Matrassen strak oprollen of plat indrukken is een ideale manier om het volume te verkleinen en handig voor transporteurs. Voor de mensen die het matras gaan beslapen is het minder handig want door het samendrukken van de materialen (polyether, latex, pockets, koudschuim en traagschuim) neemt de veerkracht af.
Vouw uw matras nooit dubbel
Om matrassen zo lang mogelijk stevig en veerkrachtig te houden, is het toch belangrijk dat u ze niet dubbelvouwt.
Sommige matrassen kan je wel dubbel vouwen voor vervoer: polyether, koudschuim en vormschuim. Een enkeling lukt het om een schuimmatras op te rollen. Eventueel een stevige band of riem er om heen en op een hondje zetten. Dan kun je hem zelfs alleen vervoeren.
Pocketmatrassen zijn koele matrassen en niet geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Een pocketmatras is iets minder hygiënisch. Een pocketmatras is hierdoor minder geschikt voor mensen met allergieën. Het ijzer van de pocketveren creëert een magnetisch veld en verhoogt zodoende spierspanning.
Sommige traagschuimmatrassen kun je oprollen, maar de meeste soorten matrassen zijn niet geschikt om te vouwen of op te rollen (zeker spiraalmatrassen niet). Pak ieder een uiteinde van het matras vast en zet hem op zijn kant.
Daarom is het goed om te weten dat je meteen gebruik kan maken van je matras, ook van een matras dat opgerold verkocht is. Het kan tot 3 dagen duren voordat het matras zijn volledige grootte en comfort heeft.
3. Je kan op onze matras slapen vanaf de 1ste nacht, maar het duurt tot 72 uur voor je van het perfecte slaapcomfort kan genieten. Een opgerolde matras heeft 3 dagen nodig om het volledige volume te krijgen. Daarna kan hij pas het maximale comfort geven en kun je goed beoordelen hoe hij ligt.
Een shuimmatras kan je best om de 3 maanden draaien of keren. Je pocketveren verliezen niet snel hun veerkracht. Maar je slaapt nooit rechtstreeks op pocketveren. Op die veren liggen altijd 1 of meerdere schuimlagen om het slapen comfortabel te maken.
Heeft u het snel warm in bed en u transpireert, dan is een goed vochtdoorlatende matras iets voor u, bijvoorbeeld een pocketvering matras met een vochtdoorlatende bovenlaag (geen traagschuim en latex). Heeft u het snel koud in bed, dan is een koudschuim, latex en traagschuim matras een geschikte optie.
Het comfort van de betere pocketveer matrassen wordt als zeer goed ervaren. De ondersteuning is goed en het ventileert uitstekend. Als je een pocket matras vergelijkt met een goed koudschuim matras krijg je uit een koudschuim matras wellicht een iets betere gewichtsverdeling.
Voordat je een matras gaat opslaan, goed laten luchten. Bewaar in plastic als het een vochtige omgeving is, maar nooit lang. Bewaar in een ademende opberghoes als de omgeving droog is. Een matras leg je bij voorkeur plat op de grond.
De Meradiso scoort goed in de test van de Consumentenbond. Volgens de Consumentenbond is de matras erg voordelig, iets wat wij kunnen beamen. De matras is opgebouwd uit duurzame materialen die ervoor zorgen dat hij een lange levensduur heeft. Dit is niet het geval bij andere matrassen in deze prijsklasse.
Geef aan dat je je oude matras wilt laten ophalen door Beter Bed. De kosten voor deze service bedragen € 24,95 voor een eenpersoonsmatras en € 34,95 voor een tweepersoonsmatras.
Omdat een pocket matras zo goed ventileert is het matras koeler en droger dan een gemiddeld matras. Daarnaast biedt een pocket matras veel comfort en steun. Het comfort is wel sterk afhankelijk van het merk en de gebruikte afdekmaterialen die op de stalenveren worden gelegd.
Pocketvering matrassen zijn te verkrijgen met 150, 200, 250, 300 en 500 veertjes per vierkante meter. Het aantal veertjes bepaalt het comfort van de matras. Hoe meer veren per vierkante meter, des te beter wordt het lichaamsgewicht over het gehele matras verdeeld. Oftewel: hoe meer veren, hoe beter het slaapcomfort.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
Wij raden zijslapers vaak een Pantera® medium of en Talalay® medium matras aan. Deze matrassen geven beide de juiste ondersteuning aan zijslapers. Daarnaast zakken de heupen en schouders goed weg in het matras. Dit zorgt ervoor dat de ruggenwervel een rechte lijn vormt.
Best getest: Emma O2 matras
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2022 het Emma O2 matras gekroond tot 'beste uit de test'. Het Emma O2 matras is beoordeeld met een 7,7. Op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras gemiddeld.
Je kunt dit op een eenvoudige manier checken: ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan is je matras nog goed.
De matrassen van Auping, vanaf 2012, hoeven en kunnen niet gedraaid of gekeerd worden. De matrassen zijn asymmetrisch opgebouwd en bestaan uit verschillende hoogtes. Zo zak je bij je schouders en heupen iets dieper weg in het matras.
Om zo lang mogelijk van de goede ondersteuning van jouw matras te profiteren is het verstandig om het matras regelmatig te draaien en te keren. Op deze manier belast je niet iedere nacht dezelfde plekken van het matras, maar verdeel je de druk.
Met name een boxspring bedbodem is zeer geschikt om een pocketvering matras op te leggen. Dit in tegenstelling tot een lattenbodem. Door de ruimtes tussen de latten ontstaat er bij het pocketvering matras namelijk een zogenoemde 'tegendruk'. Een boxspring bedbodem is aan de bovenzijde bijna altijd gestoffeerd.
In tegenstelling tot wat vaak wordt verondersteld, is een hard matras niet beter tegen rugpijn en kunt u beter een matras nemen dat uw gewicht goed verdeeld en geen overdruk creëert. Vroeger werd vaak gezegd dat een hard matras het beste was tegen rugklachten, maar deze veronderstelling is echt achterhaald.
Matrassen zijn veilig om te gebruiken. Laat een nieuw matras na het uitpakken liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte minstens 72 uur goed luchten.
Vocht tegengaan door ventilatie
Wanneer je ligt te slapen verlies je vocht en bacteriën in de vorm van, zweet en speeksel. Een deel verdampt gelukkig, maar er komt toch nog flink wat in het beddengoed en het matras terecht. Door het matras te luchten kan het vocht weg en blijft het matras lekker fris.