Een vuistregel is dat je bij zo'n familielening ongeveer een kwart mag afwijken van de marktrente. Bij een hypotheek waarvan de rente tien jaar vast staat, is de marktrente nu naar boven afgerond 2 procent. Dat betekent dat je ouders minimaal een rente van 1,5 procent mogen vragen.
Tussen ouders en kind kan worden afgesproken dat er geen rente over de geldlening is verschuldigd. De belastingdienst ziet een renteloze geldlening jaarlijks als een schenking van 6% van het geleende bedrag.
Het rentepercentage mag niet meer dan 10 procent zijn. De rentepercentages vind je op de websites van kredietverstrekkers. In de rechtspraak is bepaald dat een redelijke of zakelijke rente maximaal 25% hoger of lager is dat de rente die een bank zou vragen.
Wanneer je als ouder nu renteloos leent aan jouw kinderen, ziet de fiscus dit als een schenking waarbij de ouders 6% rente 'schenken' aan hun kinderen. Fictieve rente heet dit. Bereken je een lager percentage dan is er sprake van een schenking voor het verschil tussen het berekende percentage en 6%.
Er zijn tussendoor wel wat stijgingen geweest, en de laatste maanden klimt de hypotheekrente dus weer omhoog, maar in verhouding zijn de hypotheekrentes nu nog redelijk laag. 30 jaar geleden waren de gemiddelde hypotheekrentes 10% tot 11%. In 2022 liggen de gemiddelde hypotheekrentes op 1,5% tot 4%.
Een familiehypotheek kan een uitkomst zijn als de bank niet meer dan 100 procent van de waarde van de woning wil financieren. Ouders kunnen het bedrag dat bijvoorbeeld nodig is voor eventuele bijkomende kosten of een verbouwing lenen.
De actuele marktrente. Op dit moment(mei 2021) is de hoogte van de hypotheekrente zo tussen de 0,8% en 2% voor een rentevaste periode van 10 jaar. Je zal dus een rente binnen deze bandbreedte dienen te kiezen.
Leen je geld bij je ouders, vrienden of bekenden om in je eigen woning te steken? Dan ben je verplicht de onderhandse lening zelf op te geven bij de Belastingdienst. Normaal gesproken doet de bank of kredietverstrekker dit. Geef het leenbedrag, de looptijd van de lening en het rentepercentage door.
Geld lenen of een schenking, het is allebei mogelijk. De belangrijkste verschillen tussen geld lenen aan uw kinderen of toch kiezen voor een schenking liggen op de volgende vlakken: Een schenking vermindert uw vermogen. Bij een lening houdt u een vordering op het bedrag en blijft uw vermogen dus intact.
Je berekent eerst het deel rente dat je per maand betaalt, ook wel de rentevoet genoemd. De formule hiervoor is als volgt: (1 + rentepercentage) ^ (1/12) - 1. De uitkomst hiervan is in dit voorbeeld 0,407 procent. Vervolgens berekenen je het bedrag dat je maandelijks aan rente en aflossing betaalt.
Als u een lening afsluit, betaalt u rente. Dat is de totale kredietvergoeding die een kredietverstrekker, bijvoorbeeld een bank, aan u berekent. De maximale rente op kredieten bedraagt sinds 10 augustus 2020 10%.
In 2022 in elk geval € 5.677 (€ 6.604 in 2021). Dit bedrag is de jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen van ouders aan hun kind. Onder 'kind' verstaan wij ook een pleegkind en een stiefkind.
Vaak geldt; hoe hoger het leenbedrag, hoe lager het rentepercentage. En ook; hoe korter de looptijd, hoe lager de totale rente. Het rentepercentage voor een persoonlijke lening ligt vaak tussen de 5 en 12 procent.
Hoe werkt de familielening? In principe werkt deze constructie hetzelfde als een gewone hypotheek. In dit geval is alleen het familielid in plaats van een bank de geldverstrekker. Het zijn meestal kinderen die van ouders lenen om bijvoorbeeld een huis te kopen.
Dit kun je op twee manieren regelen: Je leent al het geld dat je nodig hebt voor de koop van je woning van een familielid. Je leent een deel van de benodigde hypotheek bij een familielid en gaat voor het overige geld een hypotheek aan bij een 'gewone' geldverstrekker.
De neiging van ouders is om een zeer lage rente te vragen. Het zijn immers de kinderen. Maar een hogere rente is fiscaal vaak aantrekkelijker als de lening wordt gebruikt voor de eigen woning. Dan krijgen de kinderen namelijk een hogere renteaftrek eigenwoningschuld en zo meer geld terug van de belastingdienst.
De actuele wettelijke consumentenrente bedraagt 8% voor handelstransacties en 2% voor niet-handelstransacties in 2022.
Rente persoonlijke lening aftrekbaar
De rente van een persoonlijke lening is aftrekbaar in Box 1 op voorwaarde dat je de lening gebruikt voor de aankoop, verbouwing of onderhoud van je woning. De rente van een persoonlijke lening is niet aftrekbaar als je met het geleende bedrag meubels of een nieuwe auto koopt.
Je hypotheek mag namelijk nooit hoger zijn dan 100 procent van de woningwaarde. Zelfs als je ouders garant staan, kan je hypotheek dus nooit hoger worden dan de waarde van je woning.
Ouders tekenen voor hun gedeelte van de hypotheek, het deel dat het kind op basis van zijn inkomen niet zelfstandig kan dragen. De ouders zijn ook voor dit deel van de ouder/kind hypotheek aansprakelijk. De rente en aflossing van de volledige ouder/kind hypotheek worden bij het kind van de betaalrekening afgeschreven.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat één kind gemiddeld 17 procent van het inkomen in beslag neemt. Twee kinderen kosten gemiddeld 26 procent van het inkomen.
De rente van het ene deel zet je lang vast, de rente van het andere deel korter. Bijvoorbeeld een deel 2 of 5 jaar en een deel 20 jaar. Je betaalt geen extra kosten als je kiest voor 2 leningdelen.
Van Bruggen Adviesgroep acht het meest waarschijnlijke scenario dat de hypotheekrente in 2022 licht gaat stijgen met 0,2 à 0,4%.