Stoof de steeltjes van de selderij mee in het gerecht of voeg de blaadjes kort voor het serveren toe. Gebruik selderij spaarzaam, want het heeft een sterk aromatische smaak.
Stengels en stelen van de groene selderij zijn eigenlijk de transportbaan van essentiële voedingsstoffen. Ze bestaan dus grotendeels uit vezels. Ook bij selderij proef je veel vezels. Naarmate de stengels ouder worden, wordt het vezelrijke materiaal alsmaar meer versterkt met onoplosbare cellulose.
Alle delen van selderij zijn eetbaar! Ja, zelfs de bladeren. Hoewel selderij een van de populairste gezonde groenten is, wordt er vaak veel van weggegooid . Word een held van zero food waste met deze tips en aarzel nooit om een heleboel selderij te kopen.
Zowel de stengels als de bladeren kun je eten. Snijd de stengels in stukjes en trek de harde nerven van de stengels af. Je kunt de stengels ook schillen met een dunschiller.
In de meeste recepten zal staan dat je de stengels nodig hebt, maar de bladeren kun je ook prima eten. Ze worden zelfs apart gekweekt als selderijblad. Ze moeten er wel groen en fris uitzien. Was de bladeren grondig en gebruik ze als smaakmaker voor soepen, sauzen of bouillon.
Hoewel de meeste mensen de bladeren weggooien, zijn ze ook eetbaar . Selderij heeft een milde, aardse, licht peperige smaak.
De blaadjes bovenaan kun je net zoals de stengels verwerken in soepen of andere gerechten. Bleekselder kan door zijn zachtere smaak ook rauw gegeten worden, bijvoorbeeld als hapje met een dipsaus of bij een kaasschotel. Selder kun je koken, stoven of roerbakken. Knolselder moet je voor gebruik dik schillen.
Knapperig en verfrissend, selderij staat al lang bekend als de snack bij uitstek voor gezondheidsbewuste mensen. Oorspronkelijk geteeld in het Middellandse Zeegebied, behoort het tot de schermbloemenfamilie, samen met wortel en peterselie. Rauw gegeten is selderij geweldig in salades of als drager voor dips en pindakaas .
Je kunt bleekselderij rauw eten, zo uit 't vuistje of met een lekker dipje erbij. Maar bleekselderij is ook lekker in allerlei recepten. Maak er een lekkere salade mee, verwerk bleekselderij in soep, stoofschotels of ga lekker wokken. Je kunt echt alle kanten op met bleekselderij.
Selderij die gebloeid heeft, produceert houtachtige stengels die moeilijk te snijden en te kauwen zijn. Deze hebben nog steeds smaak die kan worden doorgegeven aan bouillons en stoofschotels, maar vis de stengels eruit voordat u ze serveert. Hun grootste bijdrage kan zijn aan de composthoop, tenzij u van de bloem houdt of het zaad wilt .
Groenten en bladgroenten
In feite hebben fruit en groenten een aantal uitbraken van voedselvergiftiging veroorzaakt, met name sla, spinazie, kool, selderij en tomaten ( 10 ). Groenten en bladgroenten kunnen besmet raken met schadelijke bacteriën, zoals E. coli, Salmonella en Listeria.
“De selderij die wij eten is de stengel van de plant .” Wikipedia: “Selderij wordt over de hele wereld gebruikt als groente vanwege de knapperige bladsteel.”
Vermijd selderij met verwelkte bladeren of met zwarte of bruine vlekken .
Pluk je alleen de blaadjes, dan houd je al snel alleen een heleboel kale stengels over. Daarnaast hebben de steeltjes ook gewoon een heerlijke smaak. De stengels van de basilicum zijn heel goed fijn te malen in de blender voor je pesto, of bak ze even op samen met knoflook om te verwerken in een smaakvolle saus.
Bladselderij is familie van de knolselderij en de bleekselderij en heeft een heel eigen smaak en geur. Hoewel dit kruid vaak erg op bladpeterselie lijkt, is het verschil direct te ruiken. Het blad is ook veel donkerder en grover dan het peterselieblad en de bladsteel is hoekiger. Selderij kan goed hitte verdragen.
Selderij heeft een zonnige plek met goede afwatering nodig. Oogst de buitenste stengels voor de oogst van het blad. Oogst de snijselderij door het blad met stengel af te snijden.
In plaats van ze weg te gooien, kun je ze gebruiken in soep, vulling, salade en andere gekookte gerechten . Meer groenten voor je stoofschotels! Verhoog de voedingswaarde van je soepen en stoofschotels door gehakte selderij toe te voegen. Voegt ook een beetje crunch toe.
Van snijselderij worden bladeren en bladstelen gegeten (als tuinkruid), van bleekselderij de bladstelen en van knolselderij een knol die net boven de grond gevormd wordt. De bladeren van knolselderij zijn echter ook goed eetbaar, vooral als ze jong zijn. In alle vormen wordt de plant onder meer in soepen gebruikt.
Verhit de olie in een wok en roerbak hierin de bleekselderij en chilipeper circa 3 minuten.
In tegenstelling tot de meeste andere groenten gaat er bij selderij niets verloren: alle delen van de plant zijn eetbaar, inclusief de knapperige stengels, veerachtige groene bladeren, aromatische zaden en zelfs de bolvormige wortel . De selderij die we vandaag de dag kennen, is een afstammeling van wilde selderij, die minder stengels en meer bladeren heeft.
Naast kalium, komt ook natrium voor in bleekselderij sap. Natrium houdt het vochtbalans in het lichaam op peil en kan de bloeddruk handhaven. Bleekselderij sap bevat ook calcium. Deze mineraal is belangrijk voor de botten, de tanden, het zenuwstelsel en spieren.
Mensen kunnen selderij rauw of gekookt eten. Rauwe groenten bevatten doorgaans meer voedingsstoffen dan gekookte . Volgens een onderzoek heeft het stomen van selderij gedurende 10 minuten mogelijk geen significant effect op de antioxidanteninhoud, maar het koken van selderij kan dat wel doen.
Beschouw de donkergroene selderijbladeren als een kruid en gebruik ze als vervanging voor bladpeterselie . Zorg er wel voor dat je ze fijn hakt, net als peterselie, om hun vezelige textuur te breken. Probeer ze als vervanging in recepten met peterselie, zoals tabouleh, of in een saus zoals salsa verde.
Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat selder eten een effect heeft op je seksuele driften. Wel zou het een psychologisch effect hebben: de vorm doet denken aan een mannelijk geslachtsdeel. Toch zin gekregen? Bananen, avocado's, oesters, chocolade en alcohol bevatten wél lustopwekkende stoffen.
Van selderij gebruiken we het blad als kruid en de zaden als specerij. Zowel het kruid als de specerij is erg populair voor gebruik in de keuken. Zo worden ze gebruikt om soepen en sauzen op smaak te brengen. De wortel wordt als groente gegeten.