Het beste moment om de Oleander te stekken is in juni. Alle onderdelen van de Oleander zijn giftig en bij het stekken van de plant kan wat huidirritatie ontstaan, draag dus voor de zekerheid handschoenen om dit te voorkomen. Dit heb je nodig voor het stekken van een Oleander: een scherp mes of een schaar.
Stekken doe je in juni/juli. Knip van een tak een stek met drie bladparen en knip dan het onderste bladpaar af. Plaats de stek nu in een vaasje met water of in de in een pot met een mengsel van zand en potgrond. Als er genoeg wortels aan de stek zitten kan de de stekken planten.
Om je stekje op water te zetten, vul je een vaasje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water zit en ververs het water als het troebel wordt. Na een paar weken tot een maand zie je worteltjes ontwikkelen. Wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je de stek overzetten in aarde.
Het beste moment om Oleander te snoeien is het najaar. Bescherm de Oleander dan wel goed tegen de winterkou en zet de plant tijdens de winter binnen. Ook in het voorjaar is het mogelijk om te snoeien, maar dan is de kans dat deze tuinplant in de zomer weelderig tot bloei komt veel kleiner.
Een nachtvorstje kan de plant goed hebben. Wanneer aanhoudende vorst voorspeld wordt, de plant binnen zetten in koele/koude ruimte en zo licht mogelijk ( niet in de zon ) De Oleander 's winters aan de droge kant houden, maar niet laten uitdrogen. Een drogere Oleander kan wat meer vorst hebben.
Op een zonnige standplaats geeft de Oleander namelijk de meeste bloemen! De standplaats moet wel beschut zijn tegen de wind en tegen harde regen. Vandaar dat een balkon of terras in de zon de ideale plek is voor deze prachtige plant.
De plant kan te weinig water hebben gehad. De Oleander heeft te veel water gekregen in een korte periode en is daardoor verzopen. De plant heeft te weinig plantenvoeding gekregen.
Hij heeft het liefst een plek in de volle zon, met een hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld aan de rand van een vijver. Oleander staat graag in een ruime pot. Die kan gevuld worden met gewone potgrond, liefst met wat klei of leem, wat scherp zand en als basisbemesting wat oude stalmest of beendermeel.
De beste bloeiresultaten worden bereikt als oleanders een glazen of doorzichtig kunststof dak boven hun hoofd hebben. Van oleanders is bekend dat, als ze met het hoofd in de zon staan, ze met de voeten graag in het water staan. Dus tijdens zomerse dagen ( ± 25ºC) veel gieten.
Meng in het voorjaar flink wat organische mest door de potgrond en vervolgens tijdens de periodes van veel gieten regelmatig bijmesten tot half augustus. Verder kun je als bemesting oude stalmest of beendermeel gebruiken. Maar organische mest in de vorm van compost of stalmest cq koemestkorrels verdient de voorkeur.
Het gebruiken van stekpoeder op je stekjes is niet echt nodig. In sommige gevallen kan het zeker helpen, maar zonder kan je ook goed gewortelde gezonde stekken kweken.
Die groeihormonen laten je stekje groeien. Sommige mensen zweren echt bij het gebruik van stekpoeder en zijn er heilig van overtuigd dat dit je stek flink laat groeien. Er zijn ook mensen wat minder enthousiast en hebben ervaren dat de poeder hun stekjes juist aantast of er zelfs voor zorgt dat de stekjes doodgaan.
In de volle grond zetten kan ook, maar dan wel op een zeer beschutte plek met voldoende bescherming tegen koude, gure wind. Oleander bloeit vanaf juli tot half september met enkel of dubbele bloemen in de kleuren roze, rozerood en wit. Heeft aantrekkelijk, donkergroen, lancetvormig blad, dat in de winter groen blijft.
De plant kan gesnoeid worden, maar met handschoenen voorkomt u dat het melksap in aanraking komt met de huid. Zaaibeschrijving: De zaden eerst losmaken van het zaadpluis. Daarna zaaien in zaai- en stekgrond en de grond constant vochtig houden. Kieming meestal na enkele weken bij 20-25 grC.
Stekpoeder is een poederachtige samenstelling van talkpoeder en plantenhormonen die de groei van een planten stimuleren. Door stekpoeder te gebruiken bij stekjes neemt de kans dat deze jonge plantjes aangroeien enorm toe. Dat komt door de plantenhormonen in het poeder.
geef je plant niet te veel water, maar laat de potkluit ook niet helemaal uitdrogen; dien geen mest toe in de winterperiode.
Nerium Oleander bloeit langdurig van begin zomer tot in het najaar. De bloemen staan op stelen en kunnen oranje, roze, rood, wit of geel van kleur zijn. Verwijder uitgebloeide bloemen om uitputting van de plant tegen te gaan en om ziekten en schimmels te voorkomen.
Een oorzaak waarom de Oleander vaak geel verkleurd is door te weinig water. Dit komt voornamelijk voor in de zomer tijdens periode van droogte. Wanneer je Oleander in een pot staat, heeft deze behoorlijk wat water nodig.
Het snoeien van de oleander kan je het beste in het najaar doen, voordat je de plant naar binnen haalt. Je knipt met een scherpe snoeischaar een stuk van de takken af. Dit doe je tot het punt waarop je het volgende jaar weer nieuwe vertakkingen wilt.
De oleander is een decoratieve maar zeer giftige struik of boom. De plant bevat stoffen die een krachtige werking hebben op het hart. Ongelukken komen het meest voor bij kleine kinderen, vooral tussen 1,5 en 3 jaar oud, die kleine stukjes blad of bloemen hebben ingeslikt.
Water. In zijn natuurlijke omgeving kan hij het vaak met minder water af, maar als potplant heeft hij graag voldoende water tijdens warm weer. Des te warmer en zonniger de oleander staat, des te meer water heeft hij nodig. Tot aan dagelijks aan toe.
Te veel water
Te zien aan: de bladeren zien en verwelkt en geel uit. Oplossing: als het water niet goed genoeg wordt opgenomen en/of afgevoerd, 'verdrinken' de wortelen van de plant. Voeg aarde toe aan de aarde, of zorg voor een waterdoorlatende pot met een schotel eronder.
Aan de andere kant hebben gewone (volgroeide) oleanders een hoge groeisnelheid. Als zo'n plant gunstige omstandigheden vindt, kan hij per jaar 50 tot 70 cm of meer groeien. Tuinders in mediterrane gebieden gebruiken deze planten meestal het liefst om in korte tijd grote plantenheggen te maken.