Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Bloemkool invriezen
Breng water aan de kook en voeg een klein beetje zout toe. Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder. Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen.
De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen.
De meeste zelf ingevroren groenten kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezer. Groenten zoals broccoli, bloemkool en courgette blijven zelfs tot 12 maanden goed.
Doe de bloemkool, meestal in roosjes, in de pan zodra het water kookt. Laat de bloemkool 3 minuten blancheren (koken) en haal uit de pan. Giet de geblancheerde bloemkool af en laat er (ijs)koud water overheen stromen.
Om de bloemkool te blancheren, breng je een pan water aan de kook. Zet een kom met ijswater en een schaal met keukenpapier klaar. Doe de bloemkool in kokend water en blancheer hem ongeveer 2 minuten, afhankelijk van de grootte . Haal de bloemkool eruit met een schuimspaan en dompel hem onder in de kom met ijswater.
Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden. Lees hoe je stap voor stap groente blancheert. Na het blancheren kun je de groente maximaal 12 maanden bewaren in de diepvries.
Tray pack door de roosjes droog te deppen met een papieren handdoek, leg ze op een tray in een enkele laag, zet de tray ongeveer 1 tot 2 uur in de vriezer tot ze bevroren zijn . Haal de individueel bevroren roosjes er snel uit en doe ze in een diepvriescontainer of -zak om de lucht te verwijderen. Er is geen ruimte boven de tray nodig. Label en dateer.
In principe kan je alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven.
Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten. Als er een daling van voedingstoffen te zien is bij diepvriesgroenten dan is deze meestal klein.
Diepvriesgroenten maak je best zo snel mogelijk klaar. Hoe korter de ontdooitijd, hoe kleiner de kans op kwaliteitsverlies of bederf. Breng het water dus eerst flink aan de kook, en voeg ze dan meteen toe.Haal de groenten pas op het laatste moment uit de diepvries.
Tip: voeg aan het koude water een theelepel zout toe, zodat de smaak van de groenten in tact blijft.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest.
Kun je bloemkool invriezen? Ja, je kunt bloemkool invriezen met dezelfde methode als broccoli .
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien.
Waarom is bloemkool goed voor je gezondheid:
De bloemkool is rijk aan vitamine C. Door zijn antioxidantwerking helpt vitamine C je lichaam bij het wegvangen van schadelijke vrije radicalen. Daarnaast is de vitamine belangrijk voor het gezond houden van je huid en het sterk houden van je botten en tanden.
Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Je kunt bijna alle soorten groente invriezen, maar kleinere groenten zoals maïs, broccoli, bloemkool, wortels en sperziebonen vriezen het beste in omdat ze een laag watergehalte hebben. Wintergroenten zoals spinazie en boerenkool vriezen ook goed in om dezelfde reden.
Snelle feiten. Verse groenten moeten worden geblancheerd voordat ze worden ingevroren, gedroogd of gedehydrateerd . Blancheer groenten door ze toe te voegen aan kokend water of door ze heel kort aan stoom bloot te stellen en ze vervolgens snel af te koelen. Blancheren is een belangrijke stap in het conserveren van groenten voor zowel voedselveiligheid als kwaliteit.
Bewaar je ze gewoon op kamertemperatuur dan blijft een bloemkool ze slechts twee à drie dagen smakelijk. Bewaar je deze in de groentelade van de koelkast of in een kelder, dan blijft deze goed gedurende zes à acht dagen.
Je kunt bevroren bloemkool ontdooien in een grote pan met water . Gebruik koud water voor het beste resultaat. Je kunt je pas ontdooide groenten vervolgens gebruiken in een willekeurig aantal bloemkoolrecepten.
Invriezen bloemkool en andere verse groente
Verse groente kun je prima invriezen. De meeste groente kun je het beste wel even kort blancheren voordat je ze invriest. Met andere woorden: 2 minuten in kokend water leggen en daarna direct afspoelen met koud water. Groenten blijven 6 tot 12 maanden goed in de vriezer.
Blancheren. Hoewel invriezen het verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen inactief te maken en de kleur, textuur en smaak van groenten te behouden.
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren.