In tegenstelling tot wat veel mensen aannemen, is ayurveda wat betreft voeding NIET geheel vegetarisch gericht.
Daarom omvat het ayurvedische voedingsplan vooral natuurlijke, lichte, evenwichtig gekruide en goed verteerbare voeding. Deze is niet te koud en niet te heet en bevat idealiter de zes smaken zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang. Gebruik hiervoor ook de Maharishi Ayurveda-kruidenmelanges.
In de Ayurveda alles draait om uitersten en om tegenstellingen. Deze vind je terug in de natuur, in je lichaam en in je voeding. Voor het optimale evenwicht tussen lichaam, geest en bewustzijn is het van belang om deze elementen, energieën en kwaliteiten te balanceren.
In het algemeen geldt dat Kapha's beter zwaar en vettig voedsel vermijden evenals zuivelproducten, koolhydraatrijke producten, suiker en ijskoude dranken. Eet licht, droog voedsel en pas op met de smaken zoet, zout en zuur. Stimulerend voedsel met een scherpe, bittere en/of wrange smaak heeft de voorkeur.
Voor een Pitta geldt: eet weinig zout en vermijd scherpe of zure smaken. Eet je grootste maaltijd tussen de middag en zorg voor een stevig ontbijt. Wat je dan kunt eten? Denk aan groene groenten zoals broccoli, asperges, courgettes en spinazie.
De Vata is een onregelmatige eter, de slaap is licht en onderbroken en zij hebben een hekel aan koud weer. Ook reizen zij graag en hebben verafschuwen niets doen. Lichamelijke signalen dat een Vata-persoon uit balans is zijn bijvoorbeeld koude handen en voeten, een ruwe en droge huid, krampen en trillen of beven.
Kapha-types hebben meestal een stabiele, zware bouw met sterke gewrichten. Geprononceerd spier- en vetweefsel zorgt voor een robuust tot fors lichaam. Hun gelaatstrekken en andere lichaamsvormen zijn meestal rond. Kenmerkend zijn bijvoorbeeld volle lippen en grote ogen.
Kapha [spreek uit: kaffa] – een van de drie fundamentele basisenergieën (dosha's) in de Natuur.
Gezondheid bevorderen en behouden is het belangrijkste doel van ayurveda. Volgens de ayurvedische kennis lukt dat vooral als wij ons dagelijks leven aanpassen aan de cycli van de natuur en gebruik maken van het natuurlijke bioritme.
Kook 's morgens 1 liter water in een pannetje op een laag vuur gedurende 20 minuten (leg een deksel op de pan zodat niet al je water verdampt). Door het water 20 minuten te koken komt het element YANG (vuur) in het water (volgens de 5 elementen leer). Dit bevorderd het spijsverteringsvuur.
Volgens Ayurveda ligt het geheim van een goede gezondheid in een gezonde spijsvertering. In de Ayurveda hebben we het dan over Agni, je spijsverteringsvuur. Je kan je spijsvertering zien als een altijd brandend vuurtje. Dit vuur is verantwoordelijk voor alle omzettingsprocessen in je lichaam.
In de avond heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer er dan toch gegeten wordt, kunnen de cellen in het lichaam deze energie niet verwerken en kunnen de cellen door een overschot aan radicalen beschadigen. Dit proces kan mogelijk bijdragen aan versnelde veroudering en gezondheidsklachten.
De taak van de Ayurvedische therapeut
De taak van de Ayurvedische voedingstherapeut is de persoonlijke balans tussen de elementen te herstellen. Door observatie, vraagstelling, anamnese, tongonderzoek en polsdiagnose vormt de therapeut zich een beeld van de gezondheidstoestand van de cliënt.
Ayurvedische kruiden helpen het lichaam te ontgiften en hebben een ontstekingsremmende werking. Daarnaast kunnen ze de spijsvertering bevorderen, mentale helderheid vergroten en zenuwen kalmeren. Ayurvedische kruiden worden zowel gebruikt voor het behandelen van klachten als het voorkomen van gezondheidsproblemen.
De Ayurvedische massage geeft rust en balans aan lichaam en geest. Met zachte strijkende bewegingen, masseren we de warme olie in de huid. De oliën die we gebruiken is afhankelijk van waar jouw lichaam om vraagt. Daarom vragen we je vooraf de Ayurvedische test te doen, zodat we de dosha's in balans gaan krijgen.
Ingrediënten: Venkel, koriander, kaneel, gember, laurierblad, zoethout, dille en basilicum van gecontroleerde biologische teelt.
De constitutie van ieder mens is volgens de Ayurveda opgebouwd uit een samenstelling van 3 dosha's : Vata, Pitta en Kapha. Deze 3 dosha's zijn weer opgebouwd uit vijf elementen namelijk ether, lucht, vuur, water en aarde. In de samenstelling van deze dosha's heeft iedereen een dominerende dosha.
– Zoet, zwaar, goed gerijpt fruit is heel goed voor vata, waaronder bananen, geweekte rozijnen, dadels, avocado's, kokosnoot, vijgen, perziken, peren, mango's, abrikozen, papaja, watermeloen en pruimen.
The Everyday Ayurveda Cookbook - Kate O'Donnel
Meer dan 100 lekkere, seizoensgebonden vegetarische recepten die lichaam en geest in balans brengen, je lichaam ontgiften en je darmen reinigen.
Ayurveda is een traditionele geneeswijze inheems aan het Indiase subcontinent. Tegenwoordig wordt het gerangschikt onder de alternatieve geneeswijzen. Ayurveda is een discipline van de Upaveda of "extra kennis" vanuit de Vedische traditie.
Wat is een Panchakarma behandeling of kuur? Panchakarma is een systeem dat bestaat uit diverse behandelmethoden, die als nut hebben het lichaam te ontdoen van moeilijk afbreekbare afvalstoffen (ama). Men maakt tijdens de Panchakarma behandelingen gebruik van speciale oliën en kruiden.
Het blijkt geen fabel maar wel degelijk een feit te zijn: door hete thee te drinken, wordt je lichaamstemperatuur tijdelijk verhoogd door de hitte van thee. Je lichaam past zich hierop aan door je lichaamstemperatuur - je thermostaat - te laten dalen, waardoor het hierna frisser aanvoelt. En dat is ook je doel.