We drinken geen bier na een goed glas wijn, maar een glas wijn na bier kan dan weer geen kwaad. Al toont onderzoek aan dat we ons van dat advies niet te veel moeten aantrekken.
Wist je dat... De bekende spreekwoorden 'Wijn na bier geeft plezier' en 'Bier na wijn geeft venijn' stammen uit de Middeleeuwen en hebben niets te maken met de volgorde van drinken tijdens een avondje stappen.
Zit je maag dus al vol met wijn en gooi je daar bier bij, dan komt de hoge alcoholhoeveelheid van de eerder gedronken wijn in een mum van tijd in je bloedsomloop. Met als gevolg dat je eerder dronken bent en de dag erna met een zware kater rondloopt.
Volgorde van drankjes heeft geen invloed op je kater. “Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier”: de spreuk blijkt een hardnekkige mythe. De volgorde waarin je alcoholische drankjes drinkt, heeft geen invloed op je kater.
Bier werd al in de middeleeuwen veel gedronken en het drinken van wijn gaat al terug tot de oudheid. De uitdrukking 'bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier' heeft waarschijnlijk te maken met de opbouw van de samenleving in de middeleeuwen en de verschillende alcoholische dranken die daar bij hoorden.
Zit in een glas wijn net zoveel alcohol als in een glas bier? Ja, in een glas wijn zit net zoveel alcohol als in een glas bier.
In een artikel in The New York Times werd gesuggereerd dat de bubbeltjes in bier en champagne je maag een beetje kunnen prikkelen, waardoor je er sneller dronken van wordt. Ga je daarna aan de sterke drank, dan zou die alcohol sneller worden opgenomen in je lichaam.
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken.
Drink niet te veel. Hoe minder je drinkt, hoe frisser je wakker wordt. Drink langzaam; bijvoorbeeld niet meer dan één glas per uur. Drink na een glas alcohol steeds een glas water of fris.
Alcohol verdampt bij 78,4°. Je zou dus kunnen denken dat alle alcohol eruit is als je het even bij deze temperatuur laat staan. Het kan echter erg lang duren voordat alle alcohol uit een gerecht is.
Ook wijn bevat veel calorieën, zij het minder dan bieren. Een glas rode wijn (10 cl) bevat ongeveer 70 Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal. Omdat ze naast alcohol vaak ook fruitsappen of limonades bevatten, zijn cocktails en mixdranken de grootste dikmakers.
Ja, alcoholvrij bier is een gezondere keuze dan bier met alcohol. Met het drinken van alcoholvrij bier krijg je vrijwel geen alcohol en ook minder calorieën binnen. Het is ook een veiligere keuze als je nog moet autorijden of fietsen of als je zwanger bent.
Een wijntje voordat je gaat eten of een biertje voor de maaltijd. Een borrel werkt meestal zo dat je daarna een beetje trek krijgt, dus rond 5 uur borrelen is ideaal! Voordat je gaat tafelen even snel een borreltje drinken om de spijsvertering alvast op te starten en je bent klaar om te gaan.
We vroegen het Niels Bom van het Trimbos-instituut Alcohol en Drugs. Hij benadrukt dat de alcoholconcentratie van drank geen invloed heeft op hoe sterk de kater is. “Je wordt van wijn niet sneller dronken dan van bier. Wat er wel toe doet is de hoeveelheid alcohol die er gedronken wordt.
Hoe eerder de alcohol wordt toegevoegd, hoe zoeter de wijn. Bekendste voorbeelden van versterkte wijnen zijn sherry, port en madeira. Versterkte wijnen zijn zoet en worden gedronken bij het nagerecht of als digestief. De droge varianten worden ook wel als aperitief gedronken.
Koolhydraten én vetten. Zowel koolhydraatrijke maaltijden als vetrijke maaltijden zorgen voor een vertraagde opname van alcohol in het bloed. Voeding met goede vetten, zoals avocado, vette vis, olijfolie en noten, geven een goede bodem voor je begint te drinken.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
Allereerst is bier rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine B en mineralen zoals calcium, kalium en fosfor. Dit maakt het een goede bron van voedingsstoffen voor het lichaam. Bier bevat ook antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het voorkomen van schade aan de cellen.
In de praktijk kan de grootte van de glazen nogal verschillen. Een groot glas speciaalbier van 330 ml bevat bijvoorbeeld twee standaardglazen bier en dus 20 gram alcohol. Een groot wijnglas van 250 ml bevat zelfs tweeëneenhalf standaardglas.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Drink als je uitgaat nooit meer dan 4 tot 5 glazen en drink minder als je vaker uitgaat; Drink niets als je de volgende dag moet werken of naar school moet; Neem niet deel aan het verkeer als je gedronken hebt.
Toch is het door elkaar drinken van verschillende drankjes niet aan te raden. Er schuilt namelijk wel een gevaar in. Je drinkt namelijk verschillende alcoholpercentages door elkaar, waardoor de kans groot is dat je niet meer zo goed weet hoeveel je hebt gedronken.
Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.