“Gewoon” stof is geen probleem voor gezonde mensen. Als ruimtes echt extreem stoffig zijn en u daar veel tijd doorbrengt, is het mogelijk dat het lichaam dit niet meer goed kan verwerken. Astma of allergieën liggen dan op de loer. Teveel stof kan zulke(long)aandoeningen ook verslechteren.
Deze minuscule fijnstofdeeltjes zijn allesbehalve onschadelijk voor de gezondheid. Het gaat om onder andere pollen, mijtuitwerpselen, bacteriën en schimmelsporen. Deze deeltjes kunnen doordringen tot diep in onze longen en de luchtwegen irriteren.
Hinderlijke stoffen zijn niet per se schadelijk, maar wel erg vervelend. Dit is stof van een materie die niet schadelijk is voor je gezondheid, maar wel kan zorgen voor irritatie aan de ogen, huid en luchtwegen.
Het inademen van stof kan leiden tot gezondheidsklachten. Wat begint met onschuldig lijkende klachten als prikkeling van de luchtwegen, niezen en hoesten, kan overgaan in ernstiger en chronische klachten als bronchitis, benauwdheid, astma of een verminderde longcapaciteit.
Welke schade kan stof veroorzaken? Stof veroorzaakt doorgaans schade aan de longen en het ademhalingsstelsel, maar sommige soorten stof kunnen ook kanker veroorzaken. De voornaamste aandoeningen wegens inademing van gevaarlijk stof zijn: Goedaardige pneumoconiose.
“Gewoon” stof is geen probleem voor gezonde mensen. Echter als ruimtes echt extreem stoffig zijn en u daar veel tijd doorbrengt, is het echter mogelijk dat het lichaam de hoeveelheid stof niet meer goed kan verwerken. Astma, allergieën of andere longaandoeningen liggen dan op de loer of ze verslechteren.
De grootste boosdoener in de doorsnee slaapkamer zijn de huisstofmijten. Ze voeden zich met huidschilfers, haarresten en nagelresten en leven het liefst in vochtige, warme plaatsen. Zoals je kan verwachten, leven er dus honderdduizenden in jouw matras, hoofdkussen, dekbed en donsdeken.
De slaapkamer
Stofzuig je kamer regelmatig. Ook onder het bed! Daar hoopt zich gemakkelijk stof en viezigheid op, zonder dat je het ziet. Haal minimaal een paar keer per jaar je matras en lattenbodems volledig uit het bed.
Een te grote hoeveelheid fijnstof in huis kan verschillende oorzaken hebben. Onvoldoende luchtverversing, vochtproblemen of een schimmel kunnen allemaal zorgen voor een hogere concentratie. Door elke dag bewust om te gaan met dagelijkse dingen kan je de hoeveelheid fijnstof al snel verminderen.
Chemische stoffen kunnen gevaarlijk zijn voor mensen en het milieu. Hoe groot dat risico is, hangt af van de stof zelf. Maar het hangt ook af van hoe vaak en met hoeveel van de stof mensen en het milieu in contact komen. Het RIVM doet onderzoek naar de risico's van stoffen en adviseert over normen voor stoffen.
Een stoflong ontstaat door inademing van stofdeeltjes zoals steenstof, metaaldeeltjes en asbest. De ziekte komt vooral voor bij mensen die in een stoffige omgeving werken, zoals mijnwerkers, metaalarbeiders, steenhouwers (silicose), bouwvakkers of bij mensen die vroeger veel met asbest hebben gewerkt (asbestose).
Gezondheidsrisico's van te veel stof
Micro-organismen zoals bacteriën en schimmels gedijen op stof en kunnen bewoners ziek maken. Bovendien kunnen de kleinste deeltjes, fijnstof genoemd, schade aanrichten in de longen en luchtwegen, vooral bij mensen met reeds bestaande luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekten.
Ultrafijnstof en roet zijn het meest schadelijk voor de gezondheid. Deze dringen het makkelijkst door tot diep in de longen, blijven daar zitten en richten schade aan. Dit is een gevaar voor gezonde en ongezonde longen. Ze dringen door tot in de bloedbaan waardoor je gevaar loopt op hart- en vaatziekten en dementie.
Diep in de longen kunnen de kwartsstofdeeltjes bindweefselvorming veroorzaken. Dat wordt longfibrose of ook wel stoflongen (of silicose) genoemd. Het longweefsel kan dan minder zuurstof opnemen en wordt minder elastisch. Dat kan betekenen dat bij inspanning kortademigheid en benauwdheid optreden, en pijn op de borst.
Langdurige blootstelling aan fijn stof
Longkanker en chronisch, obstructieve longziekte (COPD), vermindering van de longfunctie, verergering (en ontstaan) van astma (vooral bij kinderen), toename van luchtwegklachten zoals piepen, hoesten en kortademigheid.
Luchten: zet minstens een keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. U kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Zorg voor een constante toevoer van frisse lucht in de slaapkamer, bijvoorbeeld door een klein bovenraampje of ventilatierooster open te zetten. Daarnaast is het belangrijk om de slaapkamer dagelijks goed te luchten door even een raam wijd open te zetten. Ook in de winter! Huisstofmijten zijn gek op vochtige plekjes.
U kunt stof uit de lucht halen door het gebruik van een goede luchtreiniger. Deze zorgt voor een schone en gezonde lucht. Luchtreinigers filteren door geavanceerde filtertechnieken het stof uit de lucht, waardoor u weer rustig kunt ademhalen. Onze luchtreinigers zijn uitgerust met een ionisator en HEPA filter.
Zorg dat je zelf niet in contact komt met de gevaarlijke stof. Probeer te voorkomen dat iemand nog verder aan de gevaarlijke stof wordt blootgesteld. Bel of laat 112 bellen: Als het slachtoffer suf wordt of buiten bewustzijn raakt.
In voeding kunnen schadelijke stoffen zitten. Bijvoorbeeld dioxines, zware metalen en schimmelgifstoffen kunnen slecht zijn voor je gezondheid. Dergelijke stoffen brengen de voedselveiligheid in Nederland zelden in gevaar. Er zijn strenge wettelijke normen en regels die ervoor zorgen dat je niet te veel binnenkrijgt.
Hoesten komt meestal door rook, stof of verkoudheid. Door te hoesten maakt u uw luchtpijp, keel en longen schoon. Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken.