Een halve banaan bewaar je het beste in de koelkast. Zorg dat je de banaan niet pelt, en snij deze dan halverwege doormidden. Het stukje banaan waar geen schil op zit, dek je af met wat plasticfolie. Zo blijft de banaan nog een dag of twee goed.
Bananen bewaar je gewoon in een fruitmand, waar ze een paar dagen in overleven. Wil je maar een halve banaan, snij ze dan doormidden voor je de schil eraf haalt. Bedek het stukje banaan waar geen schil rond zit met plasticfolie en bewaar in de koelkast.
Gepelde bananen blijven in de vriezer ongeveer vier maanden goed. Je kunt bananen 2x invriezen zolang het fruit niet op kamertemperatuur is ontdooid. Leg je bananen voor het invriezen eerst in de koelkast op de onderste plank, want daar is het 't koudst, voordat je ze in de vriezer doet.
Op de fruitschaal kan dit tussen de 3 en 7 dagen. Als je deze tijd uit wil rekken, kan je de bovenkant van de banaan/trots bananen inpakken met vershoudfolie.
Beginnen je bananen te bruinen, dan kun je ze, zonder schil, gauw invriezen. Maar wil je ze langer houdbaar maken? Bewaar ze allereerst op een koele, donkere plek bij ander fruit uit e buurt. De truc zelf is zo simpel als wat: doe een stuk plasticfolie, ter grootte van je hand, om de top van de tros bananen.
Een halve banaan bewaar je het beste in de koelkast. Zorg dat je de banaan niet pelt, en snij deze dan halverwege doormidden. Het stukje banaan waar geen schil op zit, dek je af met wat plasticfolie. Zo blijft de banaan nog een dag of twee goed.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
'Bananen, kiwi's en mango's zijn daar heel gevoelig voor. Als je die samen legt met andere vruchten die veel ethyleen afgeven zoals appels en peren, dan zullen ze rapper rijp of zelfs rot worden. '
Natuurlijk is een gewone, gele banaan ook goed voor je, dus laat niet standaard de banaan liggen totdat-ie bruin ziet. Pas als de banaan vloeibaar dun wordt, moet je 'm echt weggooien. Bedorven bananen stinken overigens behoorlijk: dus vaak ruik je gelijk dat je die beter niet kunt eten.
Bananen kunnen dus bruin worden door druk van buitenaf. De wetenschappelijke verklaring hiervoor is, simpel uitgelegd: een banaan bevat bepaalde enzymen, die elk in hun eigen compartiment zitten. Wanneer de banaan beschadigd geraakt, gaan de cellen stuk en gaat de inhoud van beide compartimenten zich mengen.
4. Bananen in de koelkast bewaren. Als ze volledig zijn gerijpt, is het een goed idee om bananen in de koelkast te bewaren om ze langer vers te houden – in de koelkast zijn ze nog een week of twee goed houdbaar. Maar wees voorzichtig – totdat ze geel worden, zal in de koelkast leggen voorkomen dat ze goed rijpen.
Enerzijds worden bananen bruin door druk van buitenaf, hierdoor kunnen ze na een uurtje in de tas transformeren van stevig geel naar donkerbruin met beurse plekken. Maar ze worden ook bruin als je ze een tijdje laat liggen in de fruitschaal.
Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap).
Als ze in de koelkast bewaard worden, vlakken ze af in smaak. Dat geldt ook voor veel exotische fruitsoorten. Bewaar deze fruitsoorten liever in een koele voorraadkast. Gesneden fruit bewaar je het beste afgedekt in de koelkast.
Voor alle groenten- en fruitsoorten geldt: op het moment het moment dat het gesneden is, moet het in de koelkast worden bewaard. Dit is vanwege de voedselveiligheid en om bederf te voorkomen. Daarnaast kun je het beste een afgesloten bakje gebruiken, zodat er geen zuurstof bij kan komen.
Vries ze in in een bakje of zakje.Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie. Je kunt er ook een moes van maken en dit invriezen als fruithapje voor je baby.
Niet alle vruchten maken ethyleen aan. Vruchten die wel ethyleen maken, noemen we “climacterisch”. Een banaan, appel, peer, kiwi, tomaat, abrikoos, mango en perzik zijn climacterisch.Ze kunnen dus na de pluk nog narijpen.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Ga dan naar de keuken en eet een banaan. Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert. Een banaan eten is dus letterlijk slaapverwekkend.
Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel.Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk. 2. Ze zijn bovendien goed voor maar liefst vijf van de acht B-vitaminen, die van groot belang zijn voor het zenuwstelsel.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie. Als je een banaan invriest, verwijder dan de schil en bewaar in een afgesloten bakje/plasticfolie.
Ik geef de banaan wel altijd mee in een speciale banaanhouder. Dit om te voorkomen dat hij geplet wordt in de tas, want dat zou zonde zijn. Een banaan is niet geschikt om in stukjes gesneden mee te geven. Deze stukjes zullen snel verkleuren en worden pappig.
Hoewel de vruchten nog prima te eten zijn zien ze er niet smakelijk uit in hun donkere schil. De banaantjes zijn niet overrijp en ze zijn niet smossig. Prima van consistentie, goed van smaak, maar niet appetijtelijk om te zien.