bewindvoerder of curator aan. Op deze benoeming heeft u zelf geen invloed.
Door dementie raakt iemand op een gegeven moment wilsonbekwaam. Dit betekent dat de persoon met dementie de gevolgen van zijn handelen of beslissingen niet meer goed kan overzien.
Ten aanzien van de omvang van de volmacht kan worden onderscheiden: een beperkte volmacht (voor een beperkt bedrag, bepaalde handelingen ofwel een combinatie van beide), en. een volledige volmacht (niet beperkt in bedrag of handelingen).
Een volmacht is een notariële akte waarin u, de volmachtgever, een ander of anderen de bevoegdheid geeft om namens u rechtshandelingen te verrichten. De gevolmachtigde(n) mag/mogen u vertegenwoordigen inzake financiële en formele zaken. Denk hierbij aan beheren van de bankzaken en verkopen van de koopwoning.
Een notariële volmacht is een akte die u samen met de notaris opstelt waarin u een derde persoon de bevoegdheid geeft om namens u beslissingen te maken en/of handelingen uit te voeren. Dat betekent niet dat u de regie volledig uit handen geeft.
U kunt zelf iemand volmacht geven door middel van een verklaring, waarin u hem of haar de bevoegdheid geeft voor het doen van bepaalde handelingen. Het meest komt voor dat u iemand een volmacht geeft om te ondersteunen met de financiële zaken, bijvoorbeeld omdat u dat zelf niet meer kunt.
Een zorgvolmacht kan zowel in een onderhandse als in een authentieke akte (notariële akte) opgesteld worden, maar in elk geval moet de lastgever de zorgvolmacht schriftelijk opstellen.
Inderdaad kan je een volmacht zelf regelen, hiervoor hoef je niet altijd naar de notaris. Je kan iemand volmacht geven door middel van een verklaring, waarin je hem of haar de bevoegdheid geeft voor het doen van bepaalde handelingen. Dat kan zijn dat iemand jouw financiën gaat doen, als je dat zelf niet meer kan.
volmacht = Ook: machtiging. Schriftelijke verklaring waarbij iemand een ander toestemming geeft namens hem of haar bepaalde (rechts)handelingen te verrichten.