Ik bak ook in een combi oven, maar broden worden altijd gaar. ik bak verschillend soms op 175 of 200 en soms 225 en dan bv 35 tot 40 min en soms wat hoger.
Een magnetron is totaal ongeschikt voor het bakken van brood. Toch kan je meestal met dit type oven prachtige broden bakken wanneer je deze in de convectiestand zet, dus gebruik maakt van boven- en onderwarmte.
De combimagnetron is namelijk niet geschikt om ingewikkelde baksels mee te maken. Dit apparaat heeft alleen een heteluchtfunctie en een verwarmingselement aan de bovenkant. Taarten en ovenschotels worden dan vaak niet overal even gaar en knapperig.
Welke oven is het geschiktst? Een oven met boven- en onderwarmte is het geschiktst voor het bakken van brood.
Verschil in Functies
Waar bij de combi oven de nadruk op de ovenfuncties ligt, staan bij de combimagnetron de magnetronfuncties centraal. Dit is te herkennen aan het feit dat een combimagnetron, net als een normale magnetron, een draaiplateau heeft. Een combi oven lijkt daarentegen van binnen net op een oven.
Daarnaast is het door het draaiplateau vaak niet mogelijk om grote of vierkante ovenschalen te plaatsen. Voor de echte bakliefhebber is de combimagnetron wellicht niet de beste keus, zo heeft het apparaat vaak alleen een hetelucht- en een grillfunctie. Daarbij komt nog dat de hoeveelheid functies verwarrend kan werken.
Meer handige functies
Kijk of de combimagnetron groot genoeg is. Uit onze test blijkt dat de bruikbare ruimte soms veel kleiner is dan wat er op de magnetron staat. Neem je grootste ovenschaal mee naar de winkel en kijk of hij past. Let er bij combimagnetrons met een draaiplateau op dat de schaal ook kan draaien.
In de oven
In sommige heteluchtovens gaart het brood goed, in andere heteluchtovens verbrandt het brood op de plek waar de lucht de oven in wordt geblazen en is het brood op andere plekken niet goed gaar. Als je onder- en bovenwarmte hebt, is het aan te raden om dit te gebruiken.
Antwoord: Brood moet onder het midden of onderin de oven worden gebakken. Wanneer brood boven in de oven wordt gebakken wordt de bovenkant van het brood te donker, wordt de onderkant moeilijk gaar en zal inzakken na het bakken.
Verwarm de oven voor op boven- en onderwarmte op 220˚C. Zet de oven, met hetelucht, 20˚C graden lager. Bakken: Snijd het brood eventueel in met een scherp mes. Bak het brood gedurende ongeveer 20 minuten op 220˚C, zet dan de oven terug op 200˚C .
Maak jij regelmatig een ovenschotel of een lasagne, dan heb je een combi magnetron met een heteluchtfunctie nodig. Zo voorkom je dat er harde stukjes lasagnebladen in de lasagne zitten. Door een ventilator circuleert de hete lucht door de ovenruimte.
Silicone bakvormen zijn geschikt voor temperaturen van –40 tot + 230 graden zonder vervorming van het materiaal en de technische kenmerken en kan veilig gebruikt worden in de oven, magnetron en vriezer.
Wat is het voordeel van een combi oven? Je hebt maar 1 apparaat in je keuken nodig; de oven en magnetron zijn samengevoegd in één. Hierdoor bespaar je ruimte in je keuken. Een combi oven is goedkoper dan een aparte oven en magnetron.
Bij een sommige combimagnetrons en bij combi-ovens kan je onder- en bovenwarmte instellen. Bij onderwarmte komt de warmte alleen van onder en zie je als symbool een horizontale streep aan de onderkant. Bij bovenwarmte komt de warme lucht van boven en zit de streep aan de bovenkant.
een magnetron is hiervoor niet geschikt. Een combimagnetron natuurlijk wel. voor 4 broodjes al erg lang. Ze worden echter min of meer gestoomd.
De algemene richtlijn is: ± 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Stokbroodjes kun je het beste iets heter afbakken, op 200 graden (± 12 minuten). Als je het voorgebakken brood hebt ingevroren, bak je het direct uit de vriezer in ± 35 minuten af op 160 graden.
Een zelfgebakken brood is (meestal) goedkoper dan een brood van de warme bakker. In de prijs van een zelfgebakken brood zitten namelijk geen kosten voor de arbeidstijd of de verkooptijd, zoals dat het geval is bij de warme bakker.
Door het rijzen wordt het brood lekker luchtig en dus goed van smaak. Door het brood voor de 2e maal te kneden en dus ook laat rijzen krijg je uiteindelijk een smaakvol brood van fijne structuur waarin de gluten zich volledig ontwikkeld hebben.
Een van de meest voorkomende redenen waarom je brood te kruimelig wordt is een teveel aan meel. Dat maakt je brood droog en tast de textuur aan, waardoor het kruimelig wordt. Brood bestaat voornamelijk uit bloem en water (plus gist en zout). Met zo weinig ingrediënten kan het al snel mislopen met de verhoudingen.
Heteluchtovens verwarmen over het algemeen sneller dan elektrische (conventionele) ovens. Niet alleen bij het voorverwarmen, maar ook tijdens het bakproces. Dat klinkt natuurlijk als een enorm voordeel! Maar dit betekent wel dat je extra alert moet zijn.
Help, mijn brood is niet 'gaar'!
Dan heb je de temperatuur van je oven waarschijnlijk te hoog gezet. De meeste broden bak je af op 220°C. Tip: zet een kommetje water in je oven voor een goudbruin brood én een krokante korst.
Zo kan je brood bakken zonder broodbakvorm
Zet een vuurvast potje met water op de bodem van de oven. Het water zal gaan stomen waardoor het brood een knapperige korst krijgt. Voor een rond brood rol je een bal van het deeg. Leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat.
Nee. Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling.
Goedkopere modellen zijn vaak van minder duurzaam materiaal gemaakt waardoor deze minder lang meegaan dan een duurdere combimagnetron. Gemiddeld gaat een combimagnetron vijf jaar mee, maar er zijn uitzonderingen waar sommige modellen ruim twintig jaar meegaan.
De Samsung MC32K7055CK is het best geteste combimagnetron als het gaat om vrijstaande magnetrons. Deze vrijstaande combimagnetron is verkrijgbaar op zowel Coolbue als op Bol.com. Het voordeel van de MC32K7055CK is dat een magnetron-, oven- en grillfunctie heeft.