Jazeker!Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren. Hou er wel rekening mee dat met de tijd de bakkwaliteit achteruit gaat: deeg gemaakt van ouder bloem rijst bijvoorbeeld minder goed. Bewaar bloem op een donkere, koele en droge plek.
Dat bloem een houdbaarheidsdatum heeft, wil niet zeggen dat je ze direct moet opmaken. Je kunt bloem 1 tot 2 jaar bewaren als je het op de juiste manier doet. Wel gaat de bakkwaliteit wat achteruit. Deeg gemaakt met oudere bloem rijst bijvoorbeeld minder goed.
Ruikt de bloem muffig of ranzig?Gooi het dan weg. Hetzelfde geldt voor verpakkingen die op een vochtige plek zijn bewaard. De kans is groot dat er dan bacteriën en insecten in groeien.
Je kunt oud meel gebruiken als meststof, om je compost te verrijken of om de randen van een nieuw bed af te bakenen . Of je kunt doen wat Jan Z deed: "Ik schreef meel BIG 40 op het gazon van mijn buurman voor zijn verjaardag, en het gras groeide 10 keer sneller en was veel groener. Het bleef vrijwel de hele zomer zitten."
Dit met uitzondering van tarwebloem patent en tarwebloem T65, die beide een houdbaarheidsdatum hebben van een jaar na productie.
Wanneer het meel koel en droog (<15°C) bewaard wordt dan zullen de eitjes normaal gesproken niet uitkomen.Bij een warme/vochtige bewaarplek, kunnen de eitjes zich toch gaan ontwikkelen. Er ontstaan dan meestal draden(spinrag), larven of meelmotten.
Meel en bloem kunnen verzuren door melkzuurbacteriën als ze te vochtig worden bewaard. De smaak is dan ook echt zuur en het kan muf ruiken.
Een uitzondering hierop is zelfrijzend bakmeel. Hoewel het meel zelf stabiel blijft, verliest het toegevoegde bakpoeder geleidelijk aan kracht — net als het blikje bakpoeder in uw keukenkastje. Ja, u kunt met zelfrijzend bakmeel bakken na de houdbaarheidsdatum ; maar uw gebakken goederen rijzen mogelijk niet zo goed.
Doe oude, gebruikte of bedorven bakingrediënten in uw groene kar voor compostering . Dit omvat: Bloem (alle soorten) Suiker (alle soorten)
Verlopen ingrediënten werken ook, want dit is alleen voor knutseldoeleinden . Hoewel het niet giftig is en gemaakt is met bakingrediënten, is het beter om het niet te eten. Om een of andere reden stoppen peuters nog steeds alles in hun mond. Hieronder staat een recept voor het maken van zelfgemaakte klei thuis.
Omdat bloem een laag vochtgehalte heeft en een warmtebehandeling heeft ondergaan, is het volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) wél veilig om na lange tijd nog te eten, zelfs als de houdbaarheidsdatum is verstreken. Hierbij is het wel belangrijk dat je het afgesloten bewaart én bij kamertemperatuur.
Bloem die goed bewaard wordt, blijft wel minstens een jaar goed. Maar omdat tarwebloem vetten en oliën bevat, kan ze ook bederven. Volkorenmeel bevat de hele graankorrel en daardoor meer vet. Het kan daarom nog sneller slecht worden dan witte bloem.
Zie je opeens 'tunneltjes' in je bloem, of 'spinrag' aan een product? Dat kan wijzen op (meel)mot in dit product. Bewegen er kleine zwarte stipjes in vb.je rijst, dan heb je misschien met larven van kevertjes te maken.
Wanneer de houdbaarheidsdatum op die verpakkingen is verstreken, kan je ze beter weggooien. De niet-gekoelde producten, zoals rijst en bloem, moet je niet meteen weggooien en kan je zelfs nog voor een langere tijd gebruiken. Er staat niet voor niets 'ten minste houdbaar tot'.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Meel vormt de basis voor bloem. Bij het maken van bloem worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd, waardoor er bloem ontstaat. Bloem is minder voedzaam dan meel, omdat de voedzame zemelen en kiemen worden verwijderd. Bloem heeft daardoor ook een fijnere structuur dan meel.
Hoewel meel vaak nog prima te gebruiken is na deze datum, kan de kwaliteit van uw meel toch afnemen. Meel kan, als u het na de houdbaarheidsdatum bewaart, wat ranzig worden doordat de vetten van het meel te lang in aanraking zijn geweest met zuurstof.
Jazeker! Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren. Hou er wel rekening mee dat met de tijd de bakkwaliteit achteruit gaat: deeg gemaakt van ouder bloem rijst bijvoorbeeld minder goed. Bewaar bloem op een donkere, koele en droge plek.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Om zelfrijzend bakmeel te vervangen door gewoon bakmeel en bakpoeder, kun je de volgende stappen volgen: Bereken de hoeveelheid zelfrijzend bakmeel die in het recept wordt gevraagd. Voor elk 150 gram zelfrijzend bakmeel, voeg je 2 theelepels bakpoeder toe aan 150 gram gewoon bakmeel.
Je zeeft ingrediënten om er lucht in te krijgen en zo krijg je dus automatisch meer lucht in je baksel. En omdat de producent die de bloem in de zakken doet zoveel mogelijk in zo'n zak wil krijgen, wordt de bloem stevig aangestampt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De bloem ruikt muf en ranzig. Als het te vochtig is bewaard dan is er kans op schimmel en insecten. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Dat zijn kleine vleugelloze beestjes van een millimeter lengte met een grijs-bruine kleur. Ze kunnen overal vandaan komen maar verblijven het liefst in een stoffige omgeving. Bij een temperatuur boven twintig graden leggen ze eitjes in het meel, waardoor u binnen zeer korte tijd een plaag heeft in huis.
Havermout. In havermout zitten veel gezonde olien, maar juist deze olien kunnen makkelijk bederven. Het is daarom slim om de havermout elke vier tot zes maanden te verversen. Natuurlijk zal je niet gelijk ziek worden als je een van deze producten wel eet, maar de smaak zal wel veel minder of zelfs vies zijn.