Katten zijn propere dieren. Gemiddeld wassen ze zich meer dan een uur per dag. Daarom hoef je je kat niet te wassen. Ook kittens hoef je niet te wassen.
Wanneer je je kat tóch in bad moet doen
Gebruik in dit geval lauw warm water en een klein beetje kattenshampoo. Let er op dat de omgeving waarin je je kat wast goed verwarmd is, anders kan hij het flink koud krijgen. Daarnaast moet je zeker een handdoek klaar hebben liggen, om je kat meteen mee af te drogen.
Wateroplosbare producten. Zoals modder en waterverf kunnen worden verwijderd door de kat simpelweg te wassen met een shampoo speciaal voor katten of met Zwitsal® baby shampoo.
Zeg consequent 'nee' op lage toon en aai haar dan niet direct om de boodschap beter over te brengen. Vermijd het lang aanstaren van je kat; zij leest dit als agressie.
Uw kitten een bad geven
Er zijn maar weinig katten die zich aangetrokken voelen tot water. Toch vormt een bad een belangrijk onderdeel van de vachtverzorging en hygiëne van middellangharige en langharige katten. Het is dus raadzaam uw kitten al op vroege leeftijd te laten wennen aan een bad.
Gebruik geen Dreft met extra toevoegingen en geurtjes. Die chemicaliën kunnen schadelijk zijn voor je kat.
Onthoud dat u uw kat niet te vaak in bad doet, dit kan de natuurlijke balans van oliën in haar huid en vacht verstoren. Af en toe een bad is prima, bijvoorbeeld wanneer ze in iets vies heeft gerold en zichzelf niet kan wassen.
Over het algemeen doet de douche kit er 24 uur over om 2 mm uit te harden bij een temperatuur van 23 graden. Hoelang na het kitten van de douche mag je niet douchen? Na 24 uur mag je je douche weer gebruiken.
Droogtijd siliconenkit
De vuistregel is dat je na 24 uur je douche en bad weer belasten mag. Maar laat de badkamer kit zelf voorlopig met rust. Zit hier de eerste 72 uur niet aan.
De binnenste delen van de kitlaag drogen trager dan de buitenlaag. Hierdoor kunt u voor de meeste kitsoorten toch rekenen op een totale droogtijd van enkele dagen tot een kleine week. Sanitairkit, die de beste keus vormt voor vochtige ruimtes, droogt over het algemeen sneller dan gewone siliconenkit of acrylaatkit.
Shampoo. Gebruik bij voorkeur speciale kattenshampoo. Babyshampoo mag ook, en gebruik nooit vlooienzeep voor honden.
Stinkt je kat ineens meer uit de bek of ruikt het anders dan normaal dan is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Die kan beoordelen of de vieze lucht door een medisch probleem komt en behandelen indien nodig.
Normaal doet een kat ongeveer 3 plasjes per dag. Door klonterend grit te gebruiken, is dit makkelijk te tellen. Ook kun je dan zien of het de plasjes een normale grootte hebben.
Gebruik nooit een föhn voor het drogen van uw kat, het geluid en de hitte kunnen uw kat namelijk erg bang maken. Daarom kunt u beter een handdoek gebruiken, die u om de kat heen wikkelt en vervolgens zachtjes de vacht droogwrijft.
In welke context ook: iedere poes moet worden gewassen. Niet iedere kat hoeft echter gewassen te worden door mensen. De meeste katten spenderen uren per dag aan hun hygiëne. Een kat wast zichzelf namelijk met zijn of haar tong.
Het ontvlooien van je kitten is erg verstandig. Het wordt aangeraden om je kitten te ontvlooien vanaf een leeftijd van 8 weken.
Gebruik een shampoo voor huisdieren.
Soms kan het zijn dat je kat zo vuil is dat je ze toch best wast, of dat ze plekjes mist waar ze zelf niet aankan. Gebruik dan een shampoo voor huisdieren. Deze zijn veilig en beschadigen de vacht niet. Er zijn verschillende soorten.
Eerst laat je de kat wennen aan haar nieuwe omgeving en gezin, daarna aan nieuwe zaken die je introduceert. Blijf zelf rustig bij elke nieuwe indruk, zodat de kitten weet dat er niets is om bang voor te zijn. Geef je kat bovendien de mogelijkheid om te jagen. Met andere woorden: laat haar spelen.
Het gedrag van je kitten is eigenlijk normaal speelgedrag tussen katten. Ze tasten er hun grenzen mee af en leren zo van elkaar wanneer bijten en krabben te veel pijn doet. Kittens die hun baasje vaak krabben en bijten, zijn dan ook niet toevallig vaak kittens die opgroeien zonder andere katten in de buurt.
Kittens leren al vroeg in hun leven dat speels bijten oké is, mits het niet te hard gaat. Maar als je kat niet van zijn moeder of van andere kittens zijn grenzen heeft geleerd kan het zijn dat hij hard bijten niet als gevaarlijk beschouwt.