De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
Van het meeste fruit kun je de schil eten. Er zitten vezels en voedingsstoffen in of vlak onder de schil. Het is dus gezond.
Een pit zit in het binnenste van diverse pitvruchten, zoals bij de appel en de peer. In de pit zit het eigenlijke zaad. De wand van de pit wordt gevormd door het endocarp.
En ook met het klokhuis van een appel wordt over het algemeen niks gedaan. Superjammer, want hiermee gaat soms wel 30% van de appel verloren, terwijl je het klokhuis ook prima kunt eten. Het bevat veel vezels en je kunt zo nog langer van je appel genieten.
Mocht dit je toch wat te ver gaan, dan zit je met het eten van een gewone appel zonder klokhuis ook al hartstikke goed. Appels zijn namelijk laag in calorieën en een grote bron van vezels. Daarnaast zitten er veel antioxidanten in, net als veel vitamine C, A en B.
Appel- en perenpitten bevatten ook amygdaline, maar in zeer kleine hoeveelheden. Je zou een grote hoeveelheid geplette pitten moeten eten om een toxische dosis te bereiken. Als je het klokhuis van je appel eet, is er geen probleem. Kersen-, pruimen- en perzikpitten bevatten hogere doses amygdaline.
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
Het klokhuis bevat ook nog eens vitaminen en mineralen, waaronder vitamine C en kalium, die bijdragen aan een gezond immuunsysteem, hartfunctie en het reguleren van je bloeddruk. Kortom, je zou gek zijn om zo'n gezond stuk fruit weg te gooien.
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Kan gebeuren, maar kan dat kwaad? Stickers op appels zijn in ieder geval niet eetbaar, zegt Tim Kievits van fruittelerscoöperatie FruitMasters. ,,Alle bestanddelen zijn voedselveilig, maar niet eetbaar. Maar als je er per ongeluk eentje opeet is er niks aan de hand want je lichaam zal de sticker vanzelf uitscheiden.”
De zaden in een appel bevatten een kleine hoeveelheid cyanide, wat in theorie dodelijk kan zijn. Van één appelzaadje zul je niet doodgaan, maar er is ooit iemand overleden na het eten van 250 appelpitten.
Waar zitten cyanogene glycosiden in? Cyanogene glycosiden zitten in bijvoorbeeld vlierbessen, lijnzaad, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave). Deze plantengifstoffen zitten ook in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen, kersen en in de pitten van appels en peren.
Je kunt de pitjes helemaal eten, alleen de vliezen van de kamers die de zaadjes van elkaar scheiden niet. Let wel even goed op: het sap van het vruchtvlees en van de schil geeft vlekken die niet meer te verwijderen zijn.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals 'fruit wordt slecht verteerd' en 'fruit gist of rot in de darmen'. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Populair. Appels worden in Nederland het meest gegeten van alle fruitsoorten. Per dag eten we gemiddeld 28 gram appel. Het advies is om dagelijks minimaal 2 stuks fruit te eten, wat neerkomt op 200 gram per dag.
Geen zorgen, er is een verschil tussen gewone stickers en stickers die op fruit worden gebruikt. Dat heeft alles maken met voedselveiligheid. De lijm die wordt gebruikt voor de stickers op appels en peren is gemaakt van zetmeel, en is dus gewoon veilig om te eten.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen. We adviseren je om 2 stuks fruit per dag te eten.
Als de vrije fructose niet wordt opgenomen hebben we een malabsorptie en komt deze in de dikke darm terecht. Daar wordt de fructose dan vergist door de bacteriën waardoor waterstof- en methaangas vrijkomt. Hierdoor krijgt men klachten van opgeblazen gevoel, krampen, pijn, winderigheid en diarree of constipatie.
Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het is beter om de appelpitten niet door te slikken. Dat geldt overigens ook voor pitten van peren en abrikozen. Maar ook van steenvruchten als pruimen, kersen en perziken. De pitten bevatten gifstoffen die in ons lichaam omgezet worden in cyanide (blauwzuur).
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Rode appels komen opnieuw als winnaar uit de bus, met hogere niveaus van quercetine in vergelijking met groene appels. In een rode appel zit er tot 480 milligram per kilogram, bij een groene tot 250 milligram. Uit onderzoek blijkt dat quercetine ontstekingsremmende en hartbeschermende eigenschappen heeft.
Een appelzaadje weegt rond de 0.7 gram. Nu weet je gelijk ook hoeveel ongeveer een gram is. In een appelzaadje zit dus 0.7 keer 0.7, ongeveer een halve milligram cyanide. Dat maakt 157 appelzaadjes genoeg , om een gemiddelde Nederlandse volwassene te vellen.
Appels zijn een heerlijke traktatie voor honden. Ze bevatten vitamine C, vezels en antioxidanten die het immuunsysteem van je hond kunnen versterken. Het is echter belangrijk om de appel in kleine stukjes te snijden en de zaden en de kern te verwijderen, omdat deze giftig kunnen zijn voor honden.