Groenafval kunt u kwijt in uw eigen groene bak of u levert het gratis in bij de milieustraat. Veel mensen denken dat dit ook kan met zand, maar dat is niet het geval. Zand, grond, steen en ook steenpuin moet u betaald afvoeren.
Je kan zand gewoon brengen naar het grofvuil, of vuilverzamelplaats in uw gemeente. Daar wordt al het afval gesorteerd, Zand valt geloof ik onder bouw- en sloopafval, maar goed, daar wijzen ze je verder naar je juiste plek.
De kosten hiervoor liggen tussen de € 12,50 tot € 17,50 per m3. Dit is onder andere afhankelijk van het transport.
Bij de milieustraat kunt u zand en grond inleveren.
Zand en aarde: wegbrengen naar Afvalpunt
Zand en tuinaarde is geen tuinafval en halen we niet op. Het mag ook niet bij het gft of restafval.
Check eerst hoe diep de zandlaag is.
Die laag moet je sowieso losmaken voordat planten hierop kunnen groeien. Spit het zand er dan gewoon doorheen. Zo wordt de aarde meteen meer waterdoorlaatbaar en luchtig. Resultaat: een uitstekend plantbed!
Mik het oude speelzand niet in de container. Het hoort niet thuis in de groene container: deze is bedoeld voor afval wat kan composteren. Zandbakzand composteert niet. Kleine partijen kun je wegbrengen naar de milieustraat in je gemeente.
Zand komt meestal voor als sediment, hetgeen wil zeggen dat het zand is vervoerd door water of wind. Zo zijn van zand duinen, stranden, woestijnen en rivierbeddingen ontstaan. De korrels zijn meestal afbraakmateriaal van gesteenten, maar kunnen ook van organische afkomst zijn (schelpen, koraal).
Losse lading dient degelijk te worden afgedekt zodat er niets uit de aanhanger kan vallen. Dit betekent dat zand of lichte zaken die weg kunnen waaien bijvoorbeeld het beste worden afgedekt met een afdekzeil. Terwijl een aanhangernet al voldoende kan zijn bij het vervoer van enkele planken.
Veelgestelde vragen. Voor de afvoer of aanvoer van verontreinigde aarde moet u een beroep doen op een erkende ophaler. Sommige containerparken aanvaarden (samen met het bouw- en sloopafval of groenafval) wel beperkte hoeveelheden niet-verontreinigde aarde of teelaarde.
Bewaren en weggooien
Speelzand voor buiten is gewoon zand. Je kunt het als je kind er niet langer in speelt, uitstrooien in je tuin bijvoorbeeld. Speelzand voor binnen hoort bij het restafval. Ververs speelzand in ieder geval 1x per jaar.
Zelf grond wegbrengen
In veel gemeenten kunt u als particulier uw grond afvoeren naar de milieustraat. Dit is gratis of tegen een kleine vergoeding. Wanneer het gaat om grote hoeveelheden grond, is dit wel een tijdrovende klus.
Tip. (Tuin)aarde, zand, klei en graspollen mogen maar beperkt in de container voor het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop.
Met een verbouwing van een tuin komt vaak zwarte grond vrij, ook wel aarde of tuinaarde genoemd. Net als zand en aarde. Tip één: Het zand kan worden hergebruikt in je nieuwe tuin, maar als je het niet nodig hebt, kan het worden gedeponeerd in een grondafval container.
Zwart zand, ook wel tuinaarde of zwarte grond genoemd, is ongemengde grond dat vrij van puin is. Het wordt gebruikt voor ophoging en voor structuurverbetering.
Aanhangers, ladders & steigers
Open aanhangwagen voor de meest uiteenlopende toepassingen. Voorzien van koprek voor het vastzetten van lading. Ideaal voor transport van zand en grind tot een maximum van 1,5 m³. Dit komt overeen met een laag van circa 35 cm.
Sinds 1 januari 2007 is het verplicht om een aanhangwagennet of afdekzeil te gebruiken als je losse lading op je aanhanger vervoert. Een aantal voorbeelden van losse lading zijn tuinafval, stenen, puin, brandhout en zelfs zand. Er zijn natuurlijk nog legio andere voorbeelden te bedenken.
Grond is geen afvalstof, daarom kan je er niet mee terecht op het recyclagepark. Grote hoeveelheden grond of aarde kan je alleen verwerken in je eigen tuin of contacteer een privé-firma waar je de grond heen kan brengen of die een container plaatst.
Straatzand – Wit Zand
Veelal wordt met Wit Zand de term Straatzand bedoeld. De term wit zand geeft dan de zuiverheid van het zand aan. Het zand is gezeefd en daardoor vrij van vervuilingen als steentjes of schelpen. Door de samenstelling is het zand daarnaast voldoende waterdoorlatend en stabiliserend.
Toepassingen met Drainzand
Het laat zeer goed water door, blijft los maar is toch relatief voordelig in vergelijking met drainagegrind of andere materialen. Drainzand wordt ook gebruikt om kleigronden en andere zware grondsoorten te verschralen (luchtiger / losser te maken).
Kortom: er mag geen grote hoeveelheid grond worden vervoerd als de PFAS-waarde niet bekend is. Ben je van plan om meer dan 50m3 aan grond af te voeren of te verplaatsen? Dan hebt je als particulier te maken met PFAS en hebt je een plicht om het (digitaal) te melden bij Meldpunt bodemkwaliteit.
Dek de zandbak niet af met een plank of deksel. Het zand blijft hierdoor erg vochtig waardoor bacteriën en schimmels gaan groeien in het zand. Als de zandbak met een plank afgedekt wordt, zorg dan voor kieren of gaten in het deksel voor ventilatie.
Half uur in de oven op een graad of 150, gaat prima. Is het allemaal hartstikke dood en droog. Ik zou het ook gewoon een half uurtje op 150 graden in de oven zetten, dan weet je zeker dat het droog is. Anders een paar dagen uitspreiden op een krant onder de kachel.
Laat kinderen hun handen wassen na het spelen in de zandbak. Inspecteer de zandbak regelmatige op vervuiling. Vervang het zand wanneer er teveel vervuiling is. Vervang jaarlijks het zand van een niet afgedekte zandbak.