Je kan een broccoli met gele plekken dus nog prima eten. Even goed schoonmaken en eventueel de gele knopjes eraf wassen en je kan lekker eten.
Broccoli heeft altijd een mooie groene kleur. Een broccoli die al wat langer ligt, kan wat geel-bruine uiteindes krijgen. Je kunt de broccoli nog wel eten. Wil je snel en simpel zien of je broccoli wel echt vers is voordat er bruine plekjes ontstaan, kijk dan simpelweg aan de onderkant van de broccoli.
Het beste antwoord. Als je 'm eerst goed schoonmaakt zullen alle geel geworden bloempjes eraf vallen. Het overgebleven groene gedeelte kan je gekookt best nog wel eten. Maak er maar wel een lekker sausje bij om de verminderde smaak te camoufleren!
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
In de koelkast blijft broccoli ongeveer 5 dagen goed. Buiten de ijskast is het te warm om broccoli lang te bewaren.
Buiten de koelkast doet broccoli het nog minder goed dan zijn vriendje bloemkool, hij wordt dan slap, taai en gaat de gele kant op. In de koelkast kun je een broccoli ongeveer zeven dagen bewaren waarbij je het beste wat vershoudfolie kan wikkelen om de broccoli.
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden.
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.
Bij alle groenten betekent rotting, schimmel of een vieze geur: niet eten. Voorgesneden en -verpakte groenten hebben een Te Gebruiken Tot (TGT)-datum. Mits gekoeld (tussen 4 en 7°C) bewaard zijn ze tot die datum veilig. Gebruik ze daarna niet meer – eet ze liever meteen na aankoop.
Je kunt broccoli ook redelijk vers houden met behulp van een plastic zak. Doe de broccoli in de zak, prik veel gaatjes bij de roosjes van de broccoli om een goede luchtcirculatie te garanderen. Bewaar de zak met broccoli in de koelkast. De broccoli blijft nu een paar dagen vers.
Bloemkool wordt geel door de zon. Door de bloem met haar eigen bladeren te bedekken vangt de bloem geen zon. Zo blijft de bloemkool wit én blijven wij haar kopen. Gele bloemkolen kun je ook gewoon eten, maar deze zien er onaantrekkelijker uit waardoor ze vaak worden weggegooid - zonde eigenlijk.
Bloeiende groentes
Sla of broccoli gaat doorschieten of bloeien als je ze niet op tijd oogst. Dat overkomt iedereen wel eens. Van de meeste groentes zijn de bloemen ook eetbaar. Bloeiende broccoli ziet er een beetje anders uit op je bord maar smaakt nog heel goed.
Licht paarse verkleuring
Als het koud is, kan het zijn dat de groente licht paars verkleurt. De afnemer wil de broccoli dan niet meer hebben, maar de kwaliteit is nog perfect, zegt Meindert-Jan. 'De smaak gaat niet achteruit en het blijft een gezond product.
Zet een grote pan met water op en breng het water aan de kook. Als het water kookt voeg je de groenten toe. Kook de groenten en zet geen deksel op de pan! Het resultaat zijn hele mooi groene groenten.
Bietjes, broccoli, andijvie en spinazie kun je prima verwarmen. Maar als je ze vervolgens niet snel afkoelt, zorgen bacteriën ervoor dat nitraat wordt omgezet in nitriet, een stofje dat de vorming van kankerverwekkende stoffen kan beïnvloeden.
De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling. Je kunt de stam ook verwerken tot een pesto.
Vlees dat stinkt
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
VERS. Op snel bederfelijk voedsel zoals verse vis, vlees, voorgesneden groenten of gebak staat altijd TGT vermeld: te gebruiken tot. Na die datum is het niet meer gegarandeerd veilig om het product te eten, dus gooi het product dan weg.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Rauwe broccoli kun je daarnaast invriezen als je het voor een langere tijd wil bewaren. In de vriezer blijft de broccoli tot een jaar goed. Voordat je de rauwe broccoli invriest moet je 'm kort blancheren in water. Dit doe je door de broccoli in stronken te snijden en 2 minuten onder te dompelen in kokend water.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Broccoli kun je net zo lang in de vriezer bewaren als bijvoorbeeld bloemkool, ongeveer 8 maanden. Verse broccoli kun je in de koelkast ongeveer een week bewaren, buiten de koelkast een paar dagen. In beide gevallen nooit in plastic bewaren, want groente gaat snel rotten als het verpakt is in plastic.
Yuk, schimmel
Maar maak je geen zorgen: het doorslikken van schimmel zal je lichaam waarschijnlijk niet schaden. Het meest vreselijke deel is waarschijnlijk het besef dat je schimmel hebt gegeten.
Sommige soorten schimmel kunnen zelfs herseninfecties en bloedvergiftiging veroorzaken. Of het nou om zwarte, bruine, groene, of roze schimmel gaat, de consensus onder experts is dat ze allen verwijderd zouden moeten worden. Alle zichtbare schimmel moet verwijderd worden, ongeacht de kleur of soort.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.