Verwarm op een medium vuur een koekenpan totdat deze echt goed warm is. Laat hierin wat plantaardig boter en olie smelten. Dit mag best een flinke laag zijn, want je wil de frietjes wel mooi bruin laten bakken! Doe de frietjes als ze goed droog gedept zijn in de hete olie.
Frituren is een techniek waarbij het product wordt ondergedompeld in gloeiend heet vet of olie. Voor deze kooktechniek heb je een frituurpan of een hoge pan nodig. Je kunt een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar ook een daarvoor bestemde frituurolie of frituurvet.
Een gietijzeren pan werkt het beste voor frituren zonder frituurpan. Dit materiaal houdt de hitte goed vast. Zo zijn er ook speciale frituurpannen voor het fornuis, inclusief handig uitlekmandje. Deze zijn ook geschikt voor inductie en elektrisch koken.
Het enige wat je nodig hebt is een wokpan, een draadschepje, arachideolie en een stukje brood. En natuurlijk mag je ook de ingrediënten die je wil frituren niet vergeten.
Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.
Frituurtemperatuur: Olijfolie mag niet warmer worden dan 200ºC, want bij die temperatuur beginnen de vetzuren af te breken. De olie begint dan te roken en te verbranden. De temperatuur van de olie moet tijdens het frituren zo stabiel mogelijk zijn.
Kroketten kun je direct vanuit de vriezer frituren of in de oven/airfryer bakken.
,,Ook avocado-olie is heel goed om te koken. Arachideolie, ghee en frituurolie kun je gebruiken om te frituren”, aldus Joshi. Voor het garneren van gerechten en voor sausjes adviseert ze extra vierge olijfolie of sesamolie.
Warm op tot de benodigde temperatuur. Zet dan de inductieplaat op stand 7, en kijk even of de olie op temperatuur blijft. Dan is het even opletten. Altijd maar een beetje tegelijk frituren, anders daalt de temperatuur te hard.
Het beste antwoord. Je kunt olie of vet verhitten in een kookpan en daarmee frituren, maar het is gevaarlijker dan in een electrische frituurpan, zeker als je op gas kookt (is open vuur en kans op vlam in de pan).
Plaatstaal
Een plaatstalen pan moet voor het eerste gebruik met olie ingebrand worden. Dit inbranden is even een klusje, maar daarna heb je er lang plezier van. De pan kan hoge temperaturen aan en gaat, hoe vaker je hem gebruikt, steeds beter bakken. De pan kleurt zwart en creëert zijn eigen antiaanbaklaag.
De winnaar: Kokosolie is de gezondste keuze voor frituren
Kokosolie is alles bij elkaar genomen de beste keus. Uit onderzoek blijkt dat zelfs na 8 uur continu frituren bij 180°C de kwaliteit niet afneemt (2). Meer dan 90% van de vetzuren in kokosolie zijn verzadigd, waardoor het zeer goed tegen verhitting kan.
Hoe werkt frituren zonder olie? In de Airfryer worden patat en snacks niet gefrituurd maar knapperig bereid door middel van hete lucht. Dit wordt behaald omdat er continu luchtcirculatie plaatsvindt op eenzelfde temperatuur.
1. Rijstkorrel. Als je wil zien of je olie helemaal klaar is om je vlees, vis of groenten van 'n heerlijk korstje te voorzien, gooi dan eens een rijstkorrel in de pan. Bij de juiste temperatuur (dat is rond de 180°C) zal het korreltje naar de oppervlakte komen en beginnen garen.
Verhit de pan en controleer de temperatuur. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een houten lepel in de pan zetten. Zodra zich belletjes vormen rond de lepel, dan is de pan heet genoeg. Leg de kroketten in de pan en bak ze goudbruin, Ik bakte er acht per keer.
Van frituren worden producten erg vet. En veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat.
Zonnebloemolie is de betere grondstof voor frituurolie. Dat heeft vooral met de vetzuursamenstelling te maken. We onderscheiden in zonnebloemolie de normale versie en High Oleic zonnebloemolie. Die laatste soort is veel meer hittebestendig dan de gewone zonnebloemolie.
Frituren helpt alleen niet om gezonder te eten, vertelt Astrid Postma, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum. "Met frituren worden altijd meer calorieën toegevoegd. Neem bijvoorbeeld een gewone aardappel. Die bevat ongeveer 80 kilocalorieeën.
Kan ik ovensnacks van Mora, ook in de magnetron bereiden? Vaak wel, maar niet altijd. Voor alle producten geldt dat de bereiding mogelijk is die op de verpakking staat. Ovenbereiding en magnetronbereiding zijn twee totaal verschillende bereidingsvormen.
Ja, het klopt dat je in de airfryer kunt frituren zonder een enorme hoeveelheid frituurvet. Aan al bewerkte gerechten – zoals diepvriesfriet en snacks – hoef je zelfs helemaal geen olie toe te voegen.
De korst is anders (dikker) dan van producten welke geschikt zijn voor de friteuse. Wanneer u de ovenproducten bereidt in een friteuse zult u niet het gewenste resultaat krijgen.
Er zijn veel oliën geschikt voor warme bereidingen, maar kijk voor alle zekerheid altijd op de verpakking. Frituur alleen nooit in extra vierge olijfolie: bij verhitting tot hoge temperaturen komen er schadelijke stoffen vrij. Weetje: alle oliën brengen evenveel calorieën aan. Er bestaan dus geen light frituuroliën.
Het maakt de olie nog langer houdbaar en extra bestand tegen verhitting. Een groot nadeel van dit gedeeltelijke hardingsproces is dat het transvetten produceert. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze soort vetten erg ongezond zijn en het risico op hartaandoeningen kunnen verhogen (1).
Frituur op maximaal 175 °C en tot de friet een goudgele kleur heeft. Gebruik vloeibaar, plantaardig frituurvet. Geschikt om te frituren zijn: vloeibaar frituurvet, zonnebloemolie en olijfolie (geen extra vierge). Doe kleine hoeveelheden in de frituurpan, houd maximaal 150 gram per keer aan.