Kun je de steeltjes van basilicum eten?

Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maxvandaag.nl

Wat kun je gebruiken van basilicum?

De verse stelen snijd je fijn en verwerk je in sauzen, salades of soepen. Voorbeeld: Gebruik de steel van je basilicumplantje bijvoorbeeld bij het maken van verse groene pesto of gebruik de hele kruiden voor kruidenolie, kruidenazijn of kruidenboter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 24kitchen.nl

Kun je de steeltjes van peterselie gebruiken?

Gebruik steeltjes van bijvoorbeeld peterselie, koriander of dille om bouillon smaak te geven. Bind de kruiden eventueel samen met keukentouw of stop stukjes in een bouillon- of thee-ei. Voor gerechten waarin je de kruiden fijnmaalt, kun je ook de steeltjes gebruiken. Ze hebben net zoveel smaak!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op puurgezond.nl

Wat doe je met de stelen van de peterselie?

Voor bouillons of soepen gebruik je inderdaad best enkel peterseliestengels. Als je de blaadjes gebruikt, gaan ze bij het koken bruin kleuren. In de stengels zit bovendien ook het meeste smaak. Peterseliewortel doet van structuur eerder wat denken aan pastinaak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dagelijksekost.een.be

Kan je de steeltjes van munt eten?

De zachte stelen zijn allemaal eetbaar en hebben vrijwel dezelfde smaak als de blaadjes. Denk hierbij aan basilicum, bieslook, dille, koriander en peterselie. Kruiden met harde of stevige stelen zijn bijvoorbeeld munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm. Hiervan kun je beter alleen de blaadjes gebruiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidsnet.nl

Waarom basilicum thuis zo snel doodgaat.

35 gerelateerde vragen gevonden

Welke kruiden mag je niet mee koken?

Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zelfmaakrecepten.nl

Kun je basilicum bakken?

Basilicum kan eigenlijk slechts tegen langer warm maken. Daardoor wordt de smaak van het kruid vrij bitter. Er wordt dan ook aangeraden om het kruid pas tegen het einde van de bereiding toe te voegen, dat is zoveel lekkerder. Basilicum kun je het beste gewoon rauw gebruiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op groentenenfruit.eu

Hoe kun je verse basilicum bewaren?

Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verseoogst.nl

Hoe gezond is verse peterselie?

Peterselie blijkt een heel gezond kruid te zijn dat boordevol vitaminen en mineralen zit. Zo bevat peterselie veel vitamine C , E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium. Dertig gram peterselie blijkt al onze dagelijkse behoefte aan vitamine C te dekken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stadstuinieren.nl

Kan ik peterselie rauw invriezen?

Je kunt peterselie het beste met stelen en wortels in een glas water zetten of het kruid in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo is het kruid een paar dagen houdbaar. Je kunt peterselie ook invriezen. In een goed gesloten bakje of zakje is het tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verseoogst.nl

Kun je verse rozemarijn eten?

De smaak van van het kruid rozemarijn is mild, maar snel overheersend. Het is een oud keukenkruid, dat vooral in Italiaanse gerechten goed past. Het smaakt lekker in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades. Het kruid is ook zeer geschikt bij schelp- en schaaldieren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op overkruiden.nl

Kan je verse tijm eten?

Gebruik de blaadjes en de topjes van tijm en snijd dit fijn. Tijm moet je juist lang laten meekoken/bakken met een gerecht zodat het lekker veel smaak afgeeft. Tijm smaakt heerlijk met aardappels uit de oven, sauzen en soepen. Gebruik de blaadjes en de steeltjes van de peterselie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lekkerensimpel.com

Wat te doen met oregano?

Oregano kun je zo gebruiken:
  1. In combinatie met rozemarijn en salie.
  2. In tomaten- of andere pastasauzen.
  3. In stoofschotels.
  4. In ratatouille of andere stoofgerechten met vruchtgroenten.
  5. In marinades voor vlees en vis.
  6. Bij gegrilde groenten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veggipedia.nl

Is rauwe basilicum gezond?

Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:

Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op deverseverleiding.nl

Waarom mag basilicum niet meekoken?

Bij verse basilicum bestaat bij meekoken echter het gevaar dat deze zijn smaak verliest, deze moet dus pas op het laatste moment worden toegevoegd. Verse blaadjes basilicum kun je het makkelijkste in kleine stukjes snijden door eerst de blaadjes bij elkaar te doen en op te rollen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikibooks.org

Waar eet je basilicum bij?

Basilicum is een echt tomatenkruid, maar het past ook uitstekend bij knoflook, uien, pastagerechten en salades. Ook gestoofde groenten zoals courgetten of aubergines smaken heerlijk met wat basilicum. Je mag basilicum laten meekoken: het kruid wint zelfs nog aan smaak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle-lekker.be

Is basilicum gezond en geneeskrachtig?

Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vivonline.nl

Kun je peterselie rauw eten?

Uiteraard is verse peterselie het allerlekkerst. Maar er is nog een ander reden om dit kruidje zo vers mogelijk te gebruiken. Er zit relatief veel vitamine C in.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondnu.nl

Hoe goed is komkommer voor je?

Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op etos.nl

Kan basilicum bederven?

Ook kun je een basilicumplant het beste buiten de koelkast bewaren. Anders kleuren de blaadjes al gauw zwart. Losse blaadjes basilicum kun je beter wel in de koelkast bewaren. Ze zijn dan 5 tot 7 dagen houdbaar in een afgesloten bakje of zakje.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op coop.nl

Hoe moet je basilicum plukken?

Basilicum kan op twee manieren geoogst worden: als losse blaadjes of als hele stengels. Als je een kleine hoeveelheid basilicum wilt oogsten, kan je gewoon een paar losse blaadjes afplukken of knippen. Wil je grotere hoeveelheden oogsten, bijvoorbeeld voor het maken van pesto, dan kan je beter stengels oogsten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op moestuincursus.nl

Kun je de bloemen van basilicum eten?

De bloempjes zijn eetbaar; ze hebben dezelfde smaak als het blad maar dan iets zachter van smaak. Ook tijdens de bloei kun je de blaadjes gewoon oogsten en eten, zonder noemenswaardig smaakverlies.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mooiemoestuin.nl

Welk kruid past bij basilicum?

Gebruik en toepassing van basilicum

De smaak van basilicum lijkt enigszins op peper, is sterk en overheersend. Het past goed bij knoflook, tomaten- en groentegerechten (zoals aubergines) en Italiaanse gerechten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op overkruiden.nl

Hoe maak je basilicum thee?

Gebruik ongeveer 10 verse blaadjes, heel of in stukjes, voor 250 ml kokend water en laat het afgedekt 10 minuten trekken. Als je visioenen hebt van een mooi groen gezondheidsdrankje kom je een beetje bedrogen uit. De thee is bijna kleurloos maar heeft wel een prettige smaak. Je kunt het desgewenst zoeten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op de-gulle-aarde.blogspot.com

Is basilicum een groente?

Basilicum is een kruid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Populaire vragen