Is Croma geschikt voor het bakken van zoete keuken recepten zoals een cake, appeltaart of koekjes? Croma is dé specialist voor het bereiden van vlees. Voor het bereiden van zoete keuken recepten kunt u het beste gebruik maken van producten van bijvoorbeeld Blue Band, Becel of Bertolli.
Margarine of Croma. Is beide geschikt om in te bakken. Alleen denk ik dat margarine een romigere smaak geeft.
Een smeuïg eindresultaat
“Al kan bakboter eventueel ook nog. Het verschil in die soorten boter is vooral het smeltpunt. Een goede roomboter heeft een laag smeltpunt. Margarines die speciaal gemaakt zijn voor het bakken van een cake hebben dat bijvoorbeeld ook.”
Croma bakken en braden pakje bevat 98% plantaardige olien en vetten. Croma is van nature gezond, omdat het rijk is aan goede onverzadigde vetten.
Vlees bak je in Croma. Croma is de expert voor het bakken en braden van alle soorten vlees.
Een jus bereiden gaat heel makkelijk en snel: smelt in een steelpannetje op een laag vuur een kwart pakje Croma Smeltjus, roer er 200 ml water bij en laat de jus – nog steeds op een laag vuur – even pruttelen tot je een heerlijke jus overhoudt!
Blue Band Iedere Dag is perfect om je dagelijkse maaltijd van aardappelen, groente, vlees of vis mee te bereiden. Het heeft een milde smaak en spettert niet in de pan. Vergelijk het eens met olie, je merkt meteen verschil. Daarnaast kan je Blue Band Iedere Dag ook gebruiken voor het bakken van cakes en dergelijke!
Kan ik ook kip of aardappeltjes in Croma Mild met Olijfolie bakken? Croma Mild met Olijfolie is bij uitstek geschikt voor braden en roerbakken van vlees en kip. Voor het bakken van aardappeltjes kunt u het beste kiezen voor een andere vloeibare variant, zoals Becel Keuken of Blue Band Vloeibaar.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Bakken met andere soorten boter kan, maar geeft niet hetzelfde resultaat. Roomboter geeft door het hoge vetpercentage veel smaak en een heerlijk smeuïg resultaat. Kies als het kan voor biologische (gras)boter en geniet van de lekkerste baksels.
Een compacte cake kan meerdere oorzaken hebben. Een eerste is teveel vocht, bijvoorbeeld van melk, eieren of boter. Een cake kan dan niet goed gaar worden en rijzen, dat zorgt voor een compact resultaat. Nog een reden is een te luchtig beslag.
Een cake of taart kan inzakken, wanneer je de oven te vroeg opent.Dit komt omdat je baksel de warmte nodig heeft om te rijzen en stevig te worden. Als je de oven opent verstoor je dit proces, omdat er dan koude lucht bij komt. Daarnaast is de temperatuur beslissend voor hoe het baksel uit de oven komt.
Wacht een paar minuutjes en dan is je boter binnen no time op kamertemperatuur. Warm de boter op in de oven (let op: dus niet in de magnetron).Zet de oven op de voorverwarm stand en doe de boter daarna 7 minuten in de oven. Ook met dit trucje krijg je de boter snel zacht genoeg voor gebruik.
Het is bij het bakken van een taart mogelijk om zowel gezouten als ongezouten boter te gebruiken. Toch wordt er bij het bakken van een zoete taart vaak aangeraden ongezouten boter te gebruiken.
Het bakken met vloeibare margarine is sneller, omdat je geen roomboter hoeft te smelten of op kamertemperatuur hoeft te brengen. Daarbij mengt het gemakkelijk en geeft het een heel luchtig beslag. Een cake bereid met bijvoorbeeld Becel vloeibaar is bovendien een verantwoorder alternatief*.
Er is nog een manier om je cholesterol te verlagen, namelijk met plantensterolen. Dit zijn plantaardige stoffen die je cholesterolgehalte naar beneden brengen. De boter van Becel ProActiv zijn rijk aan plantensterolen, waardoor je cholesterol actief omlaag wordt gebracht. Zo blijf je zorgeloos smeren.
Tegenwoordig bestaat het voor 97% uit plantaardig vet en oliën, en verder onder meer uit zout, droge melkbestanddelen, smaakversterkers (E621, E627, E631), emulgator, aroma en kleurstof. Een van de smaakversterkers is mononatriumglutamaat.
Als je harde frituurvetten gebruikt zoals Ossewit, dan krijg je meer verzadigd vet binnen. Mogelijk kan te veel verzadigd vet in de voeding het risico op hart- en vaatziekten verhogen.
Waarom Croma? Geeft je vlees een karakteristieke smaak, daarom lekkerder. Schroeit het vlees direct, daarom blijft het mals. Geeft het vlees een bruine kleur, daarom mooier.
Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden. "In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten.
Zodra Croma begint te bruinen, kan het vlees in de pan. Bewaren: Koel bewaren.Kan ongeopend buiten de koeling bewaard worden.
Ook Blue Band blijft bestaan, maar wordt nu elders gemaakt. Upfield concentreert zich op plantaardige alternatieven op boter en room. Het Blue Band brood, de fruit en groente spreads en de Blue Band hazelnootpasta verdwijnen uit het assortiment. De nieuwste loot aan de Blue Band-stam is de Blue Band Roombeter.
Unilever stapt uit de productie van margarine en ander smeerbaar broodbeleg. Dat betekent dat merken als Becel, Blue Band, Bona en Zeeuws Meisje in de etalage gaan. Het is een van de maatregelen die het was- en voedingsmiddelenconcern treft om winstgevender te worden.
Ik vind cake met roomboter persoonlijk het lekkerste, al wordt een cake op basis van margarine meestal minder zwaar. Daarom gebruiken sommigen een deel roomboter en een deel margarine. Als je margarine gebruikt, kies dan altijd de variant voor bakken en braden. Smeerboter bevat te veel water voor gebak.