Een bananenplant kan heel goed buiten staan maar zorg er wel voor dat de plant in een grote bak staat. Een bananenplant komt oorspronkelijk uit de jungle en heeft dus ruimte nodig. Zorg er ook voor dat de plant op een plek in de tuin staat waar hij genoeg zonlicht krijgt, hier is de bananenplant dol op!
Die kun je zelf kweken, of je kunt een jonge plant kopen. Hij moet in rijke, donkere, vruchtbare grond staan, waar het water goed kan weglopen. De bananenplant heeft namelijk heel veel water nodig, maar houdt niet van natte voeten. Als het water blijft staan rotten de wortels en sterft de plant.
De bananenplant op ons dressoir kan ook bananen geven. Zelfs eetbare. Het duurt vaak wel meer dan 3 jaar voor de eerste bloemen aan de plant komen, en deze zijn nodig voor de vruchten. De grote bladeren van de plant zijn dun en scheuren snel.
De vruchten van de commerciële banaan zijn parthenocarp en bevatten daardoor geen zaden. De vrucht is driehokkig en als deze dwars doorgesneden wordt zijn in het centrum de niet uitgegroeide zaden als zwarte puntjes nog te zien. De vruchten groeien aan trossen, die 30-40 kilo zwaar kunnen worden.
In principe kan een bananenplant met de vorst die we tegenwoordig in Nederland gewend zijn buiten blijven staan. Het gedeelte van de plant dat boven de grond zit zal tijdens de vorst afsterven maar de wortels niet.
Over het algemeen groeien bananenplanten snel. Het is daarom noodzakelijk om de plant ieder jaar te verpotten. Het verpotten kan het beste direct na de aanschaf of in de lenteperiode. Gebruik hiervoor universele potgrond.
Als je bananenplant het naar z'n zin heeft, zul je al snel zien dat er 'jonkies' in de pot groeien. Deze kleinere planten kun je stekken om ze op te kweken tot een grotere bananenplant.
De Bananenplant, bananenboom, dwergbanaan of Musa is een mooie kamerplant met grote bladeren. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Ook verbruikt de plant, door de zonnige plek en de soort bladeren die veel water verdampen, veel water. Zorg dat de grond altijd lichtvochtig blijft, en vooral niet opdroogt.
De bananenplant bestaat voor 80% uit water, en heeft dan ook veel water nodig. Zorg ervoor dat de potgrond constant vochtig is, door regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Zo voorkom je ook dat er een laagje water onder in de pot ontstaat. Als de Musa te weinig water krijgt, zullen de bladeren slap gaan hangen.
Je Bananenplant verzorgen is best makkelijk! De belangrijkste tip: voldoende water en zonlicht. De populaire kamerplant is een echte musthave: prachtig blad, sterk luchtzuiverend en er kunnen echt bananen aan groeien!
Vermeerdering en verpotten
De bananenplant kan zo'n 4 tot 5 jaar oud worden, dit is voor een kamerplant niet oud, maar eenmaal op leeftijd zullen uit nieuwe scheuten en wortelstokken weer nieuwe planten worden gevormd die aan de voet van de moederplant zullen verschijnen.
Bananenplant. De relatief klein blijvende bananenplanten die wij in onze Nederlandse huiskamers houden (Musa tropicana of Musa acuminata) zijn niet giftig voor kat en hond en door het grote blad blijven ze er meestal ook goed vanaf.
Maar een bananenplant in de tuin plaatsen kan alleen maar als de temperatuur hoog genoeg is in de zomer, want alleen in de tropen voelt deze bijzondere plant zich buiten thuis. De Musa of bananenboom heeft een schijfstam die wel 3 meter in omvang kan worden.
Zaaibeschrijving: Zaden aanschuren met schuurpapier en 48 uur laten weken in lauwwarm water. Daarna zaaien in zaai- en stekgrond. De grond constant vochtig houden, afdekken met huishoudfolie of glas en op een warme plaats in huis laten kiemen (bijv. in de zon of in de buurt van een kachel).
Deze knop bevat wel 100 bloemen, en elke bloem wordt een banaan. Daarvoor heeft de bananenplant wel veel zonlicht nodig. Als de bananen beginnen te groeien, wordt de bloemtros steeds zwaarder. Door de zwaartekracht gaat de tros naar beneden hangen.
Neem een stengel waar nog geen bloemknop aan zit en knip deze af op ongeveer vijftien centimeter. Verwijder de onderste bladeren van het stekje, laat ongeveer een derde van het blad zitten. Steek de stengel in stekpoeder en zet hem in een potje met stekgrond. Druk de grond rond het stekje goed aan.
Een bananenplant stopt met groeien onder de 5 graden en de bladeren sterven af bij temperaturen onder de -2 graden. Wanneer over winterharde bananen gesproken wordt, bedoeld men altijd de ondergrondse wortels. De wortels kun je tegen de vorst beschermen met een mulchlaag, vliesdoek of jute.
Om je stekje op water te zetten, vul je een vaasje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water zit en ververs het water als het troebel wordt. Na een paar weken tot een maand zie je worteltjes ontwikkelen. Wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je de stek overzetten in aarde.
Hoe groter de baby's des te meer wortels ze zullen hebben en kunnen gaan groeien in hun eigen potje. De baby's kunnen het beste zo'n 20cm groot zijn en dan mogen ze in hun eigen potje. Zoals je bij mijn bananenplant kunst zien zie je drie stekjes naast de grote mama plant staan.
In mijn ervaring verschijnt dit probleem vooral aan het begin van het voorjaar. De bananenplant groeit in de winter minder hard, doordat er minder licht is en de plant in winterrust gaat. Als de dagen weer langer worden in het voorjaar, krijgt de plant weer zin om te groeien.
De meest voorkomende oorzaak van een Bananenplant die dood gaat is een overschot aan water. Dat klinkt gek, want de Bananenplant houdt toch juist van veel water? Dat klopt, maar de wortels mogen nooit te lang in drassige grond blijven staan. Veel water geven zonder afwateringsmogelijkheid zorgt voor problemen.
De bananenplant heeft in de zomer zeker elke dag water nodig. In de winter verdampt er minder water via de bladeren van de plant en is ongeveer twee keer per week water geven voldoende. Je geeft het water altijd van bovenaf aan de plant en niet via de wortels. De wortels kunnen wel gaan rotten als ze te nat zijn.
Bananenplant soorten
Die kan wel 3 m dik worden. De bladeren kunnen er uitgroeien tot 20 m. Toch zijn deze bananen ook gewoon planten, net als de dwergsoorten op de vensterbank. De meest voorkomende kamerplant in Nederland is dwergbanaan Musa acuminata 'Dwarf Cavendish' met kenmerkende paarsbruine vlekken op het blad.