Het kan van zowel rauwe als gepasteuriseerde melk gemaakt zijn. Het is de perfecte combinatie van mozzarella met verse room! Een echte delicatesse uit Italië die smelt op je tong.
Producten van rauwe melk
Kazen die wel nog regelmatig van rauwe melk worden gemaakt zijn onder andere camembert, Roquefort, burrata en Brie de Meaux.
Burrata kan je veilig eten als je zwanger bent. Deze romige mozzarella wordt in Nederland vrijwel altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De melk wordt voor gebruik tot meer dan 70°C verhit, waardoor eventuele schadelijke bacteriën worden bestreden.
Denk aan basilicum, burrata met geroosterde tomaat, gedroogde ham of rucola. Iets knapperigs, zoals pistachenoten of hazelnoten, past ook goed bij burrata. In de zomer kun je de kaas serveren met rijp fruit, zoals in deze vijgensalade met burrata, nectarine of perzik.
Simpel gezegd is burrata een mozzarella gevuld met een mengsel van room en wrongel. Vandaar dat de binnenkant altijd zo mooi uit de kaas loopt als je hem aansnijdt.
Mozzarella en burrata zien er ongeveer hetzelfde uit en zijn dus allebei Italiaanse verse kazen. Burrata bestaat gedeeltelijk uit mozzarella en daar word nog room en wrongel aan toegevoegd. Om het te maken wordt er van mozzarella een soort zakje gemaakt en daaraan wordt room toegevoegd.
Eet het in een simpele salade, met een stukje brood en wat olijfolie of laat de kaas smelten in een heerlijke pasta. Let wel op: burrata is vers het allerlekkerst en beperkt houdbaar. Maar dat is eigenlijk geen probleem, want zo'n onweerstaanbaar kaasje kan je echt niet laten staan. Lekker koken met burrata?
Burrata is een verse kaas, die gemaakt is van mozzarella en room. De binnenkant is heerlijk romig en dat is geweldig in combinatie met frisse cherry tomaatjes. Toegegeven: Er is redelijk veel vet in de kaas en is daardoor niet de 'gezondste' keuze.
Houdbaarheid (bewaaradvies)
Burrata bewaren volgens voorschrift op de verpakking. Eenmaal geopend, al dan niet aangesneden binnen hoogstens twee dagen consumeren. Altijd in de koelkast bewaren (maximaal 4°).
Burrata is bij uitstek 'vers' en dus beperkt houdbaar; binnen de twee à drie dagen moet de kaas geconsumeerd worden. Denk eraan: hoe verser, hoe lekkerder! Het kaasje wordt vaak gewikkeld in de beestachtige bladeren van een lokale plant, de 'witte affodil' (asphodelus albus).
Burrata tijdens de zwangerschap
Burrata wordt op ongeveer dezelfde manier gemaakt als mozzarella, maar is altijd van koemelk. Als de melk is verhit kun je burrata eten tijdens de zwangerschap.
Controleer of de mozzarella gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
Er zijn echter wel kazen die gemaakt worden van rauwe melk, zoals bijvoorbeeld Brie de meaux, boerenkaas, Camembert au lait cru, Roquefort of Reblochon kaas. Het hangt echter van de bereidingswijze af of bepaalde bacteriën verder uit kunnen groeien in deze kazen.
Brie is een Franse kaas die wordt gemaakt van koemelk. De brie de je koopt in de Nederlandse supermarkt is gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Hoe kan je het vervangen? Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is de burrata in geen velden of wegen te bekennen. Je kunt het product eventueel vervangen door gewone mozzarella of buffelmozzarella, al zal het resultaat dan iets afwijken (minder romig).
Op het etiket van de kaas staat dan altijd 'gepasteuriseerd'. Het proces van pasteuriseren dient ervoor om bepaalde bacteriën, waaronder listeria, onschadelijk te maken. In de supermarkt bestaat het merendeel, dan al niet alle kazen uit deze gepasteuriseerde variant.
Door de zachte textuur is mozzarella geen ideaal product om in te vriezen. Tijdens het invriesproces wordt het vocht uit de kaas onttrokken, ook wel bekend als schiften, waardoor er een slap of kruimelig geheel kan ontstaan. Daarom kun je beter bewerkte mozzarella in plaats van verse buffel mozzarella invriezen.
Burrata, of 'burratina', is een zeer romige kaasspecialiteit uit Puglia, gemaakt van 100% koemelk. Het wordt gemaakt met een groter aandeel room, wat de kaas rijker en smeuiïger maakt dan mozzarella. Burrata wordt doorgaans koud gegeten, in een salade of als deel van een selectie antipasti (hapjes, voorgerecht).
Burrata kopen kun je dus het beste bij het Hollands kaashuis doen! De verse burrata wordt geleverd in een bakje met vocht wat gebruikt is bij de bereiding van de kaas.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
De aanduidingen 10+, 20+, 30+, 40+,45+, 48+, 50+, 60+ op de verpakking geven het vetgehalte aan. Magere kaas (10+, 20+ en 30+), bevat minder vet en meer calcium dan de vettere varianten. Het vet in kaas bestaat voor meer dan 60% uit verzadigd vet.
Magere kaas is relatief gezond als broodbeleg
Kaas is niet supergezond, maar bevat wel hoogwaardige wei-eiwitten en melkeiwitten. Kaas is dus alleen gezond als je het met mate eet. Neem bij voorkeur magere (20+ & 30+) kaas, want die bevat relatief weinig verzadigd vet.
Niet zuur, geen uitgesproken smaak. Braaf, kun je zeggen, maar wel lekker. Om de smaak wat intenser te maken, voeg je aan burrata wat zout toe.”
De burrata ziet eruit als een met de hand gevormde ronde zak van van 2 mm dik gesponnen deeg gevuld met een mengsel van room en stukjes van het gesponnen deeg. De vulling wordt stracciatella genoemd en is vaak ook los te koop.