Het is een volkomen natuurlijke reactie tussen de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei. Je proeft er helemaal niets van, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. Je kunt een ei met een blauwgroene kleur veilig eten.
Ei met groenblauwe waas
De kleur is niet van invloed op de smaak, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. De verkleuring kan worden voorkomen door het ei in koud water volledig af te koelen.
Eieren worden groen als je ze te lang of op een te hoge temperatuur kookt. De verkleuring is een gevolg van een chemische reactie tussen de zwavel in het eiwit (dat tijdens het koken ontstaat) en het ijzer in de dooier.
Eieren testen: zo doe je dat!
Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud. Blijf het ei aan de oppervlakte drijven, dan doe je er beter aan om het ei weg te gooien, want dan is het bedorven.
Groen randje
Hetzelfde chemische proces kan gebeuren bij een omelet of roerei: als je een gietijzeren pan gebruikt, reageert het ijzer in de pan op de zwavel in het eiwit. Gelukkig is deze reactie wel compleet onschuldig. Het kan dus geen kwaad om ze te eten, en ook de smaak zal niet veranderen.
Als je een zacht gekookt ei gaat maken is het belangrijkste dat je het ei niet te kort kookt. Gebeurt dit wel, dan kan je deze eigenlijk weggooien. Je komt er namelijk pas achter als de schil eraf is en dan is het eiwit nog te zacht. Opnieuw koken is dan eigenlijk niet meer mogelijk.
Eieren zijn minimaal vier weken houdbaar nadat ze gelegd zijn. Op het doosje staat meestal een THT-datum. Dat betekent dat de producent garandeert dat de kwaliteit tot deze datum in orde is. Na die datum zijn eieren niet ineens bedorven.
Salmonella is een bekende en beruchte ziekmakende bacterie. Salmonella kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren, en op rauwe groente, kiemgroente en fruit. Kinderen tot 5 jaar, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand worden sneller ziek na een besmetting.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Salmonella in eieren
Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.
Blauwe eieren
Araucana's staan bekend om de ongebruikelijke kleur eieren die ze leggen, variërend van blauw tot turkoois. Dit ras is zeer resistent tegen ziektes.
Bedorven eieren
Zitten er teveel bacteriën in dan pas is het bedorven. Dan ruiken ze verrot: een typische waterstofsulfide lucht. Als je dat ruikt moet je het ei sowieso niet meer eten.
Als het water kookt, zet dan het vuur eronder uit. Doe een deksel op de pan. Je eieren zullen net zo goed koken, maar zo voorkom je overkoken. Juist dat overkoken zorgt voor die lelijke blauwe rand.
"In de eierdooier zit een beetje zwavel. Als je een ei kookt en vervolgens niet binnen een half uur laat afkoelen, zorgt de zwavel voor een blauwachtige kleur." De oplossing is simpelweg het ei direct na het koken in koud water te leggen.
Eieren hebben een klein gedeelte dat met lucht gevuld is: de luchtkamer. Na verloop van tijd komt er steeds meer lucht door de poreuze eierschaal heen het ei in. De luchtkamer wordt dan groter, waardoor het ei beter blijft drijven. Als het ei op zijn zij op de bodem van de kom ligt, dan is het erg vers.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Vul een doorzichtig glas of kom met water en leg je ongekookte ei of eieren erin. Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten.
Niet iedereen die besmet is met salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij. Soms hebben mensen ook hoofdpijn, koorts, spierpijn en/of gewrichtspijn.
Zorg er wel voor dat een zachtgekookt eitje niet meer helemaal rauw is: het eiwit moet gestold zijn. Het is dan beter verteerbaar dan rauw eiwit, én je vermindert het risico op salmonella. Kook je ei dus minstens 3 à 4 minuten.
Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip. De kleur van de dooier is afhankelijk van het voer.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Maar sommige mensen vragen zich toch af of je zo'n gekleurde dooier veilig kunt eten. Een enkeling denkt zelfs dat het een teken van schimmel in het ei is. Een schimmel in je ei is het dus zeker niet. Het is een volkomen natuurlijke reactie tussen de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei.
Manier 3: kijk en ruik. De beste manier om te zien of een ei nog goed is, is natuurlijk om er een open te maken en te kijken en te ruiken of er iets geks aan is. Als het ei stinkt, moet je hem gelijk weggooien. Dit betekent dat het ei bedorven is.