De pyrrhocoris apterus ofwel vuurwants is onderdeel van de wantsen familie. Ze lijken op kleine rode kevers of platte lieveheersbeestjes en zijn verrassend nuttig en ongevaarlijk. Je herkent ze meteen aan het rode schild met zwarte vlekken en de zwarte kop.
Kissing bugs zijn wantsen die de neiging hebben zich te voeden in het gezicht van de mens. Hiermee kunnen zij de ziekte van Chagas veroorzaken. Aan deze ziekte overlijden jaarlijks zo'n 20.000 mensen. Dit veroorzaakt een groot gezondheidsprobleem in Zuid-Amerikaanse landen.
Alle wantsen hebben een zuigsnuit waarmee ze hun prooi uitzuigen: planten, zaden, andere insecten, of parasitair op andere dieren. De meeste soorten wantsen leven van plantensappen, maar een aantal soorten jaagt actief op andere insecten.
De vuurwants leeft het liefst in bewoonde gebieden op planten en bomen en heeft een sterke voorkeur voor de lindeboom. Ook houden ze van warmte en je ziet ze dus vooral in de periode mei tot augustus. Inmiddels komen ze voor in heel Europa, maar ook in delen van China, Amerika, Centraal Amerika, India en Australië.
Huizen kiest ervoor om de vuurwants niet te bestrijden omdat het een diertje ongevaarlijk is. Het steekt en bijt niet. 'Ze zijn niet schadelijk voor mensen, dieren, planten of bomen', meldt de gemeente. 'Het insect komt vaak voor bij witte acacia, kaasjeskruid en lindebomen en leeft in groepen.
Volgens Natuurpunt zijn vuurwantsen volstrekt onschadelijk. Ze zuigen het sap uit afgevallen bladeren of vruchten van bomen, voornamelijk lindebomen, en blijven buitenshuis. Ze vangen wordt afgeraden. Ze hebben een steeksnuit waarmee ze kunnen prikken.
U herkent een plaag van bedwantsen aan donkere of zwarte vlekken aan de zoom van de matras. Dit komt door de poep van de bedwants. Ze hebben een aparte geur. Ze ruiken naar zoete amandel of koriander.
Was al uw kleding en beddengoed op ten minste 60 graden (of laat het stomen). Of leg uw spullen gedurende 1 week in de diepvries (bij -14 Cº) om de bedwantsen en eitjes te doden. Controleer tweedehands kleding, meubels en spullen op bedwantsen voordat u deze in uw huis haalt. Haal geen tweedehands matrassen in huis.
Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje, net zoals bij een muggenbeet. Sommige mensen reageren heftiger op een insectenbeet dan andere. Ze krijgen grotere bultjes, roodheid op de huid rondom de beten en meer jeuk. Er kan ook een allergische reactie ontstaan, waardoor de huid er vlekkerig uit gaat zien.
Ze hebben een steeksnuit, maar de wants steekt niet en valt normaal gesproken ook geen mensen aan. Je kunt er ook niet ziek van worden. '
De geur is erg intens en wordt door sommigen omschreven als afwasmiddel, maar dan met een bitterzoete ondertoon die de meeste mensen doet walgen. Bij jonge wantsen (nimfen) zitten die geurklieren op de rug, volwassen wantsen stinken aan de onderzijde van hun borststuk.
Hoe meer bloed de bedwants zuigt, hoe roder hij wordt. Het lijfje is plat en ovaal van vorm. De bedwants heeft zes poten (net als elk ander insect). Een bedwants kan niet springen of vliegen, alleen kruipen.
Wat te doen tegen wantsen in huis
En om te voorkomen dat deze terug geraken is het belangrijk om alle kiertjes goed te dichten en ook om ervoor te zorgen dat alles proper is in uw huis of firma. In het laatste geval is het ook nog mogelijk om speciale producten te gebruiken tegen uw wantsen in huis.
Kleine insecten bedenken verschillende manieren om te overleven in de winterkou, waaronder ook de wants. De meest voorkomende methode is verhuizen naar warme plekken of op zoek naar een beschutte plek in de buurt. Op deze beschutte en vaak warme plekjes starten ze een diapauze, ook wel bekend als een soort winterslaap.
Bedwantsen zijn de vampiers onder de wantsen: ze leven van het bloed van mensen. Ze komen 's nachts tevoorschijn en steken hun zuigsnuit in een stukje onbedekte mensenhuid. Overdag verstoppen ze zich in moeilijk bereikbare plaatsen, zoals diepe kieren in een bed en spleten in de muur.
Deze bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. Na een paar weken verdwijnen de bultjes. Bedwantsen bijten je op plekken waar je lichaam het matras raakt.
Omdat bedwantsen overleven op textiel, kunnen zij via kleding, beddengoed of theedoeken in de kasten door het hele huis terecht komen. Als u bedwantsen in uw kledingkast waarneemt, is het verstandig om alle kleding 2 dagen in de vriezer te leggen of te wassen op 60 graden.
Mythe 7: Bedwantsen kruipen over ons lichaam
Bedwantsen houden niet van warmte, Je krijgt ze dus met geen stok in je haar of op je huid, zoals luizen of teken. Ook in onze kleding vinden ze het te warm.
Ze verbergen zich graag in en rondom het bed maar kunnen zich ook goed schuilhouden in losgeraakte plinten, spleten van muren en kieren rond elektriciteitskabels waar je zelf niet bij kan komen. 's Avonds komen ze uit de kieren, naden en spleten rondom het bed om zich te voeden met het bloed van mens en dier.
Het gebruik van ontsmettingsalcohol is populair als huismiddel tegen de bedwantsen omdat men gelooft dat het de bijtende insecten zowel doodt als afweert. Werking: Koop een flesje met ontmettingsalcohol bij de drogist en schenk de inhoud in een verstuivingsfles.
Bedwantsen verstoppen zich vaak in de naden van het matras, tussen de lattenbodem, achter het hoofdbord of in nachtkastjes. Kleine, donkere bloedvlekjes op de lakens en beddengoed - De bloedvlekjes op lakens, beddengoed en op andere plaatsen in of rondom het bed, kunnen een teken zijn van een bedwantsbesmetting.
Hij is in grote delen van Europa te vinden, tot aan Zweden en Groot-Brittannië aan toe. Nederland en België zijn landen waar het dier steeds algemener is geworden. De vuurwants komt binnen zijn areaal voor rond de voedselplanten, de bekendste in de Lage Landen is de lindeboom.
De bruingemarmerde schildwants (Halyomorpha halys) is in 2018 voor het eerst waargenomen in Limburg en inmiddels overal in het land te vinden. Deze wants kan aanzienlijke schade veroorzaken in de fruitteelt.
Een van de eenvoudigste manieren om kevers te bestrijden in huis is door ervoor te zorgen dat alle voedselproducten verpakt zijn en het liefst in een koele en geventileerde omgeving staan. Daardoor zorgt u ervoor dat de kevers hier niet bij komen.