Wie mag gebruikmaken van de RVU-regeling? Alle werknemers die maximaal 36 maanden (of minder) voor hun AOW-leeftijd staan, mogen gebruikmaken van de regeling. De hoogte van de uitkering is onafhankelijk van het oorspronkelijke inkomen, arbeidsverleden en/of fulltime of parttime dienstverband.
Onder een operationele functie vallen: chauffeurs, medewerkers logistiek en magazijn, heftruckchauffeurs, kraanmachinisten, koeriers, verhuizers en medewerkers werkzaam in de technische dienst. De hoogte van de RVU- uitkering is het bedrag dat geldt voor het jaar van deelname.
Werkgever niet verplicht tot RVU, tenzij er een cao-afspraak is. Elke werknemer kan in principe naar zijn werkgever stappen voor de Regeling voor Vervroegde Uittreding, om eerder met pensioen te gaan. Maar als er geen cao-afspraak ligt mag een werkgever weigeren, benadrukt Bangma.
In het Akkoord over de Cao Rijk 2022-2024 zijn afspraken gemaakt over een tijdelijke RVU (Regeling voor Vervroegde Uittreding) omdat de fiscale boete hierop tijdelijk is versoepeld. Als je aan de voorwaarden voldoet, heb je recht om deel te nemen aan de RVU-regeling die in de cao komt te staan.
Je vraagt de RVU zelf aan. Hierbij kan jouw werkgever jou ondersteunen met de benodigde informatie. Om de RVU aan te vragen vul je bepaalde formulieren in. Deze lever je in bij de vakbond, jouw werkgever of bij een specifieke organisatie voor jouw branche.
Wie mag gebruikmaken van de RVU-regeling? Alle werknemers die maximaal 36 maanden (of minder) voor hun AOW-leeftijd staan, mogen gebruikmaken van de regeling. De hoogte van de uitkering is onafhankelijk van het oorspronkelijke inkomen, arbeidsverleden en/of fulltime of parttime dienstverband.
RVU Regeling voor 64-plusser
U mag de RVU 3 jaar voor AOW-datum laten ingaan. Dit betekent dat u in 2023 64 jaar of ouder moet zijn om gebruik te maken van de RVU-Regeling. U wordt op 1 juli 2023 64 jaar. Dan is uw AOW-datum 3 jaar later, namelijk 1 juli 2026 (67-jarige leeftijd).
Werkgevers mogen sinds 1 januari 2021 tot ruim €22.000 per jaar meebetalen aan het vroegpensioen van werknemers, die tot drie jaar voor hun AOW-leeftijd zitten. De fiscale boete (RVU-heffing) is door het pensioenakkoord geschrapt, maar werkgevers zijn niet verplicht om mee te betalen.
Uw werkgever kan dit niet weigeren. Ook mag uw aansluiting niet afhankelijk worden gemaakt van een bijkomende beslissing van uw werkgever of de pensioeninstelling. Dit kan een verzekeringsonderneming of een pensioenfonds zijn.
Maakt een medewerker gebruik van de RVU, dan stopt uw medewerker met werken en stopt ook de pensioenopbouw. Binnen de huidige wet- en regelgeving is het niet mogelijk om de pensioenopbouw vrijwillig voort te zetten. Ook de bescherming tegen de risico's van arbeidsongeschiktheid en overlijden is niet van toepassing.
Vakbonden en werkgeversorganisaties bepalen samen welke werknemers in aanmerking komen om eerder te stoppen met werken. En wie in aanmerking komt voor een zogeheten Regeling voor vervroegde uittreding (RVU). De overheid bepaalt niet wat zwaar werk is. Zwaar werk is voor iedereen anders.
Wanneer kan ik mij aanmelden voor de RVU? Je kunt je 3 tot 6 maanden voor de start van de uitkering aanmelden voor de RVU.
Maar doordat uw pensioen eerder ingaat, wordt de uitkering een stuk lager. U moet namelijk langer rondkomen met uw pensioengeld. Ook heeft u minder jaren waarin u het pensioen opbouwt. Bij pensionering voor de AOW-leeftijd is bovendien een hogere fiscale inhouding van toepassing dan bij pensionering na de AOW-leeftijd.
Als je vervroegd met pensioen gaat, stop je met werken voor je de AOW- of pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Wanneer dat moment komt, bepaal je zelf. Wel moet dit financieel haalbaar zijn. Je wilt natuurlijk wel een bepaalde levenstandaard behouden, als je besluit te stoppen met werken.
De pensioenhervorming voorziet niettemin dat iedereen die 42 jaar gewerkt heeft op vervroegd pensioen zal kunnen vanaf 60 jaar, maar de wet is nog niet gestemd. Los daarvan zijn er afwijkingen mogelijk als je heel lang gewerkt hebt of als je een speciaal statuut hebt (bijvoorbeeld rijdend personeel van de NMBS).
Ja, je mag bijverdienen als je met brugpensioen of vervroegd pensioen bent.
“Maar gaat u eerder met prepensioen, en wilt u daarna toch weer gaan werken, dan loopt u het risico de Belastingdienst achter u aan te krijgen. Die kan dan torenhoge belastingaanslagen opleggen, waardoor een groot deel van uw pensioen eigenlijk verdampt.
Deze fiscale boete op eerder stoppen met werken is tijdelijk komen te vervallen. Werkgevers kunnen nu aan medewerkers, die binnen 3 jaar van hun AOW-leeftijd verwijderd zijn, een financiële bijdrage leveren van maximaal € 2.037 (bruto) per maand. Er is dan geen strafheffing verschuldigd.
Is het pensioen hoger dan de AOW?Dan is het raadzaam dat u de korting laat toepassen op uw pensioen in plaats van op de AOW. Dit geldt ook als u nog (deels) werkt en uw pensioen hoger is dan uw salaris.
Je krijgt per maand een uitkering uitbetaald. Dit maandbedrag is gemaximeerd op 1.847 euro bruto per maand. Als je laatstverdiende salaris minder is dan 1847euro bruto per maand, krijg je dat bedrag.
Kan ik eerder AOW krijgen? Nee, dat kan niet. In de Algemene Ouderdomswet staat wanneer de AOW ingaat. Dat is vanaf de AOW-leeftijd.
Zónder medische indicatie kan iedereen vanaf 61,5 jaar (die minstens 5 jaar werkzaam is in de sector) onder voorwaarden gebruik maken van de 80/90/100 regeling.
RVU staat voor Regeling Vervroegde Uitkering. Het gaat om een regeling die je recht geeft op een uitkering om de periode tot aan je pensioen en/of AOW te overbruggen. Als de fiscus bepaalt dat een regeling een RVU is, moet de werkgever over de uitkering een heffing van 52 procent betalen.