Over het algemeen hebben honden geen problemen met het gecombineerd voeren van brok en vlees. Het verteringsstelsel van de hond is in staat om zich aan te passen aan de voeding die de hond binnenkrijgt.
In de meeste gevallen kan je direct overstappen. Haal een dag van te voren het vers vlees uit de diepvries en laat het ontdooien in de koelkast. Het is ook belangrijk dat er zo'n 8 uur tussen het voeren van brok en vlees zit. Let vervolgens goed op de ontlasting van je hond.
Als u graag brokken en vers vlees wilt combineren, adviseren wij om geperste brokken te geven. De vertering hiervan ligt dichterbij de vertering van vers vlees dan geëxpandeerde (krokante) brokken.
Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn: er zijn honden die obstipatie krijgen van een vlees dieet.
Bacteriën waar je aan kan denken zijn bijvoorbeeld salmonella, listeria of E. colli. Mocht het rauwe vlees bacteriën van salmonella bevatten, blijft dit dagenlang in de bek van je hond of kat aanwezig waardoor een lik in je gezicht krijgen van je hond ook risico's voor het baasje met zich meebrengt.
Gewoon rauw vlees, dat voorzien is van het keurmerk Kompleet Vers Vlees (KVV) is hiervoor het best geschikt. Dit is voeding die voor 70-75% bestaat uit producten van dierlijke oorsprong, dus botten (al dan niet gemalen), spiervlees, orgaanvlees, kleine hoeveelheden groente of maaginhoud, olie, vetten en eieren.
Honden zijn vaak allergisch voor tarwe, dus dat dient liefst vermeden te worden in hondenvoer. Maar groenten, zoals pompoen en zoete aardappel zijn prima bronnen van koolhydraten en heel gezond voor je hond. Ook fruit is gezond. Maar honden kunnen ook goed mais, aardappels en rijst verteren.
Voorbeeld: Je hebt een volwassen hond van 20 kg, die je volledig met vers vlees wilt gaan voeren. Je moet dan ongeveer 25 gram per kg lichaamsgewicht per dag geven, dus 20 x 25 = 500 gram per dag. Dit kun je geven in 1 maaltijd van totaal 500 gram, of 2 maaltijden op een dag van beide 250 gram.
Over het algemeen hebben honden die vers vlees eten een mooie glanzende vacht. Over het algemeen hebben honden die vers vlees eten minder medische problemen zoals gebitsproblemen, artrose, parasieten en een beter immuunsysteem.
Wat zijn de voordelen van nat hondenvoer? Natvoer is licht verteerbaar en bevat vaak maar de helft van het aantal calorieën in vergelijking met droogvoer. Je hond zal dus minder snel te dik worden. Doordat nat hondenvoer veel vocht bevat, is de kans op urineweginfecties kleiner dan bij het gebruik van droog hondenvoer.
Zorg dat jouw hondenbrokken licht verteerbare koolhydraten bevat.Denk hierbij aan rijst, mais en aardappels. Al deze ingrediënten zorgen voor een gezonde voeding in combinatie met weinig ontlasting.
Wacht minimaal een uur na de maaltijd voor je met jouw hond gaat wandelen of rennen. Geef jouw hond liever eten nadat je met hem of haar hebt gerend, gefietst of gewandeld.
Volwassen honden worden over het algemeen twee keer per dag gevoerd. Bij sommige honden is dit zelfs maar een keer per dag. Vaak wordt dit vooral uit praktische overwegingen gedaan: het is voor baasjes die overdag vaak van huis zijn gewoon makkelijk om bijvoorbeeld voor en na hun werk de hond eten te geven.
20-30 gram per kg lichaamsgewicht. per kg lichaamsgewicht. Voorbeeld, uw hond weegt 35 kilo. 35 x 20 = 700 gram per dag.
Kies voor licht verteerbare voeding met hoogwaardige voedingsstoffen, maar ga niet ineens wisselen van soort voeding. Krijgt jouw hond normaal gesproken vers vlees of natvoeding? Kies dan voor vlees met een licht verteerbare eiwitbron, zoals kalkoen of hert.
2 tot 2,5% van zijn lichaamsgewicht per dag voor een volwassen hond. Voor een hond van 10 kg is dit ongeveer 200-250 gram. Een puppy hoeft dus geen speciale puppyvoeding te krijgen, enkel meer van de gewone voeding.
Veel eten in één keer opschrokken kan leiden tot maag- en darmproblemen. Als je niet zeker weet hoe vaak je je hond te eten moet geven, bespreek het dan met je dierenarts. Laat je hond eten op een rustige plaats, weg van de huiselijke drukte.
Je kan de smakelijkheid van hondenbrokken vergroten door een beetje lauwwarm water over de brokken te gieten en de brokken dan een minuut te laten staan voor je het geeft. Door het water worden de brokken makkelijker te eten. Belangrijker is dat het water het aroma van de brokken beter laat uitkomen.
Is kaas gevaarlijk voor honden? Als honden konden lezen, dan werden ze nu razend blij: ze mogen af en toe bést een blokje kaas. Maar let op: houd het bij kleine porties (één of twee blokjes/plakjes).Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken.
De meeste honden kunnen drie tot vijf dagen zonder eten, terwijl ze in sommige gevallen zeven dagen of langer kunnen overleven. Als je hond echter langer dan twee dagen niet eet, raden we aan om naar een dierenarts te gaan. Een groter probleem is de wateropname.
Met uitzondering van varkensvlees mag je hond alle soorten vlees rauw eten, zolang het maar vers, koel bewaard en hygiënisch bereid is is. Geef de voorkeur aan mager en onbewerkt vlees. Bereid vlees zoals gehakt en charcuterie bevat al snel teveel vetten en zouten, waardoor je hond te zwaar en zelfs ziek kan worden.
Het geven van alleen natvoer helpt daarentegen weer niet bij het sterk houden van de tanden. Honden zouden hun eten (nog) sneller naar binnen werken en er bijna niet op kauwen, waardoor ze de eerste stap van de spijsvertering overslaan.
Rauwe vleesvoeding. De meest gezonde voeding voor de meeste honden is rauwe vleesvoeding, dit past het beste bij het verteringsstelsel van de hond en geeft het kleinste risico op gezondheidsklachten. Veel honden met onverklaarbare gezondheidsklachten, voelen zich beter als ze overgaan op rauwe vleesvoeding.