Deze fruitsoort, lokaal ook wel 'Thong Prasert' genoemd, kun je op twee manieren eten: rijp en geel of jong en groen. De jonge jackfruit zit in ons blik en is ideaal om mee te koken, omdat hij neutraal van smaak is. Het vruchtvlees neemt makkelijk alle smaken op, waardoor je het heel goed kunt kruiden en marineren.
Rijp jackfruit kun je prima rauw eten. Het vruchtvlees is dan geel, knapperig en smaakt een beetje naar ananas, mango en appel. Lekker zoet dus, maar niet té zoet. Ook is het lekker in desserts, smoothies en ijs.
Goed afspoelen
Voordat je de keuken induikt is het belangrijk om de jackfruit goed af te spoelen en vervolgens het vocht er zachtjes uit te knijpen. Op deze manier worden de kruiden beter opgenomen.
Laat de stukjes jackfruit uitlekken en spoel ze af onder koud stromend water. Trek ze met je handen of met een vork uit elkaar. Verhit de rest van de olie in een hapjespan en bak de jackfruitstukjes met de barbecuesaus 5 min. op middelhoog vuur.
De smaak van jackfruit is zoet en fruitig, maar het heeft de handige eigenschap heel goed smaken te kunnen opnemen. Daardoor wordt het ook wel gezien als een veelzijdige vleesvervanger.
Jackfruit bevat maar liefst 14 soorten caroteen, waardoor het een goede bron is van vitamine A is. Daarnaast bevat het vooral vitamine B6 en de mineralen kalium en calcium. Dit fruit is ook rijk aan polyfenolen die werken als antioxidanten. Op deze manier kan het helpen het immuunsysteem te versterken.
Als de jackfruit rijp is, komt er een sterke geur vanaf die doet denken aan een mix van rotte uien, bananen en ananas. Dieren weten zo dat de vrucht klaar is om te eten. Mensen plukken de jackfruit liever wanneer deze volgroeid, maar nog niet rijp is, om zo de sterke geur te vermijden.
Na opening kun je de stukjes jackfruit onbereid enkele dagen bewaren in de koelkast. Bewaar de overgebleven stukjes niet in het blik, maar stop ze in een bakje. Je kunt het ook invriezen, maar als je het daarna ontdooit, kan het wat zachter zijn.
Jackfruit wordt steeds vaker gebruikt als vervanger voor vlees. Jackfruit smaakt aromatisch en zoet, een beetje naar banaan. De geur is sterk, maar veel minder afstotend dan van de broodvrucht. Onrijpe vruchten worden gekookt of gebakken en als groente gegeten in de Oosterse keuken.
Voor een zakje met 200 gram betaal je bij Albert Heijn € 3,99. En je kunt jackfruit kopen bij Aziatische supermarkten zoals Amazing Oriental waar een blik rond de € 1,50 kost. Bij Ekoplaza is deze jackfruit van het merk Jacky F verkrijgbaar voor € 3,49 per blik.
Jackfruit is een stekelvormige vrucht, afkomstig uit Azië, Zuid-Amerika en Afrika. De vrucht groeit aan bomen, is groen en groot, heel groot. Jackfruit kan namelijk wel tot 35 kilo wegen! In Nederland is het nog niet veelgebruikt, maar in o.a. Amerika maakt het nu zijn furore als vleesvervanger.
Durian heeft scherpe stekels, jackfruit meer uitstekende 'bobbels'; Durian stinkt naar sokken, jackfruit meer naar (bijna-)rotte vruchten als banaan, ananas en appel; Durian heeft geel vruchtvlees, jackfruit bevat geel, oranje of soms zelfs ietwat rood vruchtvlees.
De eerste Jackfruit in blik in de supermarkt! In tegenstelling tot veel andere vleesalternatieven, bevat Jackfruit geen gluten!
De nangka of jackfruit (Artocarpus heterophyllus) is een tot 30 m hoge groenblijvende boom uit de moerbeifamilie (Moraceae), die inheems is in de oerwouden van Indonesië, Maleisië, India, Sri Lanka en de Filipijnen.
Voedingswaarde lijkt niet op vlees
Qua voedingswaarde is jackfruit geen goede vleesvervanger. Een goede vleesvervanger bevat namelijk voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12. Jackfruit bevat bijna geen eiwit, weinig ijzer en geen vitamine B12.
Bananenbloesem, ook wel bekend als bananenbloem, is de bloem die onderaan een bananentros hangt. De bloem is ovaal en heeft een paarse kleur die fel afsteekt tegen de frisgroene bladeren van de bananenplant. Er blijven steeds nieuwe banaantjes groeien uit de bovenkant van deze bloem.
Waar is jackfruit te vinden? Jackfruit is te koop bij Albert Heijn en staat in het schap met peulvruchten. Het product is ook online verkrijgbaar bij Albert Heijn. Op www.jackfruit.nl zijn verschillende recepten te vinden.
Jackfruit is de vrucht van een snelgroeiende boom (nangka of jack tree). Deze fruitsoort kan goed tegen hitte en droogte. Ook heeft het weinig last van ongedierte en ziekten. De vruchten kunnen 5 tot wel 40 kilo wegen.
Om te beginnen bevat 100 gram broodfruit gemiddeld 4 gram proteïnen en ruim 5 gram vezels. Daarnaast zijn broodvruchten een goede bron van vitamine C, ijzer, magnesium, kalium en luteïne.
De rijpe ongeopende vrucht heeft een hele onaangename geur, alsof het rot is, maar als je het opent ruikt het naar banaan en ananas. Vooral in India is jackfruit een belangrijke vrucht, maar ook in Sri Lanka, Zuid China, Maleisië, en Myanmar.
Deze zoete versie wordt vooral in partjes verkocht in toko's. De hele vrucht is zelden verkrijgbaar. Jonge jackfruit is ook de toko verkrijgbaar, alleen dan in blik. Daarnaast kun je deze onrijpe variant van jackfruit ook in blik bij de supermarkt kopen.
De doerian is het bekendst om zijn penetrante geur, vandaar ook de naam stinkfruit. Hoe rijper de vrucht, des te sterker de geur. Het vruchtvlees bestaat uit een soort grote mandarijnenpartjes, maar dan zonder velletje en met een oranjebruine pit in elk partje.
Met zweet doordrenkte gymsokken op een bedje van rottend vlees: zo kun je de geur van de durian vrucht omschrijven. Deze geur is zó penetrant, dat het fruit op sommige plekken verboden is. Maar los daarvan is durian een gezondheidsbom!
Jackfruit is een stekelige exotische vrucht die zijn oorsprong vindt in India. Deze vrucht groeit aan 30 meter hoge bomen en heeft een groengele kleur. Het is 's werelds grootste vrucht en kan maar liefst 40 kilo wegen! Je kan deze vrucht zowel rijp als onrijp gebruiken in de keuken.
Nangka, dat ook bekend is onder de naam jackfruit, is de grootste vrucht ter wereld dat aan een boom groeit. Ze kunnen vijf keer zo groot worden als een kokosnoot en kunnen tot 45 kilogram wegen.