De schil wordt er eerst vanaf gehaald, waarna de nibs worden geroosterd vervolgens kun je deze cacao nibs gebruiken om allerlei soorten chocolade te maken. Je kunt de chocolade nibs ook gebruiken om te smelten zodat je vloeibare cacao krijgt. Dit kan dan weer verwerkt worden in allerlei gerechten.
Strooi wat cacaonibs over je smoothiebowl, warme havermout of overnight oats of meng ze door je yoghurt. Maak je zelf ijs of nicecream (ijs gemaakt van bevroren bananen), dan is een handje cacaonibs erdoor een hele fijne, straciatella-achtige toevoeging (extra lekker met wat muntblaadjes of -extract natuurlijk).
Het is puur, rauw, een superfood en heeft een echte chocoladesmaak. En daarom is het een veel gezondere keuze dan pure chocolade! Met het eten van de cacaonibs heb je alle voordelen die je ook hebt als je pure chocolade eet, maar dan zonder de suiker, melk en andere toevoegingen.
Minder mineralen en vezels
Ook minder dan de helft ten opzichte van cacaopoeder wat betreft vezels en mineralen. Cacaonibs bevatten dus een dubbele hoeveelheid kilocalorieën & veel minder vezels en mineralen dan cacaopoeder, en geen noemenswaardige hoeveelheden goede vetzuren en vitamines.
Cacaopoeder is net als heel wat andere poeders eigenlijk onbeperkt houdbaar.
Hoeveel gram cacao poeder zou je op een dag moeten eten? Er wordt aangeraden om zo'n 20 gram per dag te eten. Eet je een stuk chocolade? Kies dan, zoals al gezegd, voor een reep met minstens 70% cacao, omdat alle voordelen van rauwe cacao daarin nog voldoende aanwezig zijn.
Er zitten 27 kilocalorieën in 1 eetlepel (7 gram) cacaopoeder. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'cacaopoeder'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het zijn gedroogde en gefermenteerde stukjes cacaobonen. De textuur van onze rauwe cacao nibs lijkt op dat van geroosterde koffiebonen. Ze hebben een diepe chocolade smaak die het best beschreven kan worden als een beetje bitter en nootachtig.
Chocolade is een mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. De stoffen theobromine en cafeïne in chocolade hebben een opwekkend effect, maar dat is zwakker dan het effect van koffie. Chocolade bevat ook stoffen die de stemming kunnen verbeteren, maar in zo'n lage concentratie dat het effect niet meetbaar is.
Reeds in talrijke onderzoeken, waaronder verschillende meta-analyses, heeft men het verband tussen cacao en diabetes onderzocht. Verschillende van deze opvolgonderzoeken tonen aan dat chocolade de kans op diabetes verkleint of dat cacao een positief effect heeft op het ziekteverloop bij diabeten.
Rauwe chocolade, ook wel raw chocolate genoemd, is gemaakt van cacaobonen die niet of slechts minimaal (bij een temperatuur onder de 40 graden Celsius) verhit zijn. Ter vergelijking: bij de productie van 'gewone' chocola worden de cacaobonen gebrand, waarbij de temperatuur oploopt tot maar liefst 150 graden.
Cacaopoeder bevat cafeïne. Afhankelijk van de mate van fermentatie en soort boon varieert het percentage cafeïne tussen de 0.1 en 0.5%. Cacaopoeder die gemaakt is van goed gefermenteerde bonen uit Afrika bevat over het algemeen zeer weinig cafeïne: 0.1% of minder.
De criollo cacaoboon wordt ook wel de koningin van de cacao genoemd vanwege de hoge kwaliteit en delicate smaak. De rauwe cacao producten zijn 100% zuiver en onverhit en biologisch geteeld. Klik hier door naar de beste rauwe cacao producten van Puur & Fit.
Waar kun je rauwe cacao voor gebruiken
Zo is het een heerlijke en gezonde toevoeging van je smoothie, yoghurt of kwark en kun je er ook lekker mee bakken. Door het bakken en de verhitting, verliest de rauwe cacao wel een aantal goede voedingsstoffen. Rauwe cacao is ook verkrijgbaar in de vorm van cacaonibs.
Cacaonibs, (ook wel: grué de cacao) zijn de oervorm van chocolade. Na het plukken, fermenteren drogen en roosteren worden de cacaobonen gekraakt en ontdaan van hun schil. Wat overblijft zijn cacaonibs. Hiervan kan in principe direct chocolade worden gemaakt.
Bij Holland & Barrett vind je altijd jouw favoriete rauwe cacao. Zo hebben we rauwe cacaopoeder in ons assortiment, ideaal voor in je smoothie. Ook hebben we rauwe cacaovlokken in ons assortiment, deze kun je bijvoorbeeld over je kwark strooien. Genoeg mogelijkheden dus om deze superfood te gebruiken!
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
Het is echt geen fabeltje dat vrouwen rondom de menstruatie meer zin hebben in chocolade. Als we chocolade eten, wordt er dopamine aangemaakt en voelen we ons tijdelijk gelukkiger. Ook zorgt chocolade ervoor dat we meer zin in seks krijgen. Een goede reden om vaker chocolade te eten dus.
De conclusie is dat chocolade wel degelijk invloed heeft op je hersenen. Het zorgt ervoor dat je cognitieve vaardigheden verbeteren, het maakt je alerter en laat je goed voelen. Waardoor je dus ook een beter humeur kan krijgen. Ook heeft chocolade een belangrijke werking als antioxidant tegen vrije radicalen.
Hoeveel gram cacao poeder zou je op een dag moeten eten? Er wordt aangeraden om zo'n 20 gram per dag te eten. Eet je een stuk chocolade? Kies dan, zoals al gezegd, voor een reep met minstens 70% cacao, omdat alle voordelen van rauwe cacao daarin nog voldoende aanwezig zijn.
De poeder die uit de cacaoboon komt is de puurste vorm van rauwe cacao en draagt de meeste gezondheidsvoordelen en voedingstoffen. Het is een van de beste superfoods uit de natuur!
LoveChock is verkrijgbaar bij Marqt, Ekoplaza, verschillende biowinkels en ook gezonde caféetjes verkopen het soms. Online koop je het in de webshop van CHOCOdelic. Nog een groentje op het gebied van rauwe chocolade?
Pure cacao is erg gezond. Cacao bevat namelijk vele honderden bioactieve stoffen, waarvan er een heleboel over heilzame en stimulerende eigenschappen beschikken. Hierbij valt te denken aan fytonutriënten, aminozuren, vetzuren, (co)vitamines, macromineralen, spoorelementen, (co)enzymen en neurotransmitters.
Nederlandse cacao is anders dan cacao van buitenlandse merken. Wij hebben met chocolade producenten als van Houten, Blooker en Droste onze eigen bewerkingsprocessen ontwikkeld en onze cacao staat in de V.S. dan ook bekend als “Dutched cocoa”. Er zijn twee soorten cacao, de natuurlijke rauwe cacao en de Dutch process.
Cacaopoeder is een product afkomstig van de vrucht (cacaoboon) van de cacaoboom (Theobroma cacao). Het is een bruin poeder dat enigszins vettig aanvoelt en moeilijk oplosbaar is in water. Het wordt gebruikt voor truffels, als smaakstof en ter decoratie.