Kan ik aangetast voedsel nog eten? Ja.Producten met vriesbrandplekken zijn veilig voor consumptie.
Als je voedsel wilt eten dat is aangetast door vriesbrand, kun je de aangetaste delen wegsnijden en de rest gebruiken. Niettemin zal de algehele kwaliteit niet gelijk zijn aan die van de niet-vriesgebrande of verse tegenhanger (3).
Het ziet er dof uit
Het is heel eenvoudig, als je gekook eten te lang in de vriezer bewaart, verliest het zijn felle kleur en wordt het dof. Dat komt doordat er lucht aan komt of gewoon doordat het te lang in de diepvries heeft gezeten. Tijd om weg te gooien.
Vriesbrand zijn de uitgedroogde, en soms grijze, plekken die op bevroren voedingsmiddelen kunnen ontstaan. Om maar met het goede nieuws te beginnen; het is niet schadelijk en u kunt de voedingsmiddelen gewoon nog eten. De plekken ontstaan doordat de voedingsmiddelen niet luchtdicht in de vriezer zijn gelegd.
Vriesbrand ontstaat door verdamping van ijskristallen aan het oppervlak. Hierdoor worden zowel de structuur als de smaak van het product aangetast. Vries geen te grote hoeveelheden in één keer in.
Producten met vriesbrandplekken zijn veilig voor consumptie. Of het nog hetzelfde smaakt is een tweede. Net als uitdroging bij niet-bevroren producten is de smaak niet optimaal. Je kunt de aangetaste plekken zowel voor als na de bereiding wegsnijden.
Vet. De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen.
Zo voorkom je vriesbrand
Verpak je voedsel erin en zorg ervoor dat alle lucht uit het zakje en de folie is voordat je het dichtmaakt. Om het helemaal op veilig te spelen, leg je het ingepakte voedsel daarna best ook nog eens in een luchtdichte voedselcontainer voordat je het in de diepvries stopt.
Ondanks dat etenswaren met vriesbrand er bedorven uitzien, kun je ze nog prima eten.
De lage temperaturen in de vriezer brengen de groei van micro-organismen tot stilstand. Hierdoor blijft eten in de diepvries langer goed. Invriezen beïnvloedt nauwelijks de voedingswaarde, dus groenten en fruit uit de diepvries zijn net zo gezond als verse exemplaren.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.
De vuistregel bij voeding invriezen is dat je het ongeveer 3 maanden ingevroren kunt bewaren, zonder kwaliteitsverlies. Al zijn hier enkele uitzonderingen op. Vlees kan je 2 tot 12 maanden in de vriezer bewaren, afhankelijk van de vleessoort. Ook niet elke vis kan even lang in de vriezer.
Op kamertemperatuur is ontdooid eten doorgaans niet veel langer dan 24 uur houdbaar.In de koelkast is dat aanzienlijk langer, zo rond de 2-3 dagen.
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten.
Een voedingsmiddel dat na ontdooien opnieuw wordt ingevroren bevat meer bacteriën dan daarvoor en deze zullen zich verder ontwikkelen als het voedingsmiddel opnieuw wordt ontdooid. Hierbij komt opnieuw meer vocht vrij. De textuur en de smaak van het voedsel kan hierdoor veranderen.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Als je het vlees goed invriest, wordt de buitenkant net zo krokant als dat je een ontdooide steak bakt. Nog een heel fijn voordeel: doordat het vlees zo koud is, heb je een dunner randje aan de buitenkant dat te gaar is. Ook verliest een bevroren steak minder vocht, wat voor sappiger vlees zorgt. Win win!
Risico op voedselinfectie. Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen.
Waarom moet je de koelkast of vriezer regelmatig ontdooien? Het gevolg van ijsvorming is dat je vriezer minder goed vriest en meer energie verbruikt. Een laagje ijs van slechts 2 mm dik betekent al dat de vriezer 10% meer energie verbruikt! Regelmatig ontdooien van het vriesvak doe je dus niet voor niets.
Hoe kan ik mijn vriezer ontdooien? Schakel uw vriezer uit, maak de vriezer leeg en verwijder het losse ijs. Maak gebruik van een houten spatel of plastic krabber, haarföhn, plantenspuit, ventilator of ontdooispray om vastzittend ijs los te maken.
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Bewaartip voor dit product. Bewaar vlees goed afgedekt onderin de koelkast zodat vleessappen niet op andere producten kan lekken. Invriezen van vlees kan ook.
Gevogelte – 3 maanden
Kip en kalkoen is 3 maanden houdbaar in de vriezer.