Hoe zit dat met port salut korst? Port salut heeft helaas ook zo'n plastic laagje, de oranje korst kun je er dus beter afsnijden. Oorspronkelijk was dat overigens niet het geval, port salut werd door monniken behandeld als een traditionele gewassenkorstkaas.
De korst van Port Salut bestaat uit plastic
Van de honderden Nederlanders die meededen aan een online poll van Quest, blijkt dertig procent het populaire kaasje in zijn geheel op te eten. Dus inclusief de oranje buitenkant.
“Korsten die echt hard zijn, kun je er beter afsnijden.” Maar hoe zit het dan met Port Salut? Die is niet hard. “Nee, die korst kun je ook niet eten. Dat is een coating om de kaas te beschermen.
De korst is een gewassen korst kaas, de dunne korst is leerachtig. In principe is de korst eetbaar, maar imitaties van de St.Paulin gebruiken wel plastic om de korst te beschermen. Saint Paulin is een zachte en vette kaas en daardoor niet zo gemakkelijk te snijden.
Is dat ongezond? Antwoord: Om harde kazen zoals Goudse zit een plastic laagje waar vaak een schimmelwerend middel, meestal natamycine (E235) in zit. Dit plastic kan beter niet opgegeten worden, de korst eronder kan wel zonder problemen worden gegeten.
Aan de buitenkant van het stuk kaas bij jou in de koelkast zit een oranje laagje.Dat is een plastic coating die de kaas beschermt tegen schimmels en uitdroging. Niet om op te eten dus!
Voordat de kaas rijpt, wordt op sommige kazen - in ieder geval de meeste Hollandse kazen - een geel laagje aangebracht, om te beschermen tegen schimmels en bacteriën. "De gele coating is een soort plastic, polyvinylacetaat om precies te zijn", vertelt Thom Huppertz, hoogleraar zuivel aan de Wageningen Universiteit.
Bij zo goed als alle zachte kazen is de korst eetbaar. Voorbeelden zijn Camembert, Brie en verschillende schimmelkazen. Enkel wanneer de korst ook zwarte schimmel bevat, snij je die het best van je kaas. Gouda, Edammer en Emmentaler hebben vaak een plastic korst om te voorkomen dat de kaas tijdens het rijpen uitdroogt.
De korst heeft wel een sterkere smaak. En veel kinderen moeten daar aan wennen. Toch is het zeker aan te bevelen om de korstjes te geven aan je kind. Korstjes stimuleren het kauwen en bovendien leer je zo je kindje van jongs af aan om ook de korstjes op te eten!”
De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. De enige reden om de korst niet op te eten, is wanneer ze zwarte schimmel bevat, te verhard is of een ammoniakgeur of -smaak afscheidt.
Port bewaren
Deze portwijnen kunt u makkelijk 3-10 weken geopend bewaren.
Abdijkaas. Een van oorsprong abdijkaas met een zachte toegankelijke smaak.
Rode korstkaas: Hetzelfde geldt voor kazen met een roodgewassen korst, zoals de Epoisse, Munster of Port Salut. Ook alle roodkorst kazen mag je eten als ze maar gemaakt worden van gepasteuriseerde melk.
Port Salut op je brood, en om mee te koken
De kaas smelt makkelijk, dus in een ovenschotel komt hij prima tot zijn recht. Dit maakt Port Salut ook uitermate geschikt om te verwerken in een kaassoep. Daarnaast kun je deze kaas ook heel goed in een salade verwerken.
Vaak krijgen we de vraag of het bruine korstje van de rookkaas gegeten kan worden. Het antwoord is simpel: ja, je kunt het korstje van de rookkaas gewoon eten! Het bruine randje op de kaas ontstaat tijdens het rookproces op echt beukenhout. Hierdoor krijgt het korstje een volle smaak die perfect past bij de kaas.
Milde kazen
Port salut, een lichtgele, romige zeer toegankelijke kaas. Smaakt goed met een glas rode Beaujolais of een volle Pinot Blanc. Geitenkaas; de verzamelnaam voor geitenkaas is chevre. Er zijn namelijk wel honderden verschillende geitenkazen!
De wonde moet altijd licht vochtig blijven om de genezing te stimuleren.De eerste dag(en) is het beter om de wonde af te dekken. Met een pleister of niet-klevend verband komt er geen vuil in de wonde, is het minder pijnlijk en is er minder kans op korstvorming. Wanneer de wonde te nat is, dek je ze beter niet af.
Krab korstjes er niet af.
Rode bloedcellen, fibrine en bloedplaatjes vormen een prop over de wond heen. En binnen de kortste keren vormt zich een korst. Als u de korst eraf krabt, kunt u niet alleen de wond weer openmaken en bacteriën toelaten, maar ook een groter litteken creëren wat een mooie wondgenezing tegengaat.
Ja, die lekkere krokante korst heeft een sterkere smaak en geeft een ander gevoel in je mond, maar het zachte kruim binnen in je broodje is even gezond. Logisch, want korst en kruim zijn gemaakt van hetzelfde deeg. Bij het bakken gaan er geen voedingsstoffen verloren, dus de voedingswaarde blijft dezelfde.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Van deze kazen kun je de korst beter niet eten
En dat geldt ook voor buitenlandse kazen met een harde, donkere korst. Comté, morbier en manchego, daar kun je de korst beter van laten liggen omdat het letterlijk plastic is wat je binnenkrijgt.
Vaak wordt de brie (nog koud) op een plank gelegd en er wordt een pak toastjes opengetrokken.Brie op het toastje en klaar. Lekker jazeker, maar met minimale inzet wordt hetzelfde stuk brie heerlijk. Haal de hapjes een kwartiertje voor het serveren uit de koelkast om optimaal van de smaak te kunnen genieten.
Een kaasdoos of een Tupperware bak zijn ook manieren om het natuurproduct te bewaren, maar bij kaaspapier blijft de kaas het meest smeuïg en smaakvol wat ons betreft. Let er wel op dat je zowel het kaaspapier als de bak luchtdicht afsluit. Hiermee voorkom je uitdroging.
De kaas is gemaakt van koemelk, heeft een gewassen korst en combineert een complex aroma met een zachte textuur. De korst is perfect eetbaar en lekker met een gewoon stukje brood of gebruikt als hoofdingrediënt in een tartiflette of bij een gratinschotel!
Vieux Pané, dat is de typische combinatie van een rondborstige smaak en een heel zacht zuivel. Om de smaak echt te kunnen waarderen, haal je de kaas best een kwartier voor gebruik uit de koelkast. Je kunt ook de korst eten, die heeft een meer uitgesproken smaak.