Onder de stevige maar eetbare korst van de Reblochon zit een intens romig en smeerbaar zacht zuivel met een diepe aromatische smaak die doet denken aan alpenweides en hazelnoten.
Bij zo goed als alle zachte kazen is de korst eetbaar. Voorbeelden zijn Camembert, Brie en verschillende schimmelkazen. Enkel wanneer de korst ook zwarte schimmel bevat, snij je die het best van je kaas. Gouda, Edammer en Emmentaler hebben vaak een plastic korst om te voorkomen dat de kaas tijdens het rijpen uitdroogt.
De korst van zachte kazen
De korsten van zachte Franse kazen zijn in de regel prima om in je mond te stoppen. Denk aan brie, camembert, triple-crèmekazen en frisse geitenkaasjes. De korst wordt namelijk natuurlijk gevormd tijdens het rijpingsproces, en is dus onderdeel van de kaas.
Ten derde heb je ook kazen met een natuurkorst (zoals Tomme de Savoie, roodflora als Benedictus of de Remeker Pril). Geen grote verrassing, maar ook dit soort natuurkorstkazen kun je gewoon in hun geheel opeten. Tot slot zijn er nog heel wat kazen die helemaal geen korst hebben, waardoor ze in hun geheel eetbaar zijn.
“Nee, die korst kun je ook niet eten. Dat is een coating om de kaas te beschermen.
De korst is een gewassen korst kaas, de dunne korst is leerachtig. In principe is de korst eetbaar, maar imitaties van de St.Paulin gebruiken wel plastic om de korst te beschermen. Saint Paulin is een zachte en vette kaas en daardoor niet zo gemakkelijk te snijden.
Vaak krijgen we de vraag of het bruine korstje van de rookkaas gegeten kan worden. Het antwoord is simpel: ja, je kunt het korstje van de rookkaas gewoon eten! Het bruine randje op de kaas ontstaat tijdens het rookproces op echt beukenhout. Hierdoor krijgt het korstje een volle smaak die perfect past bij de kaas.
De korst heeft wel een sterkere smaak. En veel kinderen moeten daar aan wennen. Toch is het zeker aan te bevelen om de korstjes te geven aan je kind. Korstjes stimuleren het kauwen en bovendien leer je zo je kindje van jongs af aan om ook de korstjes op te eten!”
Kazen zoals Parmezaan en Stilton zijn een harde kaassoort waarvan de korst gevormd wordt op een natuurlijke manier. Door het lange rijpingsproces kan de korst een uitgesproken smaak hebben: ze is eetbaar, maar zelden lekker.
Is dat ongezond? Antwoord: Om harde kazen zoals Goudse zit een plastic laagje waar vaak een schimmelwerend middel, meestal natamycine (E235) in zit. Dit plastic kan beter niet opgegeten worden, de korst eronder kan wel zonder problemen worden gegeten.
Voordat de kaas rijpt, wordt op sommige kazen - in ieder geval de meeste Hollandse kazen - een geel laagje aangebracht, om te beschermen tegen schimmels en bacteriën. "De gele coating is een soort plastic, polyvinylacetaat om precies te zijn", vertelt Thom Huppertz, hoogleraar zuivel aan de Wageningen Universiteit.
Korst voor soepen en stoofjes - Tot slot: bewaar altijd de korst van een stuk Grana Padano in de vriezer en laat trekken in soepen, stoofpotten en zelfs risotto. De korst geeft namelijk nog hartstikke veel smaak af!
Denk aan zachte soorten zoals een roquefort, sommige soorten brie of camembert. Maar ook hardere soorten zoals een appenzeller of emmentaler kan van rauwe melk gemaakt zijn. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.
Kaaskorsten horen bij het restafval. Het oranje laagje, dat vaak om harde kazen zit, is gemaakt van plastic en een antibacterieel middel.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Om te weten of je stuk kaas nog goed is, zijn geur, kleur en smaak de beste kenmerken om in de gaten te houden. ,,Zie je heel veel schimmelgroei op een zachte kaas, dan kan je hem het beste weggooien”, tipt de kaaskenner.
Aan de buitenkant van het stuk kaas bij jou in de koelkast zit een oranje laagje.Dat is een plastic coating die de kaas beschermt tegen schimmels en uitdroging. Niet om op te eten dus!
De kaas is gemaakt van koemelk, heeft een gewassen korst en combineert een complex aroma met een zachte textuur. De korst is perfect eetbaar en lekker met een gewoon stukje brood of gebruikt als hoofdingrediënt in een tartiflette of bij een gratinschotel!
Maar een harde kaas, zoals Goudse of Parmezaanse, met wat schimmel hoef je niet meteen weg te gooien. Meestal groeit de schimmel alleen aan de buitenkant. Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten.
De korst heeft wel een sterkere smaak. En veel kinderen moeten daar aan wennen. Toch is het zeker aan te bevelen om de korstjes te geven aan je kind. Korstjes stimuleren het kauwen en bovendien leer je zo je kindje van jongs af aan om ook de korstjes op te eten!
Ja, die lekkere krokante korst heeft een sterkere smaak en geeft een ander gevoel in je mond, maar het zachte kruim binnen in je broodje is even gezond. Logisch, want korst en kruim zijn gemaakt van hetzelfde deeg. Bij het bakken gaan er geen voedingsstoffen verloren, dus de voedingswaarde blijft dezelfde.
Als zich toch een korstje heeft gevormd, weersta dan aan de verleiding om te krabben. Het korstje beschermt de wonde tegen bacteriën en bijgevolg ook infecties. Door het korstje er elke keer af te krabben, krijg je een (groter) litteken.
Maar als je echt de gezondste keuze wilt maken kun je het beste kiezen voor de biologische variant. Aan biologische kaas zijn geen kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Wanneer je graag wat minder vetten binnen wilt krijgen kun je het beste kiezen voor een jonge kaas of een 30+ kaas.
Vaak wordt de brie (nog koud) op een plank gelegd en er wordt een pak toastjes opengetrokken.Brie op het toastje en klaar. Lekker jazeker, maar met minimale inzet wordt hetzelfde stuk brie heerlijk. Haal de hapjes een kwartiertje voor het serveren uit de koelkast om optimaal van de smaak te kunnen genieten.
Om een korst van kaas te verwijderen is nog een methode zeer geschikt. Verwarm de korst boven een gaspit gedurende vijf seconden en bewegend zodat de gehele korst wordt verwarmt. Daarna is deze heel gemakkelijk te verwijderen.