Oren hebben ze niet, dus ging de wetenschap er lang van uit dat spinnen niet kunnen horen. Maar niets blijkt minder waar. De beestjes blijken namelijk de haartjes op hun poten te gebruiken om mee te horen.
Nee, spinnen kunnen geen geluiden maken, omdat ze geen delen hebben om dit te doen. Spinnen net als alle andere geleedpotigen hebben geen stembanden, en dus kunnen ze geen geluid produceren.
Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat sommige spinnen, waaronder springspinnen, oeverspinnen en nu ook netwerperspinnen, kunnen horen met behulp van sensorische zenuwcellen op hun poten. De cellen fungeren feitelijk als oren, want ze pikken geluidsgolven op en geven de signalen ervan door aan de hersenen.
En wat dacht je van al dat gesnurk en draaien in je slaap? Spinnen houden daar niet van, dus je mond tijdens het slapen zoeken ze al helemaal niet op. Behalve als je jouw bed nooit verschoont en er dode insecten in je bed hebt liggen, is er geen reden om je zorgen te maken. Een echte fabel dus!
1/Komen ze in de herfst binnen? Spinnen zitten het hele jaar door in huis, maar tegen de intrede van de herfst zie je ze vaker en vaker opduiken. Dan worden de mannetjes van enkele grotere huisspinsoorten volwassen en verlaten ze hun web, op zoek naar een partner.
Spinnen zijn altijd met z'n tweeën
Wanneer jij er dus meerdere op dezelfde plek aantreft dan is dat of puur toeval, of er is op dat moment op die plek heel veel eten te vinden voor deze beestjes. Wanneer jij er dus één in je huist aantreft betekent dat niet dat je hele huis vol spinnen zit.
Klopt het ook? Nee. Dat is het kortste antwoord dat we kunnen geven. Het inslikken van een spin tijdens de slaap is iets dat hoogst zelden gebeurt.
Spinnen hebben een enorme hekel aan azijn. Azijn bevat azijnzuur, waardoor spinnen direct gedood worden als ze met azijn in aanraking komen. Als je witte azijn en water mengt, kan je dat als bestrijdingsmiddel gebruiken. Doe dit in een schaaltje en zet dit in je huis om spinnen af te schrikken.
Overdag verstoppen huisspinnen zich tussen spleten, achter plinten en meubels, in de kelder of op zolder. Enkel 's nachts komen ze tevoorschijn om prooien te vangen.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
De haartjes van dat haarbosje zijn aan het uiteinde zeer fijn verdeeld en overal waar contact is met het oppervlak, honderden kleine contactpunten per poot, ontstaat een soort aantrekkingskracht (zgn. Vanderwaalskrachten).
Spinnen houden van donkere en vergeten plekjes. En van insecten. "De spinnen die nu in huis zitten, zitten er ook om insecten te vangen. En dat doen ze met een web." Zorg dus dat er geen etensresten liggen, want daar houden insecten van en daar komen weer spinnen op af.
Door bijvoorbeeld luid te spinnen, vraagt hij om aandacht. Deze vragende vorm van spinnen is volgens wetenschappers een variant die pas na de domesticatie van de kat is ontstaan. Een kat die op schoot ligt of zit, kan spinnen om zijn eigenaar aan te moedigen om hem te aaien of om lekker hiermee door te gaan.
Die twee botjes achterin de keel, verbonden met de stembanden, worden ritmisch aangespannen, waardoor de stembanden gaan trillen en een lage bromtoon voortbrengen. De trilling plant zich via de luchtpijp voort naar beneden, waardoor het hele lijf gaat vibreren. Zelf heeft de poes daar gelukkig geen weet van.
Springspinnen zijn enkele millimeters tot 1,5 centimeter groot en kunnen vijf tot zes keer keer hun lichaamslengte springen. Een behoorlijke prestatie, zeker als je bedenkt dat mensen niet verder komen dan anderhalf keer hun lichaamslengte.
Water mengen met muntolie en sprayen op plaatsen waar ze binnen komen. Krachtiger dan pepermunt maar ook voor mensen minder aangenaam: spinnen houden ook niet van azijn. Azijn aanlengen met water en dit als spray gebruiken kan dus ook. Of een schaaltje met water en azijn kan ook al helpen.
Is de grote huisspin in Nederland gevaarlijk? Hoewel de spin er wellicht gevaarlijk uit ziet, is deze niet gevaarlijk. Enkel wanneer de spin zich in het nauw gedreven voelt zal de spin bijten. Deze spinnenbeet is voor mensen gelukkig niet gevaarlijk.
Huisspinnen bijten over het algemeen niet, ze rennen liever naar een rustig hoekje waar ze niet gestoord worden. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen te bijten. Mochten ze toch bijten, dan is de beet niet heel erg pijnlijk, de bult wordt binnen enkele dagen minder.
Spinnen kunnen bijten, maar over het algemeen heb je daar geen last van. Spinnen gebruiken het bijten namelijk vooral voor een prooi. De huid van een mens is bovendien de stug voor een spin om goed te bijten.
Als de spin zich aan jou laat zien, dan wijst ze je erop dat alles wat jij ooit gedaan hebt, is vastgelegd in het grote oneindige web van het bestaan. Niet alleen dit leven, maar al jouw levens lang. Niet alleen van jou, maar van alle mensen hier op aarde.
En nee, niet naar buiten… In een schoon en opgeruimd huis wonen gemiddeld 1500 spinnen.
Je eet minstens acht spinnen per jaar
En dat je op die manier minstens acht spinnen per jaar eet.
Babyspinnen
Spinnen leggen eitjes, als ze dat dan gaan doen, doen ze dat in een extra dik spinnenweb. Ze leggen tussen de 100 en 200 eitjes per keer. Die leggen ze allemaal op het web daar maken ze een grote bol van, dat noemen we een eipakket. Het duurt ongeveer twee maanden voor dat het eipakket opengaat.