Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid. Haal de kipfilets een half uur voor het koken uit de verpakking.
Als je het vlees goed invriest, wordt de buitenkant net zo krokant als dat je een ontdooide steak bakt. Nog een heel fijn voordeel: doordat het vlees zo koud is, heb je een dunner randje aan de buitenkant dat te gaar is. Ook verliest een bevroren steak minder vocht, wat voor sappiger vlees zorgt. Win win!
Ontdooien in koud water
Dit is na de koelkast de beste manier en gaat een stuk sneller. Zorg ervoor dat je kip in een waterdichte verpakking zit (laat het sealen) en leg in een koud waterbad. Dit duurt gemiddeld 2-4 uur, afhankelijk van de grootte van de kip en hoe koud je vriezer is.
Moet de kip eerst volledig ontdooid zijn ? Een bevroren kip kan wel gebraden worden in de oven zonder ze eerst te ontdooien, maar is niet aan te raden. De kip wordt onregelmatig gaar waardoor de buitenkant veel te fel gebakken wordt en binnenin onvoldoende. Op die manier bestaat er een risico op salmonellabesmetting.
'Nooit doen,' zegt Carothers. 'Terwijl de binnenkant van de kip nog stijf bevroren is, komt de buitenkant al op kamertemperatuur, en dat is de temperatuur waarbij bacteriën zich snel vermenigvuldigen. Zo ontwikkelen zich giftige stoffen, die er zelfs bij het bakken niet uitgaan.
Hoe je het doet:
Je kunt ook altijd de ontdooistand op je magnetron gebruiken. Ontdooi de kip met pauzes van twee minuten, draai hem om en controleer of hij ontdooid is. Herhaal dit totdat de kip niet meer bevroren is. Dit kan tot 10 minuten duren, afhankelijk van je magnetron.
U moet het water ook elke 30 minuten verversen zodat het vlees niet op een temperatuur komt waarin het bacteriën kan ontwikkelen. Dat is ook de reden waarom u geen producten in warm water mag ontdooien, aangezien dat een open uitnodiging is voor bacteriën.
Leg vlees niet in warm water, op de verwarming of in de zon om het snel(ler) te ontdooien. Dat bevordert niet alleen de groei van bacteriën maar gaat ook ten koste van de smaak en malsheid van het vlees, omdat vleessappen eruit lopen.
Als het blootgesteld wordt aan warmere temperaturen komen er gevaarlijke bacteriën vrij zoals salmonella. Als de kip op het aanrecht ligt is de buitenkant al lauw en vatbaar voor bacteriegroei terwijl de binnenkant nog bevroren is. Leg de kip een dag voordat je het nodig hebt al in de koelkast, zo ontdooit het veilig.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Laat je vlees langer in de pan opwarmen door het op een laag vuur te braden, zodat ook de kern zeker goed warm wordt (zeker 60 á 75 graden Celsius). Op een hoog vuur riskeer je dat alleen de buitenkant goed doorbakken wordt.
Baktijden: ontdooid ± 4 minuten, bevroren ± 5 minuten. Regelmatig keren. Bij voorkeur diepvries bereiden. De genoemde maximum bereidingstijd en baktemperatuur niet overschrijden.
In een kom water (15 à 30 minuten)
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Hoe lang moet een bevroren kip in de oven? Wees voorzichtig als je bevroren kip klaarmaakt. Het zou bijvoorbeeld ongeveer twee uur duren om een ontdooide kip van 2,2 kilo te bereiden op 177 °C. Een bevroren kip van vergelijkbare afmeting zou ongeveer drie uur nodig hebben op dezelfde temperatuur om goed te garen.
"Doe hem in een vacuümzak met allerlei specerijen en een beetje vocht naar smaak, en laat dat dan garen. Doordat het zo compact verpakt is - er kan dus niks uit qua smaak en vocht - blijft de kip supermals en valt het vlees van het bot. De kipfilet maak je daarmee echt botermals."
laagje water in de pan, bevroren gehakt erin en de deksel erop. succes! In de magnetron op een lage stand (300/450 watt ofzo), tussen door een keertje omdraaien, of gewoon gaan bakken op laag vuur en steeds omdraaien en het ontdooide/gebakken laagje eraf 'krabben' met een spatel.
Vul die met lauw water en plaats hem onder de kraan. Zet je kraan op de koudste stand en laat het water druppelen over het vlees heen. Kleine stukjes vlees ontdooien snel, bij grote stukken vlees duurt het wat langer.
Wees voorzichtig als je bevroren kip klaarmaakt.
Om ziektekiemen in de kip te doden, moet je het vlees tot een interne temperatuur van ten minste 74 °C bereiden. Bereid bevroren kip altijd in de oven of op het gasfornuis en reken ongeveer 50% meer bereidingstijd dan wanneer je ontdooid vlees zou bereiden.
Ja hoor, je kunt hem buiten de koelkast ontdooien. Als je snel wilt ontdooien dan kan dat gewoon op het aanrecht of als je het rustiger aan wilt en kunt doen dan kan het in de zak in de doos en diepvriestas, dan wordt het een soort mini koelkast. Dat scheelt weer ruimte in de koelkast!
Magnetron. Uiteraard kan je altijd nog sneller ontdooien: in de magnetron (op de ontdooi-stand) of in lauwwarm water. Dit is echter minder efficient (het kost energie en water) maar het is wel sneller. De magnetron is ook een veilige manier omdat de straling vna een magnetron schadelijke bacteriëen kan doden.
Ontdooi kip bij voorkeur in de koelkast. Bewaar verse kip op een diep bord of in een bakje onderin, nooit langer dan twee dagen. Zorg dat er geen vocht van de kip op andere levensmiddelen lekt.
Een ontdooide kip kan veilig 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Een ontdooide kip mag niet opnieuw ingevroren worden. Bewaar de ontdooide kip in het koudste gedeelte van de koelkast. Zo blijft je kip langer bacterievrij.