6. Gebruik van een ovenschaal onder gerechten. Wanneer je gerechten zoals pizza of taart in de oven bereidt, is de kans groot dat er ingrediënten of vetdruppels op de bodem van de oven terechtkomen. Een simpele truc om dit te voorkomen is door een extra ovenschaal op de onderste richel te zetten.
Zeer weinig ovens kunnen het hebben als je iets direct op de bodem van de ovenruimte plaatst. De brander (bij gasovens) of het verwarmingselement (bij elektrische ovens) zit er direct onder. Als je er iets direct op plaatst, zelfs iets kleins als aluminiumfolie, houd je de warmte vast.
De onderste zone van de oven is ideaal voor het roosteren en bakken van knapperig brood of pizza , terwijl de bovenste zone ideaal is voor grillen en toasten.
Als je een bakvorm of ovenschaal gebruikt, plaats je deze op het rooster. Stel de oventijd in zoals aangegeven op het recept. Kijk aan het einde van de oventijd of je gerecht klaar is.
Plaats een braadpan nooit op de bodem van een oven.
Nee. Eten bakt gelijkmatig in uw oven omdat de hitte rondom het eten kan circuleren aan alle kanten, de bovenkant en de onderkant. Als u eten op een dienblad op de bodem van een gas- of elektrische oven legt, zal het aan de onderkant verbranden . Elektrische ovens zouden nog erger zijn als het dienblad bovenop de bakbrander aan de onderkant wordt geplaatst.
6. Gebruik van een ovenschaal onder gerechten. Wanneer je gerechten zoals pizza of taart in de oven bereidt, is de kans groot dat er ingrediënten of vetdruppels op de bodem van de oven terechtkomen. Een simpele truc om dit te voorkomen is door een extra ovenschaal op de onderste richel te zetten.
Je kunt gaan voor de klassieke bakplaat uit je oven, maar ook voor een grote lage ovenschaal of een roestvrij stalen braadslede. Let erop dat de bakplaat groot genoeg is om alle ingrediënten er in één enkele laag op te leggen. Zo gaart alles perfect. Elke oven is anders.
" Bovenwarmte gebruik je om iets te gratineren, zoals ovenschotels, onderwarmte voor een taart of een quiche; dan krijg je een goed doorbakken, krokant deeg. Kies wel altijd de combiknop met hetelucht. Voor pizza heb je aan alle kanten veel hitte nodig, dus boven- én onderwarmte.
- Voordat je de ovenschotel aansnijdt kun je het gerecht even laten rusten. Dit geeft de saus de tijd om nog wat dikker te worden. Dek de ovenschotel af met aluminiumfolie en laat nog 10 minuten staan nadat je hem uit de oven hebt gehaald.
Over het algemeen worden ovenschotels met granen, rijst of pasta die tijdens het bakproces gaar worden, afgedekt, voor ten minste een deel van de tijd . Ovenschotels die gemaakt zijn van gekookte ingrediënten worden meestal onbedekt gebakken. Als u een knapperiger, bruiner bovenlaagje wilt, zorg er dan voor dat de ovenschotel ten minste een deel van de baktijd onbedekt is.
Alles wat in een bakvorm zit, bak je op het rooster. Een cakevorm, springvorm of cupcakevorm dus. De warme lucht kan zo goed circuleren om je gehele baksel. Wanneer je de bakvorm op een plaat zou zetten, kan dit niet meer en wordt je baksel minder goed gaar.
Voor grote stukken vlees die je braadt, blijf je aan de veilige kant door een reserve braadslede onderin de oven te plaatsen tijdens het koken . Deze vangt eventuele morsingen op tijdens het koken, dus voilà, het wordt een kant-en-klare lekbak.
Gasovens met een verwarmingselement in de bodem kunnen de ruimte bieden als een braadlade . Dit is vaak een zeer smalle ruimte die fungeert als een braadpan en geschikt is voor ondiepe bakplaten, schalen of pannen. Het is ideaal voor het bruinen van de bovenkant van ovenschotels, het karamelliseren van kippenvel of zelfs het roosteren van groenten.
Wegwerpbakschalen zoals aluminium pannen en bakplaten kunnen een handig alternatief zijn voor metalen schalen. Net als aluminiumfolie kunnen ze elke temperatuur verdragen die de oven erop loslaat en hebben ze warmtegeleidende eigenschappen die helpen om warmte gemakkelijk over te brengen op uw eten.
Wil je toch iets op de bakplaat bakken? Gebruik altijd bakpapier, maar leg daarnaast ook aluminiumfolie op de bodem van de oven.
Bakken met boven- en onderwarmte
Dit oventeken herken je aan een vierkantje met een streep aan de onder- en bovenkant. Met deze stand komt de elektrische warmte tegelijk van boven en onder. Deze stand is ideaal voor het bereiden van ovenschotels, taarten en vlees. Ook brood bakken kan uitstekend met deze stand.
Bovendien stuwen lucht en water zichzelf niet voort. Daarom hebben warmelucht- en waterdistributiesystemen ventilatoren of pompen nodig, terwijl een stoomdistributiesysteem geen extra voortstuwing nodig heeft voor uitgaande stoom en een heel klein pompsysteem om het condensaat terug te voeren naar de ketel .
Het afdekken dient vooral om te voorkomen dat de bovenlaag uitdroogt of zou aanbranden.
De ovenbeschermer beschermt de bodem van uw oven tegen spatten. Snij de folie op maat en plaats deze op een bakplaat op de onderste positie van uw oven. Ingrediënten die van een hogere bakplaat of rooster vallen, komen op de beschermfolie terecht. Leg de folie nooit rechtstreeks op de bodem van de oven.
Bakpapier, ook wel antikleef papier of ovenpapier genoemd, is een dun hittebestendig papier dat speciaal is ontworpen om te worden gebruikt bij het bakken. Het papier heeft een siliconen coating, waardoor het voedsel niet blijft plakken aan het papier tijdens het bakproces.
Ovenschalen zijn vaak gemaakt van glas of aardewerk en missen meestal een rooster of deksel. Braadsledes zijn typisch van metaal of gietijzer zijn gemaakt. Qua afmetingen is een ovenschaal meestal kleiner dan een braadslee.
Ander glas dan verpakkingsglas - zoals theeglazen, wijnglazen, andere drinkglazen, (oven)schalen, vazen en sierflessen - is niet geschikt voor de glasbak, maar hoort in de vuilnisbak bij het restafval. Theeglazen en ovenschalen zijn van hittebestendig glas gemaakt.
Door twee lagen in je oven te gebruiken, kun je twee pizza's tegelijk bakken op aparte bakplaten. Plaats elke pizza op een aparte bakplaat en schuif ze in de oven op verschillende rekken. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de rekken voor een goede luchtcirculatie.