Ook peulvruchten uit blik of pot kun je invriezen, al bevatten deze vaak meer zout. Daarbij zijn ze, vergeleken met gedroogde bonen, iets duurder. Spoel bonen uit blik of pot altijd eerst even af voor je ze gebruikt of invriest, om zo het overtollige zout kwijt te raken.
nieuws Na het openen van een pot of blik is de inhoud nog 2 tot maximaal 5 dagen goed. Groenten of vruchten in glas kunt u in de glazen pot in de koelkast bewaren. Het restant uit een blik kunt u beter in een plastic bewaardoosje met deksel bewaren.
Het invriezen is eigenlijk hetzelfde als bij de tuinbonen en de peultjes: schoonmaken, blancheren, afkoelen onder de koude kraan, over de plastic bakjes verdelen en gauw de vriezer in!
Zeker! De techniek van blancheren stopt de werking van enzymen waardoor voedsel minder snel bederft, maar je kunt ze ook eerst goed schoonmaken, drogen en vervolgens invriezen. Kun je rauwe en gekookte boontjes invriezen? Je kunt beiden invriezen, maar gekookte of geblancheerde boontjes kun je doorgaans langer bewaren.
Wil je eenmaal geweekte bonen nog bewaren voor je ze kookt? Spoel ze goed af, droog ze af en bewaar ze goed afgesloten in de koelkast. Zo blijven ze 3-4 dagen goed. In de vriezer kun je ze zo zeker 3 maanden goed bewaren.
Laat ze heel goed uitlekken en wrijf ze desnoods droog in een keukenhanddoek. De beste manier om boontjes in te vriezen is de boontjes te vacumeren maar u kunt ze natuurlijk ook in een diepvrieszakje doen. Wrijf dan zoveel mogelijk lucht uit de diepvrieszak. Boontjes worden altijd wat slapper na het invriezen.
Het antwoord is: ja, je kunt bonen invriezen. Of het nu bruine bonen, zwarte bonen, witte bonen, kidneybonen, kapucijners, kikkererwten of linzen zijn: al deze peulvruchten blijven goed in de vriezer.
Sperziebonen invriezen kan door sperziebonen rauw, geblancheerd of gekookt in de vriezer te bewaren. Als de sperziebonen goed luchtdicht verpakt zijn, blijven ze maximaal 6 maanden houdbaar in de vriezer.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
Vanzelfsprekend een afgesloten blik of afgesloten glazen pot met kikkererwten gewoon bij kamertemperatuur bewaren. Is het blik of de glazen pot geopend, dan kun je de groente nog maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Het allerbelangrijkste advies is misschien wel om de groente niet te laten ontdooien voor het bereiden. De boon wordt dan slap en waterachtig. Beter is het om de diepgevroren sperzieboon direct in een pan kokend water of een gloeiend hete wok te gooien. Zo geniet je van lekker knapperige boontjes.
,,Je kunt verse sperziebonen natuurlijk rauw bewaren, zonder ze vooraf te koken, maar dan gaat de textuur wel achteruit tijdens het invriezen. Hou er rekening mee dat ze dan maar enkele weken goed blijven in de vriezer.”
Het is namelijk heel ongezond om eten in een geopend blik te bewaren. Dat heeft alles te maken met blikvergiftiging. De tin in het metaal van het blik kan namelijk gevaarlijk zijn. Wanneer het blik open is en er zuurstof bij de binnenkant komt, versnelt dat de oxidatie en kan er tin in het eten terechtkomen.
Het advies om een geopend blik niet in de koelkast te zetten, heeft vooral met de smaak van het voedsel te maken. Als een blik geopend is, kan het metaal onder invloed van zuurstof reageren met de inhoud. De producten van die reactie kunnen in het voedsel terechtkomen. Dat kan een metalige smaak aan het eten geven.
Week de bruine bonen in ruim water gedurende 8 tot 10 uur. De bonen nog een keer omspoelen en in een pan doen met ruim water. Voeg zout naar smaak toe. Breng het water aan de kook, en laat de bruine bonen in ongeveer 45 tot 60 minuten koken.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Rauwe en gekookte eieren: eigeel zet zich uit in de diepvries, waardoor het ei kan ontploffen. Ook producten op basis van ei - zoals mayonaise en meringue - vries je beter niet in. Ongekookte aardappelen: ze bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen.
Hoe lang je fruit of groenten moet blancheren, hangt af van het voedsel. Bladgroente zoals spinazie moet slechts enkele seconden in het kokende water, vaste groenten zoals kool hebben al snel enkele minuten nodig. Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater.
Zodra de boontjes een temperatuurverandering ondergaan (van koeling naar kamertemperatuur bijvoorbeeld) gaan ze “roesten”. Deze roestplekjes verdwijnen echter bij het koken volledig. Geen zorgen en gewoon lekker genieten dus.
Sperziebonen invriezen is heel makkelijk, maar de bonen moeten wel eerst schoon gemaakt worden. De beide uiteinden er af snijden, en de bonen in kleinere stukken snijden of breken. Dan natuurlijk nog een keer goed wassen onder koud water. Plaats daartoe een pan met water op het vuur, en breng het water aan de kook.
Sperziebonen blancheren
Breng een pan met water aan de kook. Kook de sperziebonen vervolgens maar 2 minuten. Spoel ze meteen daarna af met (ijs)koud water om het kookproces te stoppen.
Doperwten uit blik of glas bewaar je in de voorraadkast. Is het blik of glas geopend? Doe de doperwten dan over in een afsluitbaar bewaarbakje. De doperwten kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Kun je ragout invriezen? Zeker, maar let op; verse zelfgemaakt ragout of ragout uit blik nooit langer dan 2 uur op kamertemperatuur houden. Daarnaast is een constante temperatuur van -18°C of lager belangrijk.
Verse tomatenpuree kan je invriezen en bewaren voor 12 maanden bij -18 graden. Ook tomatenpuree uit blik kan je zo lang invriezen. Advies is om het in kleine hoeveelheden in te vriezen, dan hoef je niet alles te ontdooien. Zoals hierboven al gezegd is kan je veel met tomaten doen en veel van tomaten maken.