Voorbeelden van irritaties en aandoeningen in de mond zijn zwellingen en puistjes of zweertjes in de mond of op de lippen of de tong. Hoewel er een groot aantal verschillende zweren en andere problemen in de mond voorkomen, behoren aft van.
Een fibroom is een goedaardig niet-pijnlijk zwelling/bultje op het mondslijmvlies, dat bestaat uit een verdikking van het bindweefsel. Het bevindt zich meestal aan de binnenzijde van de wang of lip, maar het kan ook voorkomen op of rondom de tong.
Als het wortelkanaal niet helemaal schoon te krijgen is door bijvoorbeeld een kromme wortel of veel kleine kanaaltjes, kan de ontsteking blijven zitten. Bij een wortelpuntontsteking ontstaat er soms een soort puistje (fistel) op het tandvlees.
Hoe ziet een aft eruit? Een aft is een grijswit of geel plekje in de mond en heeft een rode, ontstoken rand. Een aft heeft een doorsnee van ongeveer drie tot vier millimeter en begint vaak eerst als een blaasje.
Vaak zijn deze type pukkels rond de mond het gevolg van hormonen. Vooral vrouwen krijgen te maken met dit soort onzuiverheden, omdat hun hormonen fluctueren rondom hormonale episodes zoals ovulatie, menstruatie, zwangerschap en de overgang. Hoewel ook mannen soms pukkeltjes kunnen krijgen bij de kaaklijn.
Dat terwijl het volgens de arts een mythe is dat puisten besmettelijk zijn. "Je krijgt er geen nieuwe pukkels door en je kunt iemand met pukkels zonder problemen een zoen geven", helpt ze het misverstand de wereld uit.
Andere tips om van een puist op je lip af te komen
Als je een puist op je lippen wilt voorkomen, zijn er verschillende doeltreffende en preventieve methodes. Eet gezond en gevarieerd – en drink veel water. Dat is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je huid.
Aften zijn blaasjes of zweertjes in de mond met een doorsnede van drie tot vier millimeter. Het betreft grijswitte tot gelige plekjes omgeven door een rode ontstoken zone. Aften verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong.
- bij aften zie je eerst één of meerdere blaasjes in het mondslijmvlies verschijnen. Deze gaan gemakkelijk stuk. Daarop ontstaan pijnlijke mondzweertjes. Aften kunnen ontstaan als reactie op bestanddelen van tandpasta (natriumlaurylsulfaat).
De meeste tandpasta's bevatten een schuimmiddel, ook wel sodium dodecyl sulphate (SDS) genoemd. Fabrikanten voegen dit toe omdat mensen het fijn vinden om volume in de mond te ervaren. Uit onderzoek is echter gebleken dat SDS een minder goede invloed heeft op het slijmvlies van de mond en dat daardoor aften ontstaan.
Een fistel is een gangetje van een chronische ontstekingszone, vertrekkend van de wortelpunt tot aan het tandvlees. U krijgt hierdoor een lokale verdikking ('bolletje') op het tandvlees. Dit blaasje kan openbarsten en voor enkele dagen of weken verdwijnen alvorens terug te keren. Bij het openbarsten ontsnapt er pus.
Een abces wordt over het algemeen vrij snel gesignaleerd. Je merkt het vooral aan de pijn bij het kauwen of als je duwt op de aangetaste tand. De wang en de lymfeklieren in de hals kunnen bij een dergelijke ontsteking sterk opzwellen. Soms voel je wel pijn, maar weet je niet precies om welke tand het gaat.
Als tandabces niet snel wordt behandeld dan kan dit voor veel meer problemen zorgen. Dit komt door het feit dat de ontsteking blijft voortwoekeren en en gaat uitbreiden waardoor grote schade aan de kaak en gebit wordt veroorzaakt. Vooral de omliggende tanden of kiezen en kaakbot raken hierdoor aangetast.
Aften zijn grijswitte plekjes in de mond. Ze doen vaak pijn. Ze verdwijnen vanzelf binnen 14 dagen.
Om uw slijmvliezen schoon te houden en ontstekingen te voorkomen is het goed om de mond meerdere keren per dag met een zoutoplossing te spoelen of met lauw water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water.
Gorgelen en spoelen met zout water (is wel pijnlijk). Middelen speciaal tegen aften. Aanstippen met een pijnstillende vloeistof, zoals lidocaïne. De pijn kan enigszins worden tegengegaan door paracetamol (bij heftige pijnen) en voor kinderen ook met een waterijsje.
Gebitsproblemen en een slechte mondhygiëne kunnen aften veroorzaken. Een klein wondje in de mond kan de ontstaansplek worden van aften. Zo'n wondje kan ontstaan door te krachtig poetsen, een slecht passend kunstgebit, per ongeluk bijten op de binnenkant van de wang of het eten van erg heet voedsel.
Aften in de mond verdwijnen meestal vanzelf na enkele dagen tot 2 weken. Blijf bij aften poetsen, koelen met ijsblokjes of gebruik een middel tegen aften. Neem contact op met je huisarts als je extreem veel last hebt. Aften zijn niet besmettelijk, tenzij ze worden veroorzaakt door het herpes simplex virus (koortslip).
Soms wordt met een mondspoeling overigens wel voorkomen dat er meer aften ontstaan. Bij hardnekkige aften kan een arts corticosteroïden voorschrijven. Door met een zalf die deze hormonen bevat de plekjes aan te stippen, verdwijnen de klachten eerder.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen. Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop).
Wees voorzichtig en doe niets wat de irritatie verergert. Vermijd geparfumeerde producten en producten met gedenatureerd alcohol. En niet scrubben. Gebruik producten met Salicylzuur, Salicylzuur is een exfoliant en gaat de verhoorning van de huid en verstopping van de talgklieren tegen.
Oh ja: uit recent onderzoek blijkt dat je van seks puistjes kan krijgen. Want jammer maar helaas, een sessie rollebollen zou je huid écht geen deugd doen.
Puistjes op je lip hebben vaak een duidelijke oorzaak, viezigheid en vet. Een puistjes ontstaat doordat de porie verstopt raakt. De talg dat dan in de porie zit kan niet meer weg. Rond je mond verstopt je porie vaker door etensresten en viezigheid van je vingers.
Wat is het? Bij periorale dermatitis ontstaan kleine pukkeltjes en puistjes rond de mond. Die kunnen gepaard gaan met roodheid, schilfering en branderig gevoel. Typisch is de letselvrije smalle rand rond het lippenrood.